"Kurti više ne može da uspostavi iole normalan kontakt sa kosovskim Srbima": Petar Miletić podneo ostavku na mesto savetnika kosovskog premijera 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Savetnik u kabinetu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Petar Miletić, podneo je ostavku na svoju funkciju. On je uputio pismo kosovskom premijeru, ali i pojedinim međunarodnim adresama, a vest je za KoSSev potvrdio sam Miletić.

„Voleo bih da mogu da kažem da podnosim ostavku ali bi to bilo pretenciozno jer nemam na šta da dam ostavku. Stoga, smatrajte da od danas, kao što rekoh u uvodu, ni formalno nisam spoljni politički savetnik premijera Kosova“, naveo je Miletić u pismu upućenom kosovskom premijeru, kroz koje je svoju odluku i obrazložio.

Naveo je da je početkom ove godine shvatio da njegova uloga „neće biti važna, a ni funkcionalna u smislu pomoći Srbima na Kosovu“, jer, kako piše u ovom pismu, ni za jednu odluku premijera ili Vlade nije bio ni pitan, niti konsultovan.

Sve se, kako je naglasio, odvijalo „mimo njega“.

Najveći mu je dokaz da, kako je istakao, kosovska vlada saradnju sa Srbima ne želi – bilo neimenovanje direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera bez obzira na insistiranje domaćih i međunarodnih aktera, ali i smanjivanje budžeta te kancelarije sa milion i trista hiljada, na petsto hiljada evra.

Naveo je i da je, nakon što je shvatio da ni od njegove uloge u političkim pitanjima, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, implementaciji Ohridskog sporazuma, krizi na severu Kosova, neće biti ništa, tokom ovog proleća sa koleginicom Elizabet Gauin (Elisabeth Gowing) i grupom Srba iz civilnog društva identifikovao petnaestak svakodnevnih problema koji bi lako mogli da budu rešeni.

Da je bilo političke volje vlade, naglasio je, veliki deo probelema bili bi rešeni u roku od par dana.

„Po mojoj slobodnoj proceni 90% tih problema mogli su biti rešeni u roku od par dana ukoliko bi postojala politička volja Vlade. Iako je koleginica Gauin uložila ogroman napor ništa od toga se nije desilo“, istakao je.

Posebno se osvrnuo na dodelu sredstava iz kancelarije premijera namenjenih za zajednice, odnosno na to što su skoro sav novac dobile albanske nevladine organizacije.

„Vrhunac licemerja pa i bezobrazluka i bahatosti“, naveo je Miletić u pismu Kurtiju.

"Kurti više ne može da uspostavi iole normalan kontakt sa kosovskim Srbima": Petar Miletić podneo ostavku na mesto savetnika kosovskog premijera 2
foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Uz poruku kosovskom premijeru da je tokom 2023. godine duboko prešao liniju „odakle nema nazad u odnosima sa srpskom zajednicom“ na Kosovu, dotakao se Miletić i situacije na Severu:

„Vaše izjave da Vi imate problem sa Beogradom a ne sa kosovskim Srbima jednostavne nisu tačne, da ne upotrebim neki teži izraz. Slanje specijalaca na sever, hapšenje nevinih ljudi ( za neke od njih lično znam da su nevini, od kojih jedan uhapšen juče u vrlo je teškom stanju), institucionalno nasilje nad Srbima nisu akti protiv Beograda već protiv Vaših komšija i građana Kosova, a da stvar bude gora takvo antisrpsko ponašanje prelilo se na ulice i na društvo, na sreću ne na celo kosovsko društvo“.

„Nažalost, Vi više ne možete da uspostavite iole normalan odnos sa kosovskim Srbima, a bez suživota Albanaca i Srba nema šanse za progres Kosova ali ni regiona“, stoji u saopštenju.

U pismu je Miletić naglasio da ovu odluku nije doneo „pod pritiskom bilo koga“.

„Naprotiv, osim benignih zadržavanja na Merdaru, nisam imao ozbiljnijih neprijatnosti od bilo koga“, naglasio je u ovom pismu.

Miletić se u kabinetu kosovskog premijera nalazio na poziciji spoljno političkog savetnika. Na tu je funkciju imenovan pre gotovo tačno godinu dana, 22. septembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari