Ristuča: Kforu stiže pojačanje iz Rumunije 1Foto: BETA/AMIR HAMZAGIC

Odlazeći komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča rekao je danas da je prisustvo trupa Kfora u Banjskoj sprečilo da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju.

Takođe je, na oproštajnoj konferenciji za novinare, naveo da je u redovnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i Kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Srbije.

Kako je rekao, posle napada na Kosovsku policiju u Banjskoj, ona je intervenisala kao prvi reagujući faktor, u skladu sa svojim nadležnostima za sprovođenje zakona.

„KFOR ostaje u potpunosti posvećen sprovođenju svog mandata, na nepristrasan način, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, u cilju održavanja bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu“, rekao je Ristuča.

Naglasio je da KFOR ne sprovodi aktivnosti sprovođenja zakona, već je to isključiva dužnost Kosovske policije.

„Ove aktivnosti nadgleda Misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS), kao druga odgovorna. KFOR je treći reagujući. U svetlu nedavnih događaja, KFOR je pojačao svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova“, rekao je Ristuča.

Pozvao je Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije kao jedinom načinu da se reše otvorena pitanja i pronađu rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

„To je od suštinskog značaja za dugoročnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu“, rekao je Ristuča.

Ristuča će 10. oktobra na čelu Kfora zameniti turski general Ozkan Ulutaš.

Neophodno povećanje trupa

Anđelo Mikele Ristuća je danas najavio i da će na Kosovo uskoro stići dodatne trupe iz Rumunije i iz „drugih savezničkih zemalja“.

Ristuća je ocenio da je neophodno povećanje trupa na Kosovu da bi ta misija mogla da ispuni svoj mandat.

Ocenio je da poslednji incidenti na severu Kosova „pokazuju da je situacija i dalje nestabilna i da može brzo da postane napeta“.

„Samo političko rešenje može da garantuje trajni mir u regionu Balkana“, naveo je italijanski general i ponovio podršku misije KFOR dijalogu Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa.

Ristuća je ocenio da je na Kosovu sada mirnije nego prethodnih dana, ali i upozorio da bi moglo doći do destabilizacije ukoliko dve strane „ne sednu za pregovarački sto da razgovaraju o političkom rešenju“.

„Dve strane moraju da sednu za pregovarački sto. Zato podržavamo dijalog. Potpuno verujemo u diplomatske napore da se nađe rešenje za ovu situaciju“, rekao je odlazeći komandant KFOR-a.

Upitan o mogućnosti izgradnje nove vojne baze na Kosovu, Ristuća je rekao da ne vidi potrebu za tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari