Savić: Srbija ima ograničene mogućnosti da reaguje u slučaju Trepče

Ostavite komentar


  1. Ovo je još jedan pokušaj kosovske vlasti da stavi Trepču pod kontrolu i nastavak pritiska na Srbiju da sedne za pregovarački sto i učini ono što Priština očekuje, ali i novi pritisak na Srbe sa severa Kosova i njihovu egzistenciju.Vlasti u Prištini treba da podnesu ostavku.

  2. Kao teritorija pod protektoratom UN, uvedenim radi sprečavanja spoljašnjih i unutrašnjih sukoba, tamošnje privremene institucije su naravno morale da uzdrža ne samo od proglašenja nezavisnosti nego i od izigravanja bilo kakve držve. U tom smislu medveđu uslugu im čine zemlje koje ih priznaju jer ih na taj način podstiču i na to i na sukobe. Problem je u tome što je sam taj protektorat čedo jednog dela međunarodne zajednice okupljenoh oko NATO pakta. Taj deo se nalazi u ambivalentnoj situaciji jer ne može da ih ne prizna, kao svoje čedo, ikao zna da bi uvođenje toga protektorat bilo izlišno da je formiranje novih država bilo moguće vojom iznudom. Zato tako uporno pokušava da od Srbije iznudi saglasnost političkim i diplomatskim sredstvima, ne libeći se ni otvorenog iskazivanja pristrasnosti i pretnji. Najkraće rečeno, sa priznanjem Kosova stvar stoji još nejasnije nego sa bombardovanjem. Sve je stalo na pola puta. Ne zna se da li su nas bombardovali zbog Kosova, zbog Srbije ili zbog Rusije. Ne zna se da li im je cilj bilo samo Kosovo ili cela Srbija. Shodno tome, ne zna se ni da li je taj cilj ostvaren, zbog čega se sada i gura kosvsko priznanje kako bi jednoga dana konačno moglo da se kaže da je to i bio cilj toga bombardovanja. U suprotnom ispašće da je Kosovo nedonošče nesposobno za život. Formalnim prisvajenjem njegovih pojedinih delova, kao što je Trepča, od strane neformalnih oragana ne vodi ničemu drugom nego pokušaju iznude konvalidacije same držve koja je i sama prividna. Međutim, ima jedna stvar koja im ide naruku, a to je da držva od koje to jedino zavisi zauzvrat traži simbiločan ustupak, mnogo manji od Trepče, pa se postavlja pitanje zašto onda uopšte negoduje.

Ostavite komentar


Politika

U javnosti prepoznatljiv kao negator genocida u Srebrenici: Ko je Dejan Ristić, novi ministar za informisanje? 10

U javnosti prepoznatljiv kao negator genocida u Srebrenici: Ko je Dejan Ristić, novi ministar za informisanje?

U vremenu u kojem najveći deo političkog života u Srbiji trenutno obeležava navodna „neverovatna“ borba režima Aleksandra Vučića protiv izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, u kojoj se, između ostalog, osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima 1995. godine u Potočarima u javnom prostoru, režim Aleksandra Vučića, imenovao je Dejana Ristića, direktora Muzeja žrtava genocida (koji se ne bavi srebreničkim, već pretežno onim NDH nad Srbima u Drugom svetskom ratu) za ministra informisanja, a samim tim i svojevrsnog kontrolora narativa u ovdašnjem javnom prostoru.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.