Štiplija: Stabilokratija je umrla 1foto FoNet Milica Vučković

Na našu sreću, a na žalost predsednika Vučića, stabilokratija je umrla, tvrdi urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija, dok Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana smatra da je vlast, posle izbora, doživela ozbiljan udarac na međunarodnoj sceni.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnio da su, osim Rezolucije evropskog parlamenta, sada prvi put objavljena ozbiljna svetska medijska istraživanja koja prikazuju pravu prirodu režima.

”To se do sada nije desilo i to je jako važan korak koji pokazuje da Srpska napredna stranka (SNS) više ne može da krije ono što mi govorimo da se ovde dešava proteklih 12 godina”, ukazao je Albahari.

Po njemu, opozicija je pre 2020. napravila grešku, prepustivši SNS da dominira u kontaktima sa EU i SAD, ali je u međuvremenu počela aktivno da radi na obaveštavanju međunarodne javnosti o realnoj slici stanja u Srbiji.

”Mi nemamo ambasade, ambasadori ne rade u ime države, već zastupaju interese SNS”, ocenio je Albahari u razgovoru s Tamarom Skrozza i naglasio da opozicija mora da bude proaktivna i pokaže da u Srbiji postoji alternativa.

I Todorović Štiplija pozitivno ocenjuje nedavne međunarodne aktivnosti opozicije, konstatujući da su „oni konačno shvatili” da pritisak na vlast može doći i sa te strane.

Kako je napomenuo, opozicija još od 2018. i 2019. nije imala takav pristup evropskim institucijama i državama članicama, prvenstveno Nemačkoj i Francuskoj.

”Sastanci u Parizu su izuzetno važni, zato što postoji percepcija da je Pariz trenutno najveći saveznik predsednika Vučića, što na terenu nije tako”, kaže Todorović Štiplija.

Prema njegovom mišljenju, glasanje u Evropskom parlamentu pokazuje da ni Vučićevi odnosi sa Nemačkom više nisu isti kakvi su bili.

Kako je podsetio, za Rezoluciju o Srbiji glasali su, ne samo poslanici Hrišćansko demokratske unije, (CDU), već i poslanici Evropske narodne partije, gde je SNS pridruženi član.

Kada je u pitanju moguća međunarodna istraga izbornih neregularnosti, njegov je stav da su ODIHR i Evropski parlament na istoj strani i da istraga mora biti sprovedena.

”ODIHR u neke oblasti nije ulazio dubinski, jer mu to nije ni mandat, a Rezolucija EP jasno predlaže da istraga bude van onoga što jeste mandat posmatračke misije”.

Oba sagovornika Kvake 23 saglasna su u oceni da je izveštaj ODIHR jasan i da nema mesta za različita tumačenja.

”U dokumentu je rečeno sve ono što treba da bude rečeno o načinu na koji su u Srbiji organizovani izbori, a ODIHR ne daje političke ocene”, napominje Todorović Štiplija.

S druge strane, Albahari smatra da se Ana Brnabić u svojoj oceni izveštaja fokusirala na manje delove teksta koji pokazuju da je administrativni, formalni aspekt izbora dobro sproveden.

”Besmislena je većina onoga što govori Ana Brnabić, koja je očigledno čitala neku skraćenu verziju izveštaja”, ocenio je on, uz opasku da vlast i inače živi u ”jednoj alternativnoj realnosti”.

Kada je reč o međunarodnoj istrazi, Albahari tvrdi da može da se očekuje misija EP i ”neka vrsta uključenja Evropske komisije”, sa nepoznatim brojem eksperata, za sada.

”Izveštaj potvrđuje brigu Evropske unije za izborni proces u Srbiji i to ne može da bude zaboravljeno tako lako”, zaključio je Albahari u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari