Kabak Tatlisi (Muskatna bundeva u sirupu)- recept 1Foto: Vesna Laćarak

Jesenje vreme je idealno da isprobamo ovaj turski tradicionalni desert. Turski kolači su poznati po tome da se zalivaju sirupom od šećera, da su vrlo slatki, ali u isto vreme  neodoljivi.

U našem receptu ćete osetiti vrlo mekan i zavodljiv ukus i miris muskatne bundeve u sirupu. Desert će još lepše izgledati kada ga prilikom serviranja pospete mlevenim pistaćima, bademom, kokosom, orasima ili tahinijem.

Šta nam je sve potrebno:Kabak Tatlisi (Muskatna bundeva u sirupu)- recept 2

  • 1,5kg muskatne  bundeve
  • 750gr šećera
  • par komada karanfilića
  • jedan štapić cimeta

za posipanje mleveni pistaći, orasi, badem

Način pripreme:

Ono što se preporučuje  je da pripremu započnete uveče, a završite sutradan. Nije neophodno, ali je bundevi potrebno najmanje 6 sati da pusti svoje sokove.Kabak Tatlisi (Muskatna bundeva u sirupu)- recept 3

  1. Bundevu oprati, oljuštiti i iseći na željene komade približno iste veličine.
  2. Očišćenu bundevu složiti u šerpu i ravnomerno posuti  šećerom. Kada ste ovo uradili stavite alu foliju preko posude i ostavite preko noći da odstoji na sobnoj temperaturi. Za to vreme bundeva će otpustiti sopstveni sok i otopiti šećer.
  3. Ostaće malo šećera u tragovima  koji se nije sasvim otopio, dodajte karanfilić i cimet, posudu staviti na laganu vatru i kuvati bez mešanja dok se  bundeva ne skuva. Vreme kuvanja zavisi od same bundeve, čačkalicom probodite komad, pa ukoliko lako prolazi kroz bundevu, gotova je.
  4. Nekoliko puta pojačati temperaturu do ključanja kako bi sok  postao gušći i polako postao sirup.
  5. Kada bundeva postane mekana, ostavite je u istoj posudi da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga kabak rashladite u frižideru, izvadite neposredno pre serviranja.
  6. Poslužiti hladno, posuto mlevenim  pistaćima ili orasima, bademima, kokosom ili preliveno tahinijem.Kabak Tatlisi (Muskatna bundeva u sirupu)- recept 4

Po našem ustaljenom običaju preporučujemo i pravimo, ukusne i jednostavne recepte.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari