Grčki mediji: "Antonov" dvaput "misteriozno" sletao na Krit u prethodnih mesec dana 1Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Po nalogu ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa, ambasador Grčke u Beogradu uložio je demarš srpskoj strani u vezi sa potrebom da grčka strana bude ranije obaveštena o prirodi tereta aviona „Antonov“ koji se srušio u subotu na severu Grčke, izjavio je portparol grčke vlade Janis Oikonomu na brifingu za novinare u Atini, prenosi Beta.

U isto vreme generalni sekretar vlade Temistokle Demiris, posetio je ukrajinskog ambasadora u Atini zbog potrebe prethodnog informisanja grčke strane o prirodi tereta ukrajinskog aviona, prenela je danas ambasada Grčke u Beogradu.

Oikonomu je rekao da je ubrzo nakon pada teretnog aviona „Antonov“ između naselja Antifilipi i Paleohori, na uviđaj stiglo 15 vatrogasaca sa sedam vozila, a potom i dodatne vatrogasne snage, uključujući specijalne ekipe sa dva specijalna vozila za prikupljanje opasnih materija.

Pad ukrajinskog aviona „Antonov“ u Grčkoj, jedna je od glavnih tema grčkih medija, koji između ostalog pišu i da ceo slučaj „više podseća na špijunski film nego na stvarnost“, te da postoji dosta „mutnih delova“.

Ovaj grčki portal dodaje da, pozivajući se na diplomatske izvore, da se po nalogu ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, generalni skeretar Temistokle Demiris sastao sa ukrajinskim ambasadorom u Atini od kog je traženo da se grčka strana obavesti o prirodi tereta ukrajinskog aviona, pisao je dan ranije grčki portal „Newsbomb“.

Tako ovaj medij navodi da je u najmanju ruku misteriozan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da nema saznanja o tome da će grčko ministarstvo spoljnih poslova uložiti protest ambasadi Srbije u Grčkoj, dodavši da je „sve bilo čisto kao suza“.

– Čudno je to što se već duže vreme nepotvrđeno priča da oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu ne ide na front već se preprodaje van Ukrajine. Ne postoji posebna agencija koja može precizno da kontroliše transfer oružja na crno tržište. Uostalom, nije slučajno što je Interpol prošle srede ponovo izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog isporuke malog, srednjeg i teškog naoružanja Ukrajini koje bi moglo da završi u rukama kriminalaca u Evropi i na Bliskom istoku, navodi grčki portal u istom tekstu.

Grčki „News 24/7“ piše da je ukrajinski avion Antonov-12, koji se u subotu uveče srušio, dva puta u poslednjih mesec dana sleteo na grčki aerodrom na Kritu, što, kako navodi ovaj medij, pokazuje baza podataka sajta „fliradar24.com“.

Napominju da je razlog sletanja na Krit nepoznat, kao i njegov teret. Zanimljivo je da je oba puta ostao oko sat vremena na aerodromu, koji mu je bio izgleda tranzitna stanica, ali oba puta se gubi trag leta, usled čega njegova ruta, pre i posle prolaska kroz Grčku, nije jasna. Prvi put je ovaj avion sleteo na kritski aerodrom 7. juna ove godine, a pre toga je, sudeći po liniji leta, bio iznad granice Alžira i Tunisa, ali bez naznake sa kog je aerodroma poleteo.

Drugi put je Antonov u Grčkoj uočen 17. juna, gde mu je kritski aerodrom bio usputna stanica. Sat vremena kasnije je ponovo u etru, leti na jugoistok, a poslednja tačka, za razliku od prvog puta kada je sleteo u Tel Aviv, je bila iznad Libijskog mora, negde između Krita i obale severne Afrike.

„News 24/7“ je pokušao da odgovore dobije od kompanije „Meridian“ u Kijevu, za koju se navodi da vlasnik palog aviona, ali bezuspešno. Njih su pitali i za razlog prisustva njihovog aviona na Kritu, kao i šta je tada prevozio.

Isti medij dalje navodi da je misterija i to što pomenuti „Meridian“ upravlja samo Antonovim i čarter letovima širom sveta, te da sarađuje sa državnim organima i NVO na transportu humanitarne pomoći, ali i da sarađuje sa UN i NATO kada je potrebno hitno isporučiti neki teret, pa i vojnu opremu.

Ono što „News 24/7“ problematizuje su podaci iz ranije objavljenih podataka koji pokauju da letelice ne pripadaju ukrajinskoj kompaniji, već da njima navodno upravlja tako što ih je dugoročno zakupila od kiparske kompanije „DS Air Cyprus“. Zaključuju da letelica formalno nije bila nepoznata grčkim vlastima.

Takođe privlači pažnju su nepotvrđeni navodi da oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu ne ide na front već se preprodaje van Ukrajine, navode grčki mediji.

– Uostalom, nije slučajno što je Interpol prošle srede ponovo izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog isporuke malog, srednjeg i teškog naoružanja Ukrajini koje bi moglo da završi u rukama kriminalaca u Evropi i na Bliskom istoku, pišu grčki portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari