Radio, ne radio Ustavni sud Srbije, svira nam Vučić 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Ustavni sud Srbije je na osnovu predatih zahteva opozicione liste “Srbija protiv nasilja” za poništavanje izbora u Beogradu i na republičkom nivou formirao predmete i rasporedio ih sudijama izvestiocima.

Moguće je da su ovo refleksni trzaji mišića mrtve institucije, a možda neko tu ima malo svesti i savesti o važnosti ovih pitanja.

Iako formiranje predmeta ništa ne znači, simptomatično je da se informacije pojavljuju baš kada se u Evropskom parlamentu usvaja rezolucija o izborima u Srbiji kojom se, između ostalog, traži međunarodna nezavisna istraga.

Zato se možda i vlast umešala i pokušala da da signal domaćoj i stranoj javnosti da se stvari pomeraju, makar i u mestu.

Vučić svakako može, kao i uvek, da se uhvati za to i kaže da srpske institucije glede izbora rade svoj posao i da nam stranci nisu potrebni.

I doda da, ako baš i dođu, njihova istraga nije presudna za nove izbore, a svakako ćemo njihove preporuke i zaključke primeniti.

Odluka suda, ako je i bude, može se pretpostaviti, zavisiće od njegove procene šta je za njega u tom trenutku isplativije.

Radio, ne radio Ustavni sud Srbije, svira nam Vučić 2
Foto: Privatna arhiva

Radio Ustavni sud ili ne, ako zemlje članice odluče da se sa Vučićem više nije igrati i da teško dostignuta osnovna vrednost evropske demokratije – slobodni izbori u Srbiji više ne postoje, pa ova ili nova Evropska komisija bude poslala misiju, Vučiću će najlakše biti da odluči da ponovi izbore u Beogradu s uverenjem da pobeda SNS nije upitna.

Razlog neće biti strana misija, razlog bi mogao da buda “neposlušni Branimir Nestorović” ili “nepostojani” Aleksandar Jerković. Vremena za odluku Komisije, Nestorovića i Jerkovića ima još, kao i za odluka USS koji nema rok za odlučivanje.

I tek ako opozicija na tim novim izborima uz poboljšane izbornih uslova (jer bi izlazak na nove izbore uz iste uslove, kao ovaj put, pokazao da opozicija juri samo fotelje ne zaista i slobodu izbora građana) osvoji glavni grad, može se govoriti o slabljenju Vučića.

A opet, sve pod uslovom da on iz političko-poslovnih razloga opstanka na vlasti bar do 2027. nije postigao dogovor o prepuštanju Beograda sa svim upletenim stranama koje na to pristaju iz strateško-bezbednosnih ili njima znanih razloga.

Zato insistiranje opozicije na pukom ponavljanju izbora bez stvarnog mehanizma prisile da vlast omogući fer izborne uslove i bez načina za sprečavanje mahinacija ne uliva poverenje, jer su već jednom dopustili da budu prevareni.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne održavaju nužno uređivačku politiku Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari