Protesti u Moskvi liče na julske protiv Vučića 1Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

U gradu nema značajnijih promena, pa čak ni povećanog prisustva policije.

Život se odvija potpuno normalno, iako je u subotu na određenim lokacijama dolazilo do kratkotrajnog prekida saobraćaja, kaže za Danas Nikola Kosović, generalni sekretar Oslobođenja, koji se nalazi u Moskvi. On i predsednik Oslobođenja Mlađan Đorđević od subote borave u službenoj poseti Rusiji, kao učesnici konferencije „Može li se spasiti srpsko Kosovo“ u organizaciji ruske federalne novinske agencije Regnum.

„Naš boravak se poklopio sa protestima koji su medijska tema u celom svetu. Iako smo videli snimke na društvenim mrežama i od naših domaćina čuli o protestu, u Moskvi se ne oseća nikakva vanredna situacija.

U razgovoru sa ljudima odavde koji su upućeni u dešavanja, saznali smo da su brojke o veličini protesta koje navode obe strane verovatno netačne. Vlasti tvrde da je na ulice izašlo četiri hiljade ljudi, što je svakako premalo. Međutim, broj od četrdeset hiljada demonstranata samo u Moskvi, koji navode opozicioni aktivisti i zapadni mediji, drastično je prepumpan“, kaže Kosović.

Prema njegovim rečima, inovativno za ovaj protest je što je mobilizacija vršena putem društvene mreže TikTok, koju uglavnom koriste deca i mladi.

„Samim tim, bio je izražen ogroman udeo maloletnika među demonstrantima. Pojedini naši sagovornici navode da su njihova deca ‘targetirana’ na mrežama sa uputstvima za proteste, što sluti na zloupotrebu maloletnika. Ipak, upravo zbog velikog broja dece na protestima, policija je morala i nadalje će morati da bude opreznija u postupanju. U provokacijama i incidentima izazvanim od strane manjih, verovatno instruisanih grupa demonstranata (od grudvanja do fizičkih napada), ali i u prekomernoj upotrebi sile od strane policije svakako možemo naći paralele sa julskim portestima u Beogradu protiv Vučića“, navodi Kosović.

„Mediji često navode da je povod ovog protesta, inače organizovanog bez zvanične prijave ili dozvole, podrška Alekseju Navaljnom, koji se trenutno nalazi u pritvoru, što je netačno. U međuvremenu se na mrežama pojavio film koji navodno prikazuje privatni dvorac Vladimira Putina na Crnom moru. Korupcija je osetljiva tema u Rusiji i nije čudno što je film izazvao lavinu reakcija. Međutim, gotovo svima je jasno da je film fabrikovan i stavljen u svrhe propagande – primera radi, utvrđeno je da su snimci unutrašnjosti navodnog Putinovog dvorca u stvari napravljeni u jednoj baroknoj biblioteci u Češkoj“, tvrdi Kosović.

Naš sagovornik procenjuje da Navaljni verovatno ne bi mogao da ostvari značajan izborni rezultat čak ni u Moskvi, gde ima određeno uporište među mladima i srednjom klasom.

„Ipak, njegova pojava je marketinški zgodna, posebno zapadnim medijima, te se tu gradi njegov imidž glavnog Putinovog takmaca. U stvarnosti, on nije konkretna pretnja Putinu – verovatno mu čak i odgovara, jer ne predstavlja političku opasnost, a protesti s vremena na vreme dobro dođu kao ventil na kome će se ‘izduvati’ nakupljeno nezadovoljstvo delova populacije. Ove demonstracije stoga verovatno više služe kao upozorenje vlastima da postoji nezadovoljstvo, nego kao konkretna podrška određenoj opozicionoj platformi. Ipak, ne treba izgubiti iz vida da su ove jeseni parlamentarni izbori“, napominje naš sagovornik, dodajući da se novi talas protesta očekuje krajem januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari