Premijer Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je sa premijerom NR Kine Li Kećiangom održavanje samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kao i njegovu posetu Beogradu u decembru, kada će zajedno otvoriti most Zemun – Borča.

Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta. Dogovoreni Samit je, u političkom smislu, veoma značajan događaj, slažu se i predstavnici najoštrije opozicije u Srbiji, kao i stručnjaci. Prema rečima Danasovih sagovornika, problem, međutim, može da predstavlja to što se dogovaraju infrastrukturni projekti mimo tendera i zakonom definisanih procedura.

„To je velika je stvar za Srbiju. Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd, ali dolazi još 16 premijera centralne i istočne Evrope u naš glavni grad. Mislim da najmanje 35-40 godina nije bilo takvog skupa na teritoriji Srbije“, rekao je Vučić posle sastanka sa Li Kećiangom.

Kećiang je istakao da je prihvatio poziv srpskog premijera, što će biti prva poseta Srbiji jednog kineskog predsednika Vlade još od 1986. godine. „Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom“, rekao je Kećiang.

Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.

„Izgradnja ove pruge je veliki napredak i to će biti veoma koristan projekat u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi i biće pozitivan i ohrabrujući signal“, zaključio je Kećiang.

Premijer Vučić je istakao da će pruga Beograd – Budimpešta biti za Srbiju veoma važna, jer „ćemo time zauzeti prostor istočne i centralne Evrope“.

„Tu priliku ne smemo da propustimo“, istakao je Vučić.

On je dodao da je ključni problem – problem finansiranja i da je premijer Li pokazao veliko razumevanje za problem visine javnog duga u Srbiji, kao i da veruje da će se naći najpovoljniji mogući model.

Govoreći o samitu 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope, čiji će organizatori biti Srbija i Kina, Vučić je rekao da je veoma srećan i zadovoljan zbog časti koja je ukazana Srbiji.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je juče da će za Srbiju biti dobro ako bude domaćin samita premijera „šesnaestorice“. Komentarišući dogovore koje je srpski premijer Aleksandar Vučić postigao sa svojim kineskim kolegom, Živković je rekao da je to na nivou onoga što se već čulo, ali i da bi domaćinstvo skupa lidera zemalja centralne, istočne Evrope i Kine bilo veoma značajno. „Mislim da je značajno ako taj susret kineskog premijera i premijera iz ovog regiona bude održan, to je dobar skup koji Srbiji treba i nadam se da će iz njega proizaći neke koristi za državu“, naveo je Živković. On je međutim ocenio da maketa brzog voza koju je premijer dobio od kineskog kolege sama po sebi ne znači mnogo.

Prema rečima Nemanje Nenadića, programskog direktora Transparentnosti Srbija, „po Zakonu o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama, aranžmanima koje Vučić ugovara mora da prethodi analiza koja treba da pokaže da li je javno privatno partnerstvo bolje rešenje za problem od direktnog budžetskog finansiranja, nakon čega treba da sledi tender“.

„Međutim, to se u praksi ne dešava za velike projekte zbog međudržavnih aranžmana koji imaju veću snagu od zakona. Tako trajno ostajemo bez informacija o mogućim alternativama za aranžmane koje vlada zaključi sa stranim partnerima“, ističe Nenadić za Danas.

Krak do Soluna

Premijer Vučić je u izjavi novinarima rekao i da mu je Li Kećiang preneo da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta – Beograd spoji sa Solunom, istakavši da bi to za Srbiju predstavljalo najveći infrastrukturni projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari