bundeveFoto: Shutterstock/Goskova Tatiana

Muskatna bundeva je jedna od najpraktičnijih i najukusnijih jesenjih namirnica. Kada se ispeče ili skuva, dobija bogatu i kremastu teksturu, a prirodna slatkoća bundeve lepo se ističe. Može se koristiti u mnogim jelima – potažima, pireu, varivima, pa čak i u slatkim jelima, poput pita, tartova i kremova.

Ukusni recepti od muskatne bundeve

Stoga, ukoliko ste ljubitelj bundeve, u nastavku pogledajte odlične ideje za slan ai slatka jela sa ovom ukusnom i zdravom namirnicom u glavnoj ulozi:

Pečena muskata bundeva

Sastojci:

  • Muskatna bundeva
  • Maslinovo ulje
  • So
  • Biber
  • (po želji) začini: cimet, timijan,kari, dimljena paprika

Priprema:

  1. Ogulite bundevu, prepolovite je i odstranite semenke.
  2. Isecite na kockice ili ploške.
  3. Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
  4. Po želji dodajte začine (npr. cimet, timijan, kari, dimljenu papriku).
  5. Pecite u rerni na 200 °C oko 30–40 minuta, dok ne omekša i blago se zapeče.
  6. Ovako spremljenu bundevu možete poslužiti kao topli prilog uz meso ili tofu, kao dodatak salati (recimo sa feta sirom, orasima i bebi spanaćem) ili je, pak, iskoristiti kao osnovu za ukusan pire, piše Index.hr.

Krem čorba od muskatne bundeve

Sastojci:

  • Muskatna bundeva
  • Crni i beli luk
  • Povrtni ili pileći bujon
  • Maslac ili maslinovo ulje
  • (po želji) đumbir, kari, kokosovo mleko

Priprema (osnovna):

  1. Bundevu očistite i iseckajte na komade.
  2. U loncu propržite crni i beli luk na maslacu ili ulju.
  3. Dodajte bundevu i dinstajte kratko.
  4. Dodajte bujon, pa dinstajte dok bundevu ne omekša.
  5. Izblendajte u glatku krem čorbu.
  6. Po želji dodajte đumbir, kari ili kokosovo mleko za bolji ukus.

Pire od muskatne bundeve

Sastojci:

  • Muskatna bundeva
  • Maslac, neutralna pavlaka ili maslinovo ulje (po želji za kremastiju verziju)

Priprema:

  1. Bundevu skuvajte na pari ili je ispecite (prethodno oguljenu ili sa korom).
  2. Kada je mekana, usitnite štapnim mikserom ili gnječilicom.
  3. Po želji dodajte maslac, neutralnu pavlaku ili maslinovo ulje da pire bude kremastije.
  4. Pire od bundeve možete poslužiti kao prilog uz pečeno meso, iskoristiti kao punjenje za raviole, ili kao fil za slane i slatke pite.

Sotirana bundeva

Sastojci:

  • Muskatna bundeva
  • Maslac ili ulje
  • So, biber
  • (po želji) sveže bilje ili limunov sok

Priprema:

  1. Isecite bundevu na tanke ploške ili manje kocke.
  2. Zagrejte maslac ili ulje na srednjoj vatri.
  3. Dodajte bundevu i pržite 10–15 minuta dok ne omekša i lagano porumeni.
  4. Začinite solju, biberom, možete dodati i sveže bilje ili par kapi limunovog soka.

Bundeva u rerni — bez guljenja

Sastojci:

  • Muskatna bundeva

Priprema:

  1. Dobro operite bundevu.
  2. Prepolovite je po dužini i odstranite semenke.
  3. Stavite je na lim za pečenje, rezanom stranom okrenutom nadole.
  4. Pecite na 200 °C 40–50 minuta, dok meso ne postane meko (proverite nožem).
  5. Kašikom izvadite meki deo, pa ga koristite se potaže, pire ili druge recepte.

Bundeva u varivima i rižotima

Saveti za upotrebu:

Narezati bundevu na kockice i dodati u:

  • variva (npr. sa sočivom, paradajzom, dimljenom paprikom)
  • rižoto sa parmezanom i žalfijom
  • kari sa kokosovim mlekom.

Bundeva u desertima

Ovu namirnicu možete koristiti i za slatka jela i to:

  • Biskvitne kolače (slične banana hlebu)
  • Pite od bundeve
  • Mafine, keksiće, palačinke

Pire od pečene bundeve možete zamrznuti i koristiti kasnije za deserte.

Saveti za izbor i čuvanje

  • Birajte bundevu koja je čvrsta, bez udubljenja; mat korica je bolji znak nego sjajna (sjajna može značiti da je prerano ubrana).
  • Čuvajte bundevu na suvom mestu sobne temperature — može stajati i do mesec dana.
  • Oguljenu ili isečenu bundevu čuvajte u frižideru do 5 dana ili zamrznite za kasniju upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari