Zoran Alimpić: U novom Privremenom organu Beograda opozicija treba da ima većinu, to je čista matematika 1foto N1

Jedino nezakonitim postupanjem Vlade sadašnji sastav Privremenog organa Beograda može opstati ako u zakonskim rokovima Skupština Beograd ne bude konstituisana i izabran novi gradonačelnik. U novom Privremenom organu koalicije SPN i NADA treba da imaju većinu, kaže za Danas Zoran Alimpić, zamenik člana Gradske izborne komisije.

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda odložena je za 1. mart kada bi trebalo da budu verifikovani mandati odbornika, ali i izabani predsednik i sekreatar Skuštine, čime bi skupština bila konstituisana. Ona zatim ima rok od mesec dana da izabere gradonačlenika i Gradsko veće.

Ukoliko Skupština ne bude konstituisana do 3. marta ili pak ne bude izaban gradonačelnik mesec dana od konstituisanja Skupštine, Vlada imenuje Privremeni organ, koji ima predsednika i četiri člana, a obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa grada.

Vlada to treba da uradi kako u članu 86 Zakona o lokalnoj samoupravi piše “vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave”.

Nije nebitna većina u Privremenom organu Beograda

Budući da su ovlašćenja ovog organa velika, nije nebitno ko će u njemu imati većinu i zato se može pretpostaviti da će naprednjaci po svaku cenu želeti da tu većinu zadrže.

Ukoliko se ipak budu odlučili da menjaju sadašnji sastav PO i poštuju rezultate izbora može se pretpostaviti da će taj novi organ trajati kratko.

U postojećem PO, formiranom 30. oktobra, nakon što je gradonačelnik Aleksandar Šapić, podneo ostavku a Skupština Beograda raspušetna jer nije izabano novo rukovodstvo grada, većinu čine SNS i SPS. SNS ima dva člana (Aleksandar Šepić i Aleksandar Mirković), SPS jednog (Nikola Nikodojević) a liste Moramo i Ujedinjeni po jednog (Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović).

Ako se gleda čista matematika, u novom PO opozicione liste bi trebalo da imaju većinu, smatra Alimpić.

Na pitanje da li postojeći ili “stari” PO nastavlja da obavlja dužnosti ako Skupština do isteka roka ne bude konstituisana, Alimpić odgovara da ne.

Zoran Alimpić: U novom Privremenom organu Beograda opozicija treba da ima većinu, to je čista matematika 2
Foto FoNet Ana Paunković

– Iako opozicija smatra da treba poništiti izbore zbog krađe, vlast tvrdi da su građani glasali, da je izabrana nova skupština i odbornici su dobili rešenja o mandatima. Narod je, kaže vlast, rekao svoje i postoji novi raspored snaga u skupštini. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi ako do 3. marta Skupština ne uspe da se konstituiše Vlada uvodi Privremeni organ. Oni mogu da kažu da stari nastavlja posao odnosno da PO ima isti sastav. Ali taj sastav se odnosi na prethodnu skupštinu, a u međuvremenu su ipak bili izabori i izabrani su novi odbornici, a starim odbornicima je istekao mandat. Privremeni organ mora da odražava politički sastav nove skupštine – objašnjava Alimpić.

Upitan kako onda vlast može da kaže da rad nastavlja stari PO, odgovara “zato što oni ne poštuju zakon, rade smo ono što je u njihovom intersu i zato što predviđam njihovo nezakonito ponašanje imajući u vidu njihvo prethodno ponašanje”.

– Verujem da će želeti da zadrže većinu u Privremenom organu i zato kažem da treba napomenuti da bi to bilo nezakonito. A treba da ispoštuju volju građana, za koju tvrde da su je dobili na izborima i ta volja građana je odredila tačan odnos između lista – ukazuje on i poziva se na čistu matematiku.

Čista matematika

Prema njegovom proračunu, lista oko SNS ima 49 odbornika, što je 44, 55 odsto od 110 mesta u gradskom paralemntu. U PO od pet članoav to je 2, 23 odsto. Ta lista treba da ima dva člana u novom PO, smara Alimpić.

Ista računica je za listu “Srbija protiv nasilja” koja je osvojila 43 mandata što je 39,09 odsto od 110 u Skupštini i 1,95 procenata u PO. Tako da i SPN treba da ima dva člana.

– Ostalo je jedno mesto, a tri liste. One su male i imaju samo 18 odbornika što je 16, 36 odsto od 110 i 0,82 od pet u PO. Te sve tri liste zajedo imaju manje od jednog člana, a treba jednog da dobiju i samo jedna može da ga dobije. Ako gledmao matematiku jedna od te tri liste ima sedam odbornika (koalicija NADA), druga šest mandata (Mi – glas iz naroda Aleksandar Jerković) i treća pet (koalicija oko SPS). Logično je da člana PO predloži najveća od te tri grupe, odnosno ona koja ima sedam odbornika a to je koalicja NADA. To bi bila čista matematika i to bi bilo pravilan i zakonit odnos snaga u novoj izabranoj skupštini koja nije uspela da se konstituiše i zato se imenuje Privremeni organ – objašnjava Alimpić.

Na pitanje šta se dešava ako skupština ipak bude konstituisana i ima rok od mesec dana da izabere novog gradonačlenika, odnosno ko vodi grad tokom tih mesec dana, da li sada postojeći PO prestaje da postoji, Alimpić kaže da Skupština ima dve obeveze, da se konstituiše i da izabre gradonačelnika i veće i da ne može niko da ne upravlja gradom.

– Privremeni organ upravlja gradom dok Vlada ne izabere novi PO ili Skupština gradonačelnika – jasan je Alimpić.

Vučić će da objašanjava kako je to polulegalno i polulegitimno

Upitan postoji li način, osim nezakonitog, da sastav PO ostane isti, kaže da postoji a to je da vlada donese nezakonitu odluku tvrdeći da je to zakonito uz neko obrazloženje.

– Verovatno će Vučić da objašanjava po televizijama kako je to polulegalno i polulegitimno itd. U suštini, prekršiće zakon. Nažalost, pokazalo se da živimo u zemlji u kojoj organi koji treba da štite zakonistost verovatno neće imati smelosti da to čine i ponište tu nezakonitu udluku vlade – navodi Alimpić.

Zoran Alimpić: U novom Privremenom organu Beograda opozicija treba da ima većinu, to je čista matematika 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Odgovarajući na pitanje kako vidi razvoj situacije koja bi dovela do novih izbora u Beogradu, on kaže da su izbori bili nelegalni i nelegitimni zbog izborne krađe, te da ih treba poništiti i raspisati nove pod novim uslovima.

– Sadašnja skupština je proizvod bezakonja i krivičnih dela i ona ne treba da bude ni konstituisana niti da vodi grad. Pošteno i pravdeno bi bilo da se ponište izbor. Taj zahtev je pred Ustavnim sudom i na njemu je da uradi svoj posao. Nažalost, USS je pokazao da je politički kontrolisan i nije realno očekivati da odluči u skladu sa Ustavom i zakonom zato građani polažu nade u međunarodne institucije posebno u OEBS čiji smo član njegovu kancelariju ODIHR čiji se izveštaj očekuje do kraja februara – kaže on.

Kako zaključuje, ukoliko strušnjaci OEBS kažu da su nepravilnosti bile tolike da bi trebalo ponoviti izbore i daju preporuke po kojima bi novi izbori trebalo da se održe, onda je najlogičnije da se postupi u skaldu sa tim.

Za politikologa Bobana Stojanovića, upravo je potencijalni sastav novog Privremenog organa (u slučaju da se ne izaberu predsednik skupštine grada ili gradonačelnik) glavna kočnica i ograničenje da se SNS odluči da ponovi izbore za odbornike Skupštine grada i podstiče ih da se izabere novi/stari gradonačelnik pa šta god moralo da se uradi da se obezbedi većina. On o tome pisao u svom autorskom tekstu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari