Partijska disciplina poslanike SNS drži na okupu 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Naprednjak Željko Sušec ovih dana podneo je neopozivu i kod notara overenu ostavku na funkciju narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

Pretpostavlja se da se Sušec na taj gest odlučio po direktivi stranke, koja je da bi bila sigurna u njegovu ostavku tražila i overu te odluke kod notara. Zahvaljujući stranačkoj disciplini i činjenici da je SNS na vlasti, poslanički klub naprednjaka ostao je kompaktan za protekle dve godine. To se, međutim, ne može reći za poslaničke klubove opozicije koji su u većini slučajeva prekomponovani.

Bez poslaničkih klubova zbog preleta poslanika u protekle dve godine ostala je Liga socijaldemokrata Vojvodine, pa je bila prinuđena da se priključi LDP Čedomira Jovanovića. I poslanički klub Pokreta Dosta je bilo raspao se na nekoliko delova. Tako danas u parlamentu postoji poslanički klub DJB, Slobodni poslanici, koji je sastavljen od izbačenih članova stranke, i poslanički klub Samostalni poslanici u koji su ušla i dva poslanika Nove stranke. Zanimljivo je da je Nada Kostić, koja je u parlament ušla kao poslanica DJB , za samo nekoliko nedelja promenila nekoliko stranaka. Najpre je saopštila kako je napustila DJB i prešla u DS, da bi nedugo zatim preletela u Pokret za obnovu Kraljevine Srbije. Tu je ostala svega nekoliko dana da bi saopštila da se vratila u DS, iako iz poslaničkog kluba demokrata ne prihvataju.

Raspao se i poslanički klub Demokratske stranke Srbije tako da više i ne postoji, a sadašnji i bivši poslanici tog kluba deluju kao samostalni poslanici. Jedan deo onih koji su napustili ili izbačeni iz tog kluba i u međuvremenu prešli u Narodnu stranku formirali su poslanički klub Nova Srbija – Pokret za spas Srbije. U toku protekle dve godine Nova Srbija Velimira Ilića ostala je, da podsetimo, takođe bez poslaničkog kluba, a tri poslanika iz ove stranke priključilo se vladajućem SNS-u, ili su rad u parlamentu nastavili kao samostalci. Poslanički klub Demokratske stranke još je kompaktan, kao i poslaničku klub Tadićevog SDS. Mada je Miroslav Aleksić u međuvremenu prešao u Narodnu stranku, poslanički klub nije napustio.

To što se partijska slika u parlamentu Srbije danas umnogome razlikuje od one sa početka ovog poslaničkog saziva nije ništa nezakonito, jer su poslanici, a ne stranke vlasnici sopstvenih mandata. To je uređeno izmenama zakona o izboru narodnih poslanika iz 2011. godine, koji je usklađen sa pravilima EU i Venecijanske komisije. Tim zakonom ukinute su do tada među strankama veoma popularne blanko ostavke kojima su se stranke štitile od kupovine poslanika. Čak ni te blanko ostavke svojevremeno nisu bile garancija da će poslanici preleteti u neku drugu stranku ili drugi poslanički klub.

Pre usvajanja izmena zakona o izboru narodnih poslanika 2011. godine većina stranaka, osim LDP, kako bi sprečila trgovinu mandatima u Skupštini i prelazak svojih poslanika u druge partije, primenjivala je institut blanko ostavki. Srpskoj radikalnoj stranci te 2008. potpisane blanko ostavke i zaklinjanje u crkvi na vernost stranci nije mnogo pomoglo, kada je 21 poslanik odlučio da napusti stranku predvođen Tomislavom Nikolićem i da formira poslanički klub Napred Srbijo, a potom i Srpsku naprednu stranku. Radikalima tada nisu pomogle ni tužbe sudovima na osnovu potpisanih blanko ostavki. Dve godine ranije na osnovu potpisanih blanko ostavki G 17 plus ipak je uspeo da oduzme poslaničke mandate Kseniji Milivojević i Goranu Paunoviću, koji su istupili iz stranke. Taj slučaj kasnije je dobio epilog i na sudu u Strazburu.

Ugovore s poslanicima i ostavke koje se mogu aktivirati u svakom trenutku imale su DSS, G17 plus i Demokratska stranka, a to je pravdano činjenicom da smo mi mlada i u velikoj meri nezrela demokratija i da imamo velikih iskušenja. Nada Kolundžija, tada šefica poslaničkog kluba DS, objašnjavala je da to pitanje formiranja tesne većine, pred kojom je važan posao evrointegracija.

Činjenica je da jedino što poslanike sa ili bez izmena zakona o izboru poslanika i bez blanko ostavki drži na okupu je vlast. To je najčvršća karika koja vladajuću većinu čini kompaktnom. To je valjda i razlog zbog čega SNS u toku proteklih šest godina koliko je na vlasti nije ostala bez ijednog poslanika. Niko nije otišao ni iz LJajićevog SDPS, Krkobabićevog PUPS-a, dok je iz SPS otišla samo Dijana Vukomanović, ali je zadržala mandat.

I Karić imao klub

Mnogi se još sećaju i kako je Bogoljub Karić 2005. godine, iako njegov Pokret snaga Srbije nije ušao u parlament, formirao poslanički klub pod nazivom „Za evropsku Srbiju“ iz redova SDP, SDPO, SPO i PSS, i tako skupštinsku većinu koja podržava kabinet premijera Vojislava Koštunice sa 131 istanjila na 129 poslanika. Šef tog poslaničkog kluba tada je bila LJiljana Nestorović iz SDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari