hlebFoto: Just Life / Shutterstock.com

Kada je u pitanju gubitak težine, hleb se često nađe na optuženičkoj klupi. Štaviše, neke dijete ga potpuno isključuju iz svakodnevne ishrane.

Ako ste među onima koji se teško odriču hleba, obradovaćemo vas informacijom da postoji mogućnost da ga ne izbacite iz ishrane, čak i ako želite da smršate.

Ako koristite sledeći trik, objašnjen u nastavku, moći ćete da prepolovite broj kalorija koji unosite s hlebom.

Jednostavno zamrznite hleb

Tajna trika leži u tome da nakon kupovine ili pečenja hleba samo ga stavite u zamrzivač, jer efekat hlađenja i zamrzavanja skrob pretvara u otporan skrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom telo apsorbuje mnogo manje kalorija kada jedete hleb.

Otporni skrob, međutim, ima i druga korisnija svojstva koja se odnose na činjenicu da stvara hranu za crevne bakterije. Ovo je jedan od razloga zašto stručnjak za ishranu dr Majkl Mozli voli da drži svoj hleb u zamrzivaču i odmrzava i koristi po potrebi.

„Otporni skrob znači da telo apsorbuje manje kalorija i da ih je stoga više dostupno crevnom mikrobiomu (crevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime mogu da se hrane i uz pomoć čega mogu da se razmnožavaju“, objašnjava on, prenosi Aktivni.si.

Beli hleb je inače poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega nivo šećera u krvi prebrzo raste. Ako zamrznete hleb, stvara se veći udeo otpornog skroba, što znači da se jednom zamrznuti hleb sporije vari u telu i kao rezultat toga ne izaziva nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se dešava kod svežeg hleba. Ova vrsta procedure takođe smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Čak je i konzumiranje prepečenog hleba dobro za liniju

Poput zamrzavanja hleba, tostiranje hleba pre jela menja molekule skroba, koji zauzvrat bolje deluju na varenje i manje je verovatno da će izazvati nagle skokove šećera u krvi.

Ovo potkrepljuje studija Univerziteta Oksford Bruks iz 2008. godine, koja je pokazala da prepečen hleb izaziva 25 odsto nižu reakciju šećera u krvi u poređenju sa svežim hlebom.

Ako ne možete da zamislite svoju svakodnevicu bez bar malo hleba, bolje je od belog hleba posegnuti za zdravijim varijantama, uključujući hleb od griza, hleb od kiselog testa, ovseni i laneni hleb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari