Foto: Shutterstock/Goskova TatianaMuskatna bundeva je jedna od najpraktičnijih i najukusnijih jesenjih namirnica. Kada se ispeče ili skuva, dobija bogatu i kremastu teksturu, a prirodna slatkoća bundeve lepo se ističe. Može se koristiti u mnogim jelima – potažima, pireu, varivima, pa čak i u slatkim jelima, poput pita, tartova i kremova.
Ukusni recepti od muskatne bundeve
Stoga, ukoliko ste ljubitelj bundeve, u nastavku pogledajte odlične ideje za slan ai slatka jela sa ovom ukusnom i zdravom namirnicom u glavnoj ulozi:
Pečena muskata bundeva
Sastojci:
- Muskatna bundeva
- Maslinovo ulje
- So
- Biber
- (po želji) začini: cimet, timijan,kari, dimljena paprika
Priprema:
- Ogulite bundevu, prepolovite je i odstranite semenke.
- Isecite na kockice ili ploške.
- Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
- Po želji dodajte začine (npr. cimet, timijan, kari, dimljenu papriku).
- Pecite u rerni na 200 °C oko 30–40 minuta, dok ne omekša i blago se zapeče.
- Ovako spremljenu bundevu možete poslužiti kao topli prilog uz meso ili tofu, kao dodatak salati (recimo sa feta sirom, orasima i bebi spanaćem) ili je, pak, iskoristiti kao osnovu za ukusan pire, piše Index.hr.
Krem čorba od muskatne bundeve
Sastojci:
- Muskatna bundeva
- Crni i beli luk
- Povrtni ili pileći bujon
- Maslac ili maslinovo ulje
- (po želji) đumbir, kari, kokosovo mleko
Priprema (osnovna):
- Bundevu očistite i iseckajte na komade.
- U loncu propržite crni i beli luk na maslacu ili ulju.
- Dodajte bundevu i dinstajte kratko.
- Dodajte bujon, pa dinstajte dok bundevu ne omekša.
- Izblendajte u glatku krem čorbu.
- Po želji dodajte đumbir, kari ili kokosovo mleko za bolji ukus.
Pire od muskatne bundeve
Sastojci:
- Muskatna bundeva
- Maslac, neutralna pavlaka ili maslinovo ulje (po želji za kremastiju verziju)
Priprema:
- Bundevu skuvajte na pari ili je ispecite (prethodno oguljenu ili sa korom).
- Kada je mekana, usitnite štapnim mikserom ili gnječilicom.
- Po želji dodajte maslac, neutralnu pavlaku ili maslinovo ulje da pire bude kremastije.
- Pire od bundeve možete poslužiti kao prilog uz pečeno meso, iskoristiti kao punjenje za raviole, ili kao fil za slane i slatke pite.
Sotirana bundeva
Sastojci:
- Muskatna bundeva
- Maslac ili ulje
- So, biber
- (po želji) sveže bilje ili limunov sok
Priprema:
- Isecite bundevu na tanke ploške ili manje kocke.
- Zagrejte maslac ili ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte bundevu i pržite 10–15 minuta dok ne omekša i lagano porumeni.
- Začinite solju, biberom, možete dodati i sveže bilje ili par kapi limunovog soka.
Bundeva u rerni — bez guljenja
Sastojci:
- Muskatna bundeva
Priprema:
- Dobro operite bundevu.
- Prepolovite je po dužini i odstranite semenke.
- Stavite je na lim za pečenje, rezanom stranom okrenutom nadole.
- Pecite na 200 °C 40–50 minuta, dok meso ne postane meko (proverite nožem).
- Kašikom izvadite meki deo, pa ga koristite se potaže, pire ili druge recepte.
Bundeva u varivima i rižotima
Saveti za upotrebu:
Narezati bundevu na kockice i dodati u:
- variva (npr. sa sočivom, paradajzom, dimljenom paprikom)
- rižoto sa parmezanom i žalfijom
- kari sa kokosovim mlekom.
Bundeva u desertima
Ovu namirnicu možete koristiti i za slatka jela i to:
- Biskvitne kolače (slične banana hlebu)
- Pite od bundeve
- Mafine, keksiće, palačinke
Pire od pečene bundeve možete zamrznuti i koristiti kasnije za deserte.
Saveti za izbor i čuvanje
- Birajte bundevu koja je čvrsta, bez udubljenja; mat korica je bolji znak nego sjajna (sjajna može značiti da je prerano ubrana).
- Čuvajte bundevu na suvom mestu sobne temperature — može stajati i do mesec dana.
- Oguljenu ili isečenu bundevu čuvajte u frižideru do 5 dana ili zamrznite za kasniju upotrebu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


