tikvicaFoto: Shutterstock/Magdanatka

Kako je sezona tikvica u punom jeku, idealno je vreme da ih iskoristimo na najbolji mogući način – u ukusnoj pasti sa puno sira! Reč je o jednostavnom, ali izuzetno aromatičnom italijanskom jelu, za koje recept sledi u nastavku.

Špagete ala Nerano su tradicionalno jelo sa juga Italije, iz malog grada Nerano na Amalfi obali. Nastalo je pedesetih godina 20. veka u restoranu „Marija Gracija“ i brzo je steklo popularnost zahvaljujući jednostavnim sastojcima i bogatom ukusu. Zvezda ovog jela su tikvice, koje se prže i mešaju sa sirom Provolone del Monako kako bi se stvorio svilenkasti, nežno kremasti sos, piše Index.hr.

Špagete sa tikvicama i sirom

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 2 tikvice
  • 1 čen belog luka
  • 40 g rendanog sira Provolone del Monako, ili nekog drugog polutvrdog sira koji se lepo renda
  • malo maslinovog ulja
  • nekoliko svežih listova bosiljka
  • malo soli i bibera
  • malo putera za dodatnu kremastu notu (po želji)

Priprema:

  1. Isecite tikvice na tanke kolutove. Zagrejte veliku količinu maslinovog ulja u tiganju i pržite tikvice u nekoliko porcija dok ne porumene. Ocedite na papirnim ubrusima i dodajte malo soli.
  2. U velikoj šerpi prokuvajte vodu i dodajte so. Skuvajte špagete al dente, prema uputstvu na pakovanju. Sačuvajte deo skrobne vode od kuvanja testenine.
  3. U velikoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte zgnječeni beli luk. Pustite da beli luk pusti aromu, pa ga izvadite.
  4. Dodajte pržene tikvice, nekoliko kašika vode u kojoj se kuvala i mešajte dok tikvice ne počnu da se raspadaju i formiraju sos.
  5. Stavite kuvane špagete u šerpu sa tikvicama. Mešajte na laganoj vatri i polako dodajte rendani sir i još malo vode u kojoj se kuvala, mešajući dok ne dobijete kremasti sos. Po želji dodajte komad putera.
  6. Dodajte seckani sveži bosiljak i sveže mleveni biber. Po potrebi dodajte još soli. Poslužite toplo i uživajte! Prijatno!

Napomena:

Autentičan ukus se postiže sirom Provolone del Monako, ali ako ga ne možete pronaći, koristite kombinaciju dobrog sira Provolone i malo parmezana ili Grana Padano sira. Ključ je u kremastoj kombinaciji skrobne vode, sira i prženih tikvica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari