Turska u oktobru preuzima komandu nad Kforom, šta Ankara želi naoružavanjem KBS? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Oklopna vozila, protivoklopni sistemi OMTAS, dronovi „Bajraktar“, pešadijsko naoružanje…Turska je u prethodnom periodu obezbedila KBS-u opremu u vrednosti od preko 100 miliona evra, a intenzivno se radi i na obuci kadrova iz Prištine.

Ne treba zaboraviti da je u ovom trenutku kontigent turskih vojnika u okviru Kfora najbrojniji (780 od ukupno 4.511), na drugom mestu su vojnici iz SAD (679).

U oktobru će komandu nad Kforom preuzeti general iz Turske, a očekuje se da će u tom trenutku Ankara imati više od 1.000 vojnika na Kosovu, većina će ih biti smeštena u kasarni „Sultan Murat“ kod Prizrena, a nedavno je potpisan i sporazum između Ankare i Prištine o saradnji u vojnoj oblasti.

Trebalo bi i podsetiti da je kosovska vlada još 2018. godine usvojila plan prema kome je predviđena transformacija KBS u vojsku Kosova u roku od deset godina (2028. godine), a Turska je u ovom trenutku zemlja koja najviše ulaže u pomenuti projekat.

Pukovnik u penziji Boško Zorić za Kosovo onlajn navodi da Turska vodi dvostruku igru.

„S jedne strane kažu da su partner i prijatejl Srbije i da se zalažu za mir u BiH, a ovamo doniraju naoružanje KBS. Kada je eskalirala ova kriza na Koisovu poslali su više od 500 vojnika, a lično mislim da nije dobro za bezbednost našeg naroda na KiM toliko prisustvo turskih vojnika. Kada je u pitanju nabavka dronova, Kfor je jedina oružana sila prema Rezoluciji 12 44 koja ima pravo da koristi opremu i odobrava letove. Sada, indikativno je da se dolazak tuskog generala na čelo Kfora, gde su do sada se smenjivali američki, nemački i italijanski komadnanti, nedavno i general iz Mađarske, poklapa sa vremenom nabavke dronova iz Turske“, navodi Zorić.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je za „Pink“ da je Turska isporučila Prištini ozbiljne sisteme.

„Razgovarali smo s turskim ambasadorom, državni interes je da imamo što bolje odnose sa Turskom, ona je snažan igrač. Ona je geopolitički igrač. Njen uticaj na Balkanu ne sme da se zanemari. Poslušajte samo kako Erdogan govori o obeležavanju godišnjice Srebrenice. To je opasnije od ovih tehnologija. Bezbednosne snage Kosova do sada zmaja na kanapu nisu mogli da puštaju, a sada dižu neke besposadne letelice. Ponudili su nama „Bajraktare“, predsednik je odbio. Mi ćemo uzeti nešto drugo, bolje. Oni nemaju pare da to kupe, to je donacija. Sve albanske političke stranke imaju isti cilj, samo je pitanje provođenja ili dolaženja do tog cilja. A to je da Kosovo bude potpuno nezavisno i da se ide na ujedinjenje s Albanijom. Kurti je transparentan, radikalan“, kaže Vučević.

Istraživač Centra za strateške analize Darko Obradović navodi da Ankara smatra Kosovo svojom sferom uticaja.

„Šira koncepcija Turske spoljne politike prelama se i po pitanju dostave ofanzivne vojne tehnike. Umesto da te barjaktare pošalje za Ukrajinu oni ih dostavljaju Kosovu u trenutku kada je to niti produktivno niti svrsishodno. Bezbednost ie u strogom okviru NATO shodno rezoluciji 1244. Nikakvi oružani okršaji nisu mogući dok su provokacije na taktičkom nivou svakodnevne. Isporukom je data direktna poruka Kurtijevom narativu. Sva je prilika da bi Srbija trebala da primeni tzv grčki model lobiranja u Vašingtonu kao vid kontramera“, smatra Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari