Žofre: Produbljena društvena polarizacija tokom nedelja mirnih protesta protiv nasilja u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/EU info/EMIL VAS/DS

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je danas u Beogradu da je u Srbiji produbljena društvena polarizacija tokom nedelja mirnih protesta protiv nasilja i da „zabrinjava nasilni jezik korišćen za obračunavanje s političkim predstavnicima“.

On je na početku 15. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Evropske unije i Srbije zamolio zvanični Beograd da omogući da se svaka vrsta političke debate svih političkih strana slobodno odvija u parlamentu.

„Sloboda medija je naša ključna briga. Srbija mora da preduzme mere kako bi zaustavila antievropski narativ. Pojava ratnih zločinaca na televizijama takođe veoma uznemiruje“, izjavio je Žofre na sastanku u Domu Narodne skupštine Srbije.

Šef Delegacije EU rekao je da događaji na Kosovu ugrožavaju smisleni napredak u dijalogu Beograda i Prištine i ponovio ocenu šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da ponašanje kosovskog premiejra Aljbina Kurtija podstiče eskalaciju.

„Borel je jasno stavio do znanja da prvi korak treba da dođe od vlade Kosova, da novi gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija. Kosovska policija i KFOR treba da se povuku sa ulica i da se stvore uslovi za inkulzivne nove lokalne izbore“, rekao je Borel.

On je rekao da od Beograda i Prištine očekuje odgovoran pristup i smirivanje napetosti i da odmah treba da počne rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U pregovorima o prijemu u EU „Srbija je otvorila 22 od 35 poglavlja. Komisija smatra da je Klaster Tri tehnički spreman za otvaranje. Postoji prozor mogućnosti da se ubrza proces zatvaranja klastera. EU ostaje najvažniji ekonomski i politički partner Srbije. Zato su Beogradu dijalog sa Prištinom i reforma vladavine prava ključni prioriteti“, rekao je on.

Ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David je na početku sednice izjavila da je od početka ruske agresije na Ukrajinu EU pojačala angažovanje s državama Zapadnog Balkana, dodavši da to pokazuje i plan za proširenje koji je iznela predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

„Ali mi računamo i na vaš angažman kako bi najbolje moguće iskoristili tu podršku, ali isto tako računamo na to da jasno saopštavate građanima Srbije koristi od podrške koju pruža EU“, rekla je ona.

Ben David je rekla da Srbija mora da se angažuje da bi zaštitila ljudska prava svih grupa i omogućila neometan rada parlamenta i rasprave u njemu uz izbegavanje plitičke polarizacije i jezika mržnje.

„Prioriteti su i slobodno izražavanje, uključujući slobodu i nezavisnost medija. Srbija mora da se aktivno angažuje da bi se suprotstavila širenju dezinformacija i manipulativnoj upotrebi informacijama“, rekla je ona.

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević je u govoru putem video-linka rekla da postoji razlika između usklađivanja Srbije sa zajedničkom bezbednosnom i spoljnom politikom EU i procenta usklađivanja u uvođenju restriktivnih mera.

„Specijalni izaslanik za sprovođenje evropskih sankcija Dejvid O’Saliven ocenio je pre samo dve nedelje da Srbija nije država preko koje druge države mogu izbegavati sankcije EU i da iako ona nije uvela sankcije Rusiji, ne može da bude korišćena za nezakonite radnje“, rekla je ona.

Miščević je dodala da usklađivanje sa zajedničkom bezbednosnom politikom uključuje i energetsku bezbednost i da Srbija uz pomoć EU radi na tome da osnaži svoj energetski sistem i da deverzifikuje izvore energije.

Sednicom POSP-a, koje se održavaju dvaput godišnje – jednom u Evropskom parlamentu i jednom u Narodnoj skupštini Srbije, danas su predsedavale kopredsedavajuće iz redova Evropskog parlamenta i Narodne skupštine – Alesandra Moreti i Marinika Tepić.

Tepić je na početku zasedanja izrazila žaljenje što prvi put POSP neće imati zajedničku deklaraciju zajedničkog parlamentarnog odbora zbog neusaglašavanja sa spoljnom politikom EU, odnosno zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

„Drugi loš presedan je to što prvi put sastanku neće prisustvovati predstavnici civilnog sektora tj Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (EU) jer im to danas nisu dozvolili poslanici iz redova skupštinske većine“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari