Vreme u kojem su umetnici, najčešće slikari i vajari, učestvovali u radu umetničkih kolonija, postaje prošlost.

Vizuelni umetnici danas učestvuju u projektima internacionalne mreže rezidencijalnih centara zahvaljujući kojima tokom nekoliko meseci borave u kulturološki drugačijem kontekstu u kojem mogu pronaći inspiraciju, predstaviti svoj rad ili ostvariti saradnju sa umetnicima iz različitih zemalja.

U Skandinaviji postoji dosta takvih institucija, a jedna od njih je i Umetnička kuča Mesen (Kunstnarhuset Messen) u norveškom mestašcu Olvik. Trospratna crvena drvena kuća iz 1918. godine, smeštena je na obali Hardanger fjorda, na stotinak kilometara od Bergena.

U Olviku, u kojem sem Umetničke kuće postoji još i crkva, pošta, obdanište i osnovna škola, živi oko 700 meštana. Od pre tri godine postoji i kafe i biblioteka, kao deo projekta kulturološkog opismenjavanja meštana koji su ranije isključivo bili vezani za fabriku zahvaljujući kojoj je mesto i nastalo. Na dvadesetak minuta vožnje kolima nalazi se i Ojstese, u kojem je muzej Kabuso, u kojem su, zahvaljujući saradnji sa Astrup Frnli muzejem iz Osla, izlagali umetnici poput Demijana Hirsta i Metju Barnija.

U Kući je desetak ateljea u kojima stvaraju lokalni umetnici, dok inostrani ovde dolaze na osnovu konkursa. Već nekoliko godina u Mesenu je najviše Holanđana koji su se u Norveškoj trajno nastanili zahvaljujući kulturnoj kooperaciji Norveške i Holandije i želji lokalnih vlasti da u mesto privuku što više umetnika.

Mesen je nekada pripadao Bjolvefossen industriji. Naime, početkom dvadesetog veka je izgrađena fabrika, a potom i Olvik tako što je angažovan arhitekta koji je definisao vizuelni identitet mesta precizno definišući položaj i kvadraturu kuća, boju fasada, čak i izgled dvorišta.

Zahvaljujući tome što fabrika poslednjih godina radi smanjenim kapacitetom, nekadašnje sedište fabričke administracije postalo je Umetnička kuća Mesen, koja sada živi novi – umetnički život zahvaljujući norveškim, ali i holandskim i internacionalnim umetnicima koji u njoj stvaraju. Ona je zapravo jedan od centara kulture oblasti Kvam u kojem se dešavaju izložbe, različite radionice, promocije knjiga, projekcije filmova i performansi, u kojima, upravo zbog koncepta internacionalnih rezidencijalnih centara, ravnopravno sa umetnicima iz celoga sveta mogu učestvovati i stvaraoci iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.