"Vučićevi apeli bez mnogo uticaja na Brisel" 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Učestalim zahtevima zvaničnom Briselu da odredi vremenski okvir za moguće pridruživanje Srbije EU predsednik države Aleksandar Vučić pokušava da utiče na Uniju da bude „daleko agilnija“ kada je reč o nastavku evropskog puta Beograda.

Odnosno da pokaže veću spremnost da nagradi Srbiju tokom naredne faze rešavanja kosovskog pitanja, kada će se „na briselskom stolu“ naći „veoma teške teme“, komentarišu za Danas diplomate i stručnjaci za evropska pitanja. Naši sagovornici smatraju da Vučićevi apeli, koji se upućuju uoči početka pregovora unutar EU o budžetu za narednih sedam godina, neće imati mnogo uticaja na briselsku administraciju, budući da „u Uniji ne postoji spremnost za ponavljanjem greške načinjene prilikom pridruživanja Bugarske i Rumunije“, ali da će zvanični Brisel nastojati da ubedi države Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, da je „proširenje proces koji neće zamreti“.

Posle jučerašnjeg sastanka u sedištu EU sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednik Vučić je izjavio da je „dobio čvrstu reč“ od Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze, „ali da danas nije bilo moguće čuti konkretan datum pridruživanja“. Kako je preneo Tanjug, on je rekao da „postoji perspektiva, i to je dobro, ali Srbija želi da dobije značajniju motivaciju“. Vučić je, takođe, najavio razgovore o evropskoj integraciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Donald Tusk je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem nakon njihovih briselskih razgovora poručio da „EU računa na Srbiju, i da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom“, što su pojedini mediji u Srbiji preneli kao udarnu vest.

Erki Bahovski, diplomata iz Estonije, čija država trenutno predsedava EU, ocenjuje za Danas da je „glavna prepreka“ da bude ispunjen Vučičev zahtev Briselu o određivanju vremenskog roka za članstvo iskustvo koje Brisel ima sa Bugarskom i Rumunijom.

– Bugarskoj i Rumuniji je svojevremeno obećano da će se pridružiti EU 2007. godine. Nakon takve objave obe države su se ležerno ponašale i nisu nastavile sprovođenje reformi, znajući da im je ulazak u Uniju osiguran. Rezultat toga je činjenica da pored Grčke Bugarska i Rumunija jesu države članice koje najviše kaskaju za ostatkom EU. Stoga, EU, naprosto ne želi da ponovi istu grešku sa Srbijom, iako srpski predsednik nastoji da izmeni situaciju, tražeći da se odredi kakav-takav datum. Kada bi EU odredila vremenski okvir za mogući prijem Srbije, bez sumnje bi se uvećao Vučićev „politički kapital“ i on bi imao više „oruđa“ na spoljnopolitičkoj sceni, naročito u odnosima sa Rusijom, smatra Bahovski.

Diplomatski izvori Danasa iz briselskih krugova nezvanično komentarišu da se u poslednje dve sedmice u sedištu EU nije diskutovalo o Vučićevim zahtevima.

„Fokus je bio na samitu u Trstu, a oseća se i da je vreme godišnjih odmora, pa je nastalo zatišje. A i u proteklim mesecima kada se pričalo o politici proširenja EU uglavnom su pominjane sve države Zapadnog Balkana, dok se retko, osim, naravno, na susretima posvećenim isključivo Srbiji, pričalo konkretno o vašoj državi. Opšta procena u Briselu jeste da je EU svesna da je trenutni pristup politici proširenja nedelotvorna. Pitanje kada će, i da li će uopšte, to biti promenjeno. Na jesen možemo da očekujemo da će Brisel poslati neke signale državama kandidatima za članstvo, uključujući Srbiju, u odsustvu novih izveštaja Evropske komisije o napretku. U Evropskom parlamentu će, svakako, posle letnje pauze biti organizovani događaji kojima će biti stavljeno do znanja Zapadnom Balkanu da nije zamrla politika proširenja, odnosno iznova će biti pružena podrška državama regiona da nastave proces pridruživanja Uniji“, navode diplomate iz sedišta EU.

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, navodi za Danas da mu se čini da predsednik Vučić polako gubi strpljenje „jer ima utisak da za ustupke koje čini Srbija ne dobija dovoljno“.

– To, naravno, ima veze samo sa Kosovom i njegovom izjavom u Grčkoj da je zastoj kod svih poglavlja upravo zbog Kosova. Pretpostavljam da Vučić smatra da za nivo kooperativnosti koji pruža ima pravo da pritiska EU pominjanjem datuma za pridruživanje, ističe Miletić.

Dačić: Važno znati dinamiku

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za RTS da građani Srbije „treba da znaju kakva je predviđena dinamika EU za prijem novih članica“. On je naglasio da u EU počinju pregovori za naredni budžetski ciklus, pa je „postavljanje pitanja ulaska novih članica veoma važno, jer treba znati da li će EU u svom budžetu predvideti sredstva za to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari