Foto: Shutterstock/MagdanatkaKako je sezona tikvica u punom jeku, idealno je vreme da ih iskoristimo na najbolji mogući način – u ukusnoj pasti sa puno sira! Reč je o jednostavnom, ali izuzetno aromatičnom italijanskom jelu, za koje recept sledi u nastavku.
Špagete ala Nerano su tradicionalno jelo sa juga Italije, iz malog grada Nerano na Amalfi obali. Nastalo je pedesetih godina 20. veka u restoranu „Marija Gracija“ i brzo je steklo popularnost zahvaljujući jednostavnim sastojcima i bogatom ukusu. Zvezda ovog jela su tikvice, koje se prže i mešaju sa sirom Provolone del Monako kako bi se stvorio svilenkasti, nežno kremasti sos, piše Index.hr.
Špagete sa tikvicama i sirom
Sastojci:
- 200 g špageta
- 2 tikvice
- 1 čen belog luka
- 40 g rendanog sira Provolone del Monako, ili nekog drugog polutvrdog sira koji se lepo renda
- malo maslinovog ulja
- nekoliko svežih listova bosiljka
- malo soli i bibera
- malo putera za dodatnu kremastu notu (po želji)
Priprema:
- Isecite tikvice na tanke kolutove. Zagrejte veliku količinu maslinovog ulja u tiganju i pržite tikvice u nekoliko porcija dok ne porumene. Ocedite na papirnim ubrusima i dodajte malo soli.
- U velikoj šerpi prokuvajte vodu i dodajte so. Skuvajte špagete al dente, prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte deo skrobne vode od kuvanja testenine.
- U velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte zgnječeni beli luk. Pustite da beli luk pusti aromu, pa ga izvadite.
- Dodajte pržene tikvice, nekoliko kašika vode u kojoj se kuvala i mešajte dok tikvice ne počnu da se raspadaju i formiraju sos.
- Stavite kuvane špagete u šerpu sa tikvicama. Mešajte na laganoj vatri i polako dodajte rendani sir i još malo vode u kojoj se kuvala, mešajući dok ne dobijete kremasti sos. Po želji dodajte komad putera.
- Dodajte seckani sveži bosiljak i sveže mleveni biber. Po potrebi dodajte još soli. Poslužite toplo i uživajte! Prijatno!
Napomena:
Autentičan ukus se postiže sirom Provolone del Monako, ali ako ga ne možete pronaći, koristite kombinaciju dobrog sira Provolone i malo parmezana ili Grana Padano sira. Ključ je u kremastoj kombinaciji skrobne vode, sira i prženih tikvica.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


