Mojsilović naveo koje naređenje je dobila Vojska Srbije 24. septembra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

General Milan Mojsilović rekao je sinoć u gostovanju na RTS-u, upitan o pucnjavi u Banjskoj, da nisu postojali indikatori koji ukazuju da će se nešto krupno i tako komplikovano desiti, i da je stanje bilo redovno.

Međutim, dodao je Mojsilović, tokom jutra 24. septembra počele su da stižu informacije o dešavanjima, povređenima, uspostavljen je kontakt za komandatnom Kfora, sazvan je sastanak na kojem su prisustvovali i ministar odbrane i direktori agencija.

„Stupili smo u kontakt sa vrhovnim komandantom. On je na osnovu predloga za upotrebu i angažovanje dela Vojske Srbije prihvatio i doneo odluku. Ja sam kao načelnik Generalštaba dobio zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela snaga Vojske Srbije. To je naređenje koje je dobila Vojska Srbije 24. septembra“, naveo je Mojsilović.

Napomenuo je da to naređenje nije neobično i u skladu je sa dešavanjima na terenu, sa onim šta su predviđali, da kriza može da se prelije i eskalira, jer je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu teritorije Kosova i Metohije.

„To nije bila puna borbena gotovost Vojske Srbije“, naglasio je Mojsilović.

Što se tiče trenutnog stanja, Mojsilović je rekao da je ono u vojničkom smislu stabilno, ali je kao takvo nepredvidljivo i opterećeno bezbednosnom krizom na teritoriji Kosova i Metohije, koje lako može da se prelije na deo teritorije centralnog dela Srbije, odnosno na Kopnenu zonu bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari