Predlog Ban Ki-Muna, generalnog sekretara UN, o rekonfiguraciji Unmika, za Srbiju je neprihvatljiv. Ban Ki Mun je prekoračio svoja ovlašćenja, jer samo SB UN može da odlučuje o raspoređivanju civilnih i vojnih misija. On ovim predlogom, posle godinu dana na mala vrata švercuje Ahtisarijev plan, koji nije usvojen u SB UN – izjavio je juče Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, povodom Banove ideje da bi Euleks mogao da deluje „pod kišobranom“ Unmika.

Predlog Ban Ki-Muna, generalnog sekretara UN, o rekonfiguraciji Unmika, za Srbiju je neprihvatljiv. Ban Ki Mun je prekoračio svoja ovlašćenja, jer samo SB UN može da odlučuje o raspoređivanju civilnih i vojnih misija. On ovim predlogom, posle godinu dana na mala vrata švercuje Ahtisarijev plan, koji nije usvojen u SB UN – izjavio je juče Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, povodom Banove ideje da bi Euleks mogao da deluje „pod kišobranom“ Unmika.
Samardžić je na konferenciji za novinare u sedištu Vlade Srbije naglasio da Ban Ki Mun „nije ni kompetentan, niti ima ovlašćenje SB UN za poduhvat kakav je reorganizacija civilne misije“. On tvrdi da „Euleks ne može ni da deluje, ni da legalizuje svoje prisustvo na KIM preko odluke generalnog sekretara, kao ni odlukom SB UN koji je u vezi s tim pitanjem podeljen, jer je njegov mandat nadgledana nezavisnost, predviđena Ahtisarijevim planom“.

KOŠTUNICA: Predsednik krši Ustav

Beograd – Premijer Srbije Vojislav Koštunica optužio je juče predsednika Republike Borisa Tadića da je prekoračio ustavna ovlašćenja i oglušivši se o zajednički dogaovor ministara za KIM i spoljne poslove „samoinicijativno odgovorio na predlog Ban Ki Muna“. Koštunica je saopštio da ministri u tehničkoj Vladi Srbije ne stoje iza sadražaja pisma koje je Tadić juče uputio Ban Ki Munu, jer u njemu nije, saglasno usvojenoj Rezoluciji Skupštine Srbije, naglašeno da se Euleks ne može legalizovati“. On ukazuje da „ukoliko predsednik Republike smatra da tehnička vlade nema mandat da odlučuje o ovom problemu, Skupština mora da, saglasno Ustavu, odmah da zauzme stav o inicijativi Ban Ki Muna da se legalizuje Euleks“.

Beograd će, napominje ministar za KIM, odbiti i Banov program „šest tačaka za primenjivanje Rezolucije 1244 posle jednostrano proglašene nezavisnosti KIM“. Reč je o predlogu Srbije koji je „tako preformulisan da je neprihvatljiv“, pre svega u oblasti carina i pravosuđa.

TADIĆ: Odluku o rekonfiguraciji mora doneti SB

Predsednik Srbije Boris Tadić juče je u odgovoru Ban Ki-Munu naglasio da je „Srbija zainteresovana za sve procese i napore koji vode ka kompromisnom rešenju za budući status njene južne pokrajine, i u kojima ključnu ulogu ima međunarodna zajednica predvođena UN, ali da odluku o rekonfiguraciji međunarodnog prisustva koju Ban predlaže mora doneti SB“. U pismu dostavljenom medijima, Tadić kaže da „šest navedenih tema za diskusiju traže posebnu pažnju i da je Srbija spremna da nastavi dijalog EU da se postigne zadovoljavajući sporazum“. On je ukazao na značaj pronalaženja pravnog, za sve prihvatljivog i u SB odobrenog rešenja kosovskog problema za stabilnost celog Zapadnog Balkana.

Samardžić kaže da su UN i Ban Ki Mun u više navrata obavešteni o stavu Beograda. Prema njegovim rečima, odgovor na Banovo pismo predsednik Srbije, koji „nema ustavne nadležnosti da vodi politiku zemlje, napraviće u dogovoru s Vladom Srbije koja je, po Ustavu, i u tehničkom mandatu jedina nadležna za vođenje unutrašnje i spoljne politike“.

Rasprava iduće nedelje

„Inicijativa Ban Ki-Muna mogla bi da ne uspe. On nema pravo da to radi i sigurno je da će mu se neki članovi SB UN suprotstaviti. Rusija i Kina, kao i mnoge druge zemlje ne slažu se da Ban Ki Mun preuzme ovlašćenja SB i prosto ne mogu da verujem da će njegov predlog spovesti dok ga ne odobri SB. To mora da bude odluka SB. Nezamislivo je da bi se tako ozbiljno pitanje moglo rešti prećutnim prebacivanjem nadležnosti s političkog organa, kakav je SB na administrativan organ kakav je generalno sekretar“, objašnjava Samardžić. U Prištini najavljuju da bi SB UN trebalo da 20. juna raspravlja o rekonfiguraciji Unmika. U sedištu Misije SAD u UN, koja tokom juna predsedava SB našem listu juče je rečeno da konkretan datum još nije utvrđen, ali i da oni očekuju da se o Ban Ki-Munovom predlogu raspravlja krajem iduće nedelje.

Samardžić ocenjuje da je za „Srbiju, srpsku i druge zajednice na KIM apsolutno neprihvatljivo proglašenje kosovskog ustava koje međunarodna zajednica prećutno prihvata“. On je, kao srpski odgovor na kosovski ustav, za 28. jun najavio osnivanje skupštine zajednice srpskih opština AP KIM koja će imati „reprezentativno-politički karakter“.
U nju će biti delegirani odbornici iz 26 srpskih opština izbrani na nedavnim lokalnim srpskim izborima u Pokrajini. Pošto na KIM nisu održani parlamentarni izbori, prema Samardžićevim rečima, srpska skupština „neće imati punu pravnu snagu, jer Srbija još nije donela zakon o KIM, niti će imati zakonodavno-izvršni karakter“. On napominje da su predstavnici svih stranaka koje imaju odbornike u srpskim opštinama na KIM prihvatili ideju o formiranju srpske skupštine. Načelnu podršku dala je, prema ministrovim rečima, i DS koja smatra da osnivanje skupštine treba da sačeka formiranje nove vlade Srbije. Ideja o osnivanju srpske skupštine na KIM, najavio je Samardžić, biće predstavljena 15. juna u severnom delu Kosovske Mitrovice.
On smatra da uprkos najavama Prištine da će kosovski ustav važiti na celoj teritoriji KIM, „Albanci neće primeniti represiju protiv onih koji ga ne budu poštovali, pre svega zato što za to nema pravnog osnova jer se bezbednost i međunacionalni odnosi u Pokrajini nalaze u rukama međunarodne zajednice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari