Da li je Vučić “kupio” odbornike i hoće li pod pritiskom EU ponoviti izbore: Šta će se dogoditi na današnjoj sednici Skupštine Beograda? 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uoči sednice Skupštine Beograda, dao je neodređene informacije o tome da li je dogovorena većina u korist SNS i SPS, odnosno da li su uspeli da preobrate pojedine odbornike opozicije iz Mi – Glas iz naroda, Novi DSS i POKS i Srbija protiv nasilja da pređu u njihov tabor.

Tako odgovori na pitanja o tome da li SNS-SPS imaju većinu ili ne, da li će izbori u Beogradu biti ponovljeni, odnosno da li je Vučić podlegao pod pritiskom Evropske unije, opozicije i civilnog sektora da organizuje ponovo glasanje u prestonici, pod izgovorom da nema većinu, ili će danas “odbegli” i “kupljeni” odbornici opozicije podići ruku za Vučića i izneveriti izbornu volju građana, ostaju nepoznanica.

O tome da je Vučić za većinu “nabavio” po dva odbornika iz pokreta Branimira Nestorovića i Srbije protiv nasilja, odnosno jednog iz POKS, uveliko se spekuliše.

Za većinu su mu potrebna ipak samo dva, pa se postavlja pitanje i da li će ih, ukoliko bude pribegao navodnom scenariju formiranja vlasti sa “kupljenim” odbornicima, i ako se takve spekulacije, naravno, pokažu istinitim, odmah sve i aktivirati.

Takođe, jedna od opcija je da će Vučić “pokleknuti” pod pritiskom EU i njihovim sumnjama ali i uvidima da je pokrao izbore, odnosno pretnjama da će Srbija ostati bez novca iz Unije, ako ne dozvoli međunarodnu istragu izbora, te da će pod izgovorom da nema većinu, ponoviti izbore, kako bi se povinovao volji EU a istovremeno to lažno prikazao pred domaćom javnošću.

„Vučić nema većinu za beogradsku vlast“

Sagovornici Danasa iz redova opozicije, ipak, misle da Vučić nema većinu za formiranje vlasti u Beogradu, odnosno da je to slučaj, on bi tako nešto uveliko i slavoljubivo obelodanio, umesto što je juče dao konfuzne i neprecizne informacije o tome šta će biti na današnjoj sednici Skupštine Beograda.

Podsetimo, predsednik Srbije je gostujući na TV Prva rekao istovremeno da SNS i SPS imaju većinu za formiranje vlasti, navodeći odmah potom i rokove za formiranje početkom marta ali i mogućnost ponavljanja izbora.

Sve to je naveo uz kritike Branimira Nestorovića, da se ne ponaša odgovorno i u skladu sa političkim izazovima koji su pred njim.

„Želeo sam da razgovaram sa gospodinom (Branimirom) Nestorovićem i njegovim ljudima, oni ne žele da razgovaraju. Oni se, po mom mišljenju, ne ponašaju dovoljno odgovorno“, naglasio je on.

Vučić je dodao da oni ne razumeju šta je država.

„Ponašaju se onako kako misle da je dobro za njihovu političku stranku i to je njihov izbor“, kazao je on.

Potom je podsetio da je rok za formiranje Skupštine do 2. ili 3. marta.

Vučić je dodao da nije siguran da li će Aleksandar Šapić i lideri koalicije govoriti danas i kako će se dogovoriti sa odbornicima.

On se osvnuo, naveli smo već, na mogućnost ponovnih izbora u Beogradu.

„Šta ako odemo na ponovne izbore u Beogradi, pa ako mi opet budemo imali 54 odsto, a bude trebalo 56, a neki drugi budu imali značajno manje, a sa recimo Nestorovićem budemo imali 62 ili 63 odsto, a on opet kaže da neće sa nama, pa da idemo opet na izbore ili da kaže hoćemo, zbog čega sad hoće, samo da bismo imali mnogo veće troškove“, naveo je Vučić.

„Izbori u Beogradu ne oslikavaju volju građana“

– Iako je Aleksandar Šapić pre nekoliko nedelja izjavio da nema nikakvih tajnih pregovora oko formiranja gradske vlasti, kao i da će nekoliko dana pre konstitutivne sednice javno izaći sa tim ko će tu vlast formirati, još uvek nema nikakvih informacija od strane SNS na tu temu – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta i nosilac liste „Srbija protiv nasilja“ na beogradskim izborima.

Politička kriza se time samo produbljuje, dodaje, a vlast dalje srlja i vodi celo društvo u nestabilnost jer i pored protesta građana na ulicama, rezolucije Evropskog parlamenta, civilnog sektora i nevladinih organizacija da izbori u Beogradu ne oslikavaju volju građana, Aleksandar Vučić ne želi da prizna da je izbore u Beogradu pokrao.

Da li je Vučić “kupio” odbornike i hoće li pod pritiskom EU ponoviti izbore: Šta će se dogoditi na današnjoj sednici Skupštine Beograda? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

– Što se tiče Zeleno-levog fronta i koalicije Srbija protiv nasilja, naš stav je da izbore treba ponoviti, a pre ponavljanja utvrditi tačan obim krađe, i iz pomoć međunarodne misije ispraviti neregularnosti u biračkom spisku, obezbediti pošteniji medijski teren. Sa tim u vezi, smatramo da je ovaj format skupštine grada Beograda nelegitiman, i opozicija će u ponedeljak jednistveno nastupati sa ciljem da se takva skupština grada ne konstituiše – napominje sagovornik Danasa.

„Vučiću karakter ne dozvoljava da prizna da nema većinu“

Izjava Aleksandra Vučića je konfuzna, mišljenja je Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije.

Sa jedne strane SNS ima većinu, dok sa druge strane to nisu odbornici iz Mi – glas iz naroda, Branimira Nestorovića – kaže za Danas.

Kako dodaje, ova konfuzija u izjavi proizilazi iz činjenice da Aleksandar Vučić ne želi da formira vlast u Beogradu na osnovu pokradenih izboda i uz pritisak međunarodne i domaće javnosti, dok mu sa druge strane karakter ne dozvoljava da prizna da u Beogradu nema većinu.

Sagovornik Danasa koji je tokom vikenda priveden na osnovu poternice zbog učešća na protestima opozicije 24. decembra ispred Skupštine grada, potvdio je za Danas da će Narodni pokret Srbije prisustvovati današnjoj konstitutivnoj sednici.

Da li je Vučić “kupio” odbornike i hoće li pod pritiskom EU ponoviti izbore: Šta će se dogoditi na današnjoj sednici Skupštine Beograda? 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Mi nećemo učestvovati u radu i pokušaćemo da u skladu sa zakonom onemogućimo konstituisanje parlamenta koji počiva na krađi izbora i kupovini mandata – kaže Pavlović.

O konkretnim potezima i načinima na koji će to učiniti, kaže da je dogovor koalicije da se sačeka ponedeljak, 12. februar, 10 časova.

Podsetimo, juče su brojni poslanici opozicije, reagujući na izjavu Aleksandra Vučića da ima većinu u gradskoj skupštini, to oštro demantovali, uz optužbe da je Vučić pokrao izbore u Beogradu, te da je svaki njegov pokušaj u smeru okončanja izbornog procesa i nelegalan i nelegitiman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari