Bol u leđima čest pratilac odgajanja dece 1Foto: Pexels

Ni veće muke ni veće radosti od odgajanja dece.

Postavši roditelji, mladi ljudi prihvataju poziciju na kojoj je radno vreme 27/4 sa doživotnim angažmanom.

Zdravo odrastanje deteta veliki fizički napor za roditelje

U fizičkom smislu najranije faze bridge o deci u prvoj godini života podrazumevaju mnogo fizičkog napora i vrlo mnogo vremena provedenog u položaju tela koji nije prijatan.

Kao posledica položaja koji se zauzima prilikom kupanja, presvlačenja dojenja i svakodnevne brige o detetu, roditelji često iskuse bol u leđima.

Mame su sklonije ovom problemu, pre svega zato što je telo žene u prethodnih devet meseci trudnoće prošlo kroz brojne promene.Uvećana telesna težina i nemogućnost pravilnog držanja tela u odmakloj trudnoći stvaraju pritisak na kičmeni strub koji rezultira bolom u leđima.

Nekoliko nedelja nakon porođaja taj bol bi trebalo da se smanjuje i na kraju nestane.

Međutim, kod nekih mama ne samo da ne nestaje već se i intenzivira otežavajući brigu o detetu i svakodnevne aktivnosti mlade mame.

Savremena deca odrastaju najčešće u osnovnoj porodici koju čine deca i roditelji.

Televizijske reklame sa sloganom rastimo zdravo, donose nam sliku nasmejanih roditelja okruženih gomilom dece i psom. Svi su nasmejani, sveži i srećni.

U praksi, celodnevno saginjanje, podizanje deteta, nošenje, nepravilan položaj tela tokom dojenja obeležavaju period ranog odgajanja deteta.

Roditelji, a posebno majke koje ne mogu da računaju na pomoć familije ili dadilje, teško nalaze vreme za odmor ,a još manje su u mogućnosti da napuste kuću bez deteta.

Naime, ukoliko je bol u leđima stalni pratilac podizanja potomstva stručna pomoć fizijatra i fizioterapeuta je neophodna. Fizijatar će odrediti korektivne vežbe koje treba da ojačaju mišiće koji podržavaju kičmeni stub.

Ali nisu samo roditelji u problemu.

Uloga bake i deke u zdravom odrastanju deteta

Mladi roditelji vrlo često se osećaju kao da su u sred nekog vrtloga iz kog nema izlaza kada beba dođe u kuću.Odjednom su suočeni sa bezbroj obaveza sa kojima ne uspevaju da izađu na kraj. Kako vreme odmiče, mladi mama i tata stiču kondiciju, ulaze u rutinu i taman kada se čini da sve dolazi na svoje mesto, beba koja je bila relativno mirna i bezbedna na podlozi, u krevetiću ili njihalici, ulazi prvo u pužuću fazu koja se vrlo brzo pretvara u pokušaje prvih samostalnih koraka.

Majka koja se pre podne sama brine o detetu uzrasta od 10-12 meseci bukvalno nema ni minuta predaha.

Bake i deke su spas u ovoj situaciji.

U našoj tradiciji, inače, još uvek je baka servis zastupljeniji i radije prihvaćen od babysitting-a.

Kada god je to moguće, ovo i jeste bolja opcija.Dete uz čuvanje i negu dobija i emotivnu bliskost, mnogo ljubavi i podrške neophodne za razvoj emotivno stabilne ličnosti.

Međutim čuvanje deteta koje uči da hoda, kako za roditelje tako i za starije članove familije podrazumeva više od pola dana sagnutog položaja.

Naime, u toj fazi deca su neumorna hitajući ka svojim prvim samostalnim koracima.

Za to vreme odrasla osoba mora da se sagne, primi dete za ručice i hoda za njim u vrlo neudobnom položaju. Bol u leđima se neminovno javlja.

Išijas kvari radost druženja sa unučićima

Išijas je čest problem koji bake i deke ometa da maksimalno uzmu učešća u svim aktivnostima njihovih mezimaca.I ne samo to. Naime, za starije ljude klečanje ili sedenje na podu može biti pretežak zadatak.

Redovna fizička aktivnost u cilju očuvanja zdravlja i dobre kondicije pružaju bakama i dekama mogućnost aktivnog učešća u odrastanju mališana.

Ova interakcija dece i starijih članova porodice podjednako je korisna i za decu i za bake i deke.

Starim ljudima pruža prjatnu aktivnost, uklanja osećaj usamljenosti i život čini sadržajnijim.

Sa druge strane, roditeljima ostavlja malo slobodnog vremena za pozorište, rekreaciju ili druženje sa prijateljima.Deci donosi mnogo radosti u zajedničkim aktivnostima u kući i u prirodi.

Kako pravilno nositi bebu bez bolova u leđima

Ma koliko se polemisalo o nepotrebnosti držanja bebe u rukama duže nego što je to neophodno za kupanje, presvlačenje i hranjenje, bebe ipak provode dosta vremena u rukama roditelja i osalih članova porodice koji o njima brinu.

Bol u leđima je uobičajeni simptom od kog pate novopečene mame. Oko 10% žena ima bol u leđima još dugo nakon porođaja.

Ne zvuči dobro život sa stalnim bolom uz toliko mnogo obaveza koje odgajanje deteta nosi sa sobom.

Telo žene je vrlo ranjivo nakon porođaja i osetljivije nego što je to bilo pre trudnoće.

Stoga je neophodno upoznati se sa uzrocima bola ali i greškama koje mlade mame prave i tako nesvesno još više opterećuju svoj kičmeni stub.

Naime, nakon porođaja telo se polako vraća u fizičku ravnotežu. Tokom trudnoće, mišići i ligamenti su se olabavili, kičma nema tako čvrstu potporu kao ranije.Uz to, celodnevno nošenje bebe, recimo na jednom boku dok se usput obavljaju kućni poslovi stvara dodatno opterećenje koje taj bol intenzivira.

Većina mama ne zna kako pravilno nositi bebu i koliko je ovo zapravo važno kako bi se smanjio bol u leđima.

Lako bi se pomislilo da novorođenčad još ništa ne znaju. Ona vrlo brzo pokažu svoju stav u izboru položaja za nošenje.Tako će u jednom položaju negodovanje iskazati plakanjem dok će čim se izbore za položaj koji žele smireno gukati.

Roditelji vrlo brzo nauče koji položaj smiruje njihovu bebu.

Generalno, bebe preferiraju uspravan položaj jer vrlo brzo počinju da osmatraju okolinu i lica članova porodice u okruženju.

Položaj majčinog tela tokom dojenja izaziva bol u leđima

Na našim prostorima još uvek je uobičajeno da majka doji bebu u sedećem položaju.

Obično je oslonjena na jastuke ili u fotelji.

Uvek kada je prisutan bol u leđima potrebno je da ona tokom sedenja bubu oslonjena o čvrstu podlogu pod uglom od 90 stepeni.

Dakle ukoliko se beba doji u sedećem položaju, stolica sa čvrstim naslonom je uvek bolji izbor od fotelje ili sedišta bez naslona.

Kako bi se kičma rasteretila, bebu ne treba držati na rukama več je položiti na jedan do dva jastuka na krilu majke. Mame mogu da razmotre i dojenje u ležećem položaju.

Zdravi i zadovoljni roditelji su osnova zdravog odrastanja deteta. Uvek kada je to moguće treba zatražiti fizičku pomoć bližnjih kako bi se dobilo slobodno vreme za vraćanje svog fizičkog zdravlja u ravnotežu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.