Hleb, foto: Afis / Digifoodstock / ProfimediaHleb, ako ga ne pojedete istog dana, gubi svoju svežinu, a već za dva daana može da poplesnavi.
Hleb je namirnica koja se konzumira verovatno u svakoj kući. Čak i ako nije onaj običan, beli hleb, neka vrsta ovog peciva stoji na radnom delu kuhinje.
Ali, kao što ste verovatno primetili, hleb može brzo da se pokvari, pa se postavlja pitanje gde treba da se čuva kako bi ostao što svežiji, piše sajt Marte Stjuart.
Evo šta kažu stručnjaci, kako da hleb ostane najukusniji, bez buđi.
Kako čuvati hleb da bi ostao svež
Postoji nekoliko faktora koji utiču na to kako treba čuvati hleb. Pre svega, zavisi od vaših navika u ishrani i porekla hleba.
Ljudi koji svakodnevno jedu hleb: Ako planirate brzo da pojedete hleb, možete ga čuvati na radnoj površini, kaže Margaret A. Kuper, doktorka nauka, docent i nosilac Viktor P. Smith Endowed Chair u obrazovanju o bezbednosti hrane na Univerzitetu u Arizoni.
Povremeni konzumenti hleba: „Ako vam treba dugo da pojedete hleb, ako je vaša kuhinja topla i vlažna, a posebno ako je hleb domaći, preporučuje se da ga stavite u frižider kako biste sprečili rast buđi,“ dodaje ona.
Komercijalno pečen hleb vs. domaći hleb: Domaći hleb ne sadrži konzervanse koji pomažu da ostane svež, kao što to imaju mnogi kupovni hlebovi, pa ponovo, pokušajte da ga stavite u frižider ili zamrzivač.
Da li hleb traje duže u frižideru?
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, kupljeni hleb i kifle koje se čuvaju u frižideru imaju duži rok trajanja, od 7 do 14 dana.
Hleb koji se čuva na sobnoj temperaturi ostaje svež 2 do 4 dana.
Prednosti i mane čuvanja hleba u frižideru ili zamrzivaču
Kada čuvate hleb u frižideru, dešavaju se određene promene.
Hladna temperatura u frižideru izaziva da se skrob kristališe i postane suv, objašnjava Liza Jang, doktorka nauka, registrovani nutricionista, autorka knjige „Finally Full, Finally Slim“, nutricionista u privatnoj praksi i vanredni profesor na Univerzitetu u Njujorku.
Rezultat?
Hleb će razviti ustajali ukus i teksturu. Postoje načini da se ublaži taj proces – iako postoji upozorenje:
Ispravno pakovanje: Ako čvrsto umotate hleb u plastiku i stavite ga u frižider, možete usporiti proces buđanja.
Stavite ga u zamrzivač: Zamrzavanje hleba je opcija koja pomaže da se spreči ustajali ukus i razvoj mikroba koji uzrokuju kvarenje.
Možete ga izvaditi kada vam zatreba, i imaće isti svež ukus kao kada ste ga prvi put stavili u zamrzivač.
Ukus: Imajte na umu da će zamrznuti hleb, nakon što se odmrzne, postati ustajao brže nego ako bi bio čuvan u frižideru, kaže Kuper.
Pravi način čuvanja domaćeg hleba da bi ostao svež
Znaci kvarenja
Gde god da čuvate hleb, ako primetite bilo kakvu buđ (zelenkaste ili crne tačke), moraćete da bacite celu veknu.
Važno je da se oslobodite cele vekne, čak iako vidite buđ samo na nekoliko parčića, jer može proizvoditi štetne toksine (gljivice). Međutim, buđ nije jedini znak za uzbunu. Trebalo bi da bacite celu veknu i u sledećim slučajevima:
Kontaminirano brašno: „Lepljivost je još jedan znak da se hleb kvari; ovo se dešava kada bakterijske spore pređu kroz proces pečenja i rastu unutar vekne.“
Vlažniji hlebovi: „Ova vrsta kvarenja može se javiti u hlebu i pekarskim proizvodima sa višim sadržajem vlage,“ napominje Kuper.
Znaci kvarenja: „Ako unutrašnjost vekne razvije mekanu masu koja je vlaknasta i ima voćni miris, to označava da je hleb pokvaren.“
Ostali pokazatelji: Jang dodaje da treba da bacite hleb i ako postane veoma suv i tvrd ili počne da miriše na kiselo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


