Foto: Shutterstock/Esin DenizMuhamara je tradicionalni namaz sa Bliskog istoka, pripremljen od pečenih paprika, oraha i začina. Najčešće se maže na hleb ili pogačice, a može se poslužiti i uz sveže povrće. Ipak, zbog bogatog i aromatičnog ukusa, ovaj namaz se lako uklapa i u druga jela – može se dodati preko testenine, kombinovati sa kajganom ili poslužiti kao prilog uz pečeno meso.
Naziv muhamara potiče od arapske reči ahmar, što znači crveno. Za ovaj crveni namaz možete koristiti prethodno pečene paprike iz tegle dostupne u prodavnicama, ali najbolje rezultate ćete dobiti ako paprike sami ispečete na otvorenom plamenu, piše N1.ba.
Važan sastojak ovog namaza je melasa od nara, koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako nemate ovaj sastojak pri ruci, možete ga zameniti manjom količinom meda ili javorovog sirupa.
Muhamara – namaz od pečenih paprika
Sastojci:
- 150 g pečenih paprika
- 125 g prepečenih oraha
- 65 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 60 ml sveže ceđenog soka od limuna
- 60 g krekera
- 3 mlada luka
- 1,5 kašike melase od nara
- 1,5 kašike mlevene paprike u prahu
- 1 kašičica kima
- ½ kašičice kajenskog bibera
- so po želji
Priprema:
- Stavite cele paprike na otvoren plamen i okrećite ih dok im kožica ne pocrni.
- Prebacite paprike u staklenu posudu, pokrijte ih plastičnom folijom i ostavite da odstoje 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da odvojite kožicu od ploda.
- Odvojite crnu kožicu od ostatka paprike i očistite semenke.
- Prebacite očišćenu papriku u blender zajedno sa ostalim sastojcima: prepečenim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima.
- Pulsirajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smesu.
- Poslužite sa hlebom, pogačicama i dodacima po želji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


