Šta je najsumnjivije u vezi sa padom aviona u Grčkoj? 1Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

„Ono što budi najveću sumnju u vezi slučaja pada aviona sa naoružanjem iz Srbije u Grčkoj jeste podatak da je taj avion trebalo da se zaustavlja u Jordanu i Saudijskoj Arabiji – zemljama u čijem susedstvu postoje ratni sukobi, ističe Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) za Danas.

Pad aviona ukrajinskog porekla, koji je poleteo iz Srbije, sa aerodroma u Nišu, i prevozio naoružanje koje je privatna firma prodala – Bangladešu, prema zvaničnim podacima, i dalje je obavijen velom sumnje i brojnim nepoznanicama o kojima trenutno u javnosti može samo da se spekuliše.

Ipak, stručnjaci su već ukazali na pojedine činjenice i podatke iz nezavisnih izvora, koji bi pomogli da se situacija barem delimično rasvetli i smesti u kontekst.

Podatak o sletanjima koja su bila planirana – u Jordan i Saudijsku Arabiju, objavio je stručni portal Arms woč (Armswatch.com) a preneli su i mediji u Srbiji, te Vuksanović naglašava da ovo stavlja veću senku sumnje na ceo slučaj nego i sama činjenica da se radi o ukrajinskom avionu, što je podatak koji je prvi privukao pažnju javnosti.

„Prva sumnjiva asocijacija jeste Ukrajina, zbog činjenice da se tamo rat odigrava, ali i zbog toga što se Ukrajina i pre rata povezivala sa međunarodnim švercom naoružanja. Ipak treba realno sagledati situaciju, kao što je sam predsednik Srbije rekao, ti avioni se koriste zbog svojih kapaciteta zajedno sa ruskim i beloruskim, odavno za prevoz naoružanja zbog svojih kapaciteta. Kako ruski i beloruski sada nisu dostupni, logično je što je korišćen ukrajinski – ističe Vuksanović i zaključuje da pominjanje Ukrajine i nije najupečatljivije u ovoj priči, kao i ni zvanična informacija da je destinacija aviona bio Bangladeš, jer tamo nema međunarodnog konflikta.

Cela poenta i ono što budi sumnju, jeste upravo podatak gde je avion trebalo da sleće.

„Trebalo je da se zaustavlja u Jordanu i Saudijskoj Arabiji a i jedna i druga lokacija su susedi – Jordan Siriji gde znamo da još uvek postoje sukobi na određenim delovima teritorije, a sa druge strane Saudijska Arabija je sused Jemena“, naglasio je Vuksanović.

Indikativno je i, na osnovu informacija koje su do sada došle do javnosti, da Srbija nije na adekvatan način obavestila grčke vlasti o sadržini tereta koji je avion prenosio, zbog čega Vuksanović nije uveren u reči predsednika Aleksandara Vučića da u avionu nije bilo opasnih materija.

– Tekst Arms woča o ovom slučaju pokazuje da su grčki vatrogasci prijavili prisustvo belog praha od koga su im gorele usne. Činjenica je i da nam je Grčka uputila protesnu notu, što znači da su itekako imali osnova za tako nešto – naveo je Vuksanović.

On je dodao i da je činjenica da se sa ovim slučajem povezuje ime Slobodana Tešića, čije se ime spominjalo i vezano za prisustvo srpske municije tokom sukoba u Nagorno Karabahu, a koji je pod sankcijama UN zbog trgovine oružjem – trebalo da zahteva mnogo temeljniju istragu „u normalnim okolnostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari