Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Beograda odložana je za 1. mart.

Toma Fila koji kao najstariji odbornik predsedava Skupštinom grada je rekao da nema kvoruma i da se Skupština odlaže za 1. mart.

U sali za održavanje sednica se nisu pojavili odbirnici SNS i SPS, dok su odbornici opozicije ušli i razvili transparente čekajući da sednica počne.

Odlaganje konstitutivne Skupštine tik pred njen početak najavio je predsedavajući Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, koji je rekao da će biti otvorena i u skladu sa zakonom, ali odložena na desetak dana i zakazana nova sednica. On je pretpostavio da će biti zakazana za 1. mart budući da 3. marta ističe rok za konstituisanje.

Danas je trebalo da bude održana konstitutivna sednica Skupštine Beograda, a opozicija je najavila da će sprečiti konstituisanje gradskog parlamenta.

Prema dnevnom redu sednice, na njoj je trebalo da budu potvrđeni mandati 110 novih odbornika, pa je prva tačka dnevnog reda izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i potvrđivanje mandata odbornika.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart 2
foto Vojin Radovanović Danas

Druga je izbor predsednika Skupštine, zatim izbor zamenika predsednika Skupštine, pa predlog rešenja o postavljenju sekretara Skupštine grada, njegovog zamenika i predlog rešenja o izboru članova administrativno-mandatne komisije Skupštine.

Skupština grada Beograda se smatra konstituisanom izborom njenog predsednika i sekretara. Za izbor predsednika potrebna je većina od 56 glasova, ali prema rezultatima glasanja 17. decembra niko je nema. Zato su mogući različiti scenariji za današnju sednicu, ali i eventualno održavanje novih izbora.

10.16 Kako javlja N1 narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta pitao je predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića pred njegovo obraćanje ispred Starog dvora uoči konstitutivne sednice Skupštine grada da li ga je sramota što su pokrali izbore u glavnom gradu.

Ćuta: „Šapiću, je l’ vas nije sramota što ste pokrali izbore u Beogradu?“

Šapić: „Dobro, Ćuta pusti me da završim“.

Ćuta: „Neću da pustim, završio si ti odavno kod Vučića“.

U tom se čuo glas nekoga iza Šapića koji je Ćuti poručio: „Pijanduro jedna, kako tebe nije sramota?!“ Šapić mu je rekao da se smiri.

„Lopovčine, kradete narodnu volju, lepo ste se namontirali, svaka vama čast, sram vas bilo“, poručio je Ćuta.

10.13 Milos Jovanović (NADA) naveo je da je rešenje za izlazak iz krize ponavljanje izbora, te da bi formiranje vlasti bilo nelegitimno što bi, poručuje, bio poziv za građane da izađu na ulice da brane izbornu volju.

9.58 Novoizabrani odbornik Branimir Nestorović kaže za Danas da grupa građana „MI Glas iz naroda“ neće ulaziti u koaliciju ni sa jednim blokom, odbacujući tako mogućnost da ova GG donese jedinstvenu odluku o formiranju vlasti sa SNS i SPS.

Podsetimo da je Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika SNS, naveo kako ce gradska vlast biti formirana isključivo ako MI Glas iz naroda doense jedinstvenu odluka o ulasku u koaliciju sa strankama dosadašnje vlasti.

Nestorović kaze da moze da garantuje za sve odbornike sem za Aleksandra Jerkovića i Vesnu Ilić koji su prekinuli, kako kaze Nestorović, su prekinuli kontakt s pokretom nakon proglasenja rezultata

9.51 Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ okupili su se jutros ispred beogradske poslastičarnice Pelivan i odatle su krenuli na konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

Među okupljenima su odbornici Stranke Slobode i pravde, Narodnog pokreta Srbije, Ekološkog ustanka, Pokreta slobodnih građana, Zeleno-levog fronta, Zajedno i Demokratske stranke.

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart 3
foto Vojin Radovanović Danas

Okupljeni su, po ulasku u skupštinu razvili transparente, koje su razvili i tako će dočekati ostale odbornike.

Reporter N1 iz Skupštine izveštava da je 43 odbornika liste Koalicija protiv nasilja stalo naspram govornice i nemaju nameru da se pomere.

Istovremeno, ispred Starog dvora obraća se predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

09.45 Pred konstituivnu sednicu obraća se predsednik privremenog organa Beograda i kandidat za gradonacelnika SNS Aleksandar Šapić,  a ispred Starog dvora nalazi se i, nakon ove sednice,  gradski odbornik Branimir Nestorović, sa liste GG MI Glas iz naroda.

09.42 Odlučili smo se da bez obzira što imamo legalnu većinu podignemo moralnu lestivicu legitimiteta, iako ništa tajno nećemo raditi,
rekao je predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić uoči današnje konstitutivne sednica Skupštine Grada Beograda.

Šapić je rekao da je odlučeno da ukoliko za desetak dana ne dođe do jedinstvenog stava izborne liste „Mi – glas iz naroda Aleksandar Jerković“ – idemo na nove izbore.

09.17 Očekuje se obraćanje predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića.

Prema rezultatima izbora, koalicija oko naprednjaka je osvojila 49 mandara, koalicija oko SPS šest, koalicija “Srbija protiv nasilja” 43, koalicija Nada sedam, a lista “Mi glas iz naroda – Aleksandar Jerković” šest mandata.

Predsednik Srbije Alekandar Vučić rekao je juče da SNS i SPS ima legalnu većinu, “čak i dobrim delom legitimnu”, ali kako je dodao, bolje je da nemaju vlast nego da bude ukradena na bilo koji način.

– Mi ćemo da sačekamo do 2. ili 3. mart da vidimo hoćemo li imati legitimnu većinu, ako nemamo idemo na izbore. A da li ćemo u međuvremenu da izaberemo predsednika Skupštine zbog vremena, tek da bi pokazali da imamo većinu i da bi smo dobili još mesec dana za izbore, to ćemo da vidimo – rekao je Vučić.

On nije želeo da kaže ko osim SNS i SPS čini tu većinu koju je pomenuo, ali je na pitanje novinarke da li su to odbornici sa liste Branimira Nestorovića “Mi – glas iz naroda”, rekao da ima i drugih.

Opozicija Vučiću ne veruje da postoji većina u Skupštni Beograda.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović uputio je objašnjenje, kako navodi, “najboljem studentu prava u istoriji”, Aleksandru Vučiću, povodom njegove najave da SNS u Beogradu ima i legalnu i legitimnu većinu.

„Nemate nikakvu većinu, ni legalnu, a još manje legitimnu. Niste legalno stekli mandate jer ste krali na izborima. Zbog uvoza fantomskih birača, plaćanja za glasove i ucena birača, kao i zbog nezapamćene otimačine medija u Srbiji, vaši odbornci nemaju mandate već samo proizvod otimanja narodne volje. Ne možete nikako imati legitimnu vlast jer i pored krađe izbora, pokušavate da kupite odbornike koji su se predstavljali kao opozicija i tako skrpite većinu u gradskoj Skupštini“, navodi Stefanović u saopštenju, preneo je N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari