
Tikvice su izuzetno fleksibilna namirnica od koje se mogu pripremiti odlična ukusna, lagana i osvežavajuća jela. Ovo povrće možete dinstati, peći, kuvati, pržiti… Iz tog razloga danas sa vama delimo jedan preukusan recept za jelo koje ćete obožavati – slasne pica tikvice!
Budući da su tikvice blagog ukusa, one se odlično kombinuju sa jačim aromama, poput sastojaka za pica nadev. Sa druge strane, one su i niskokalorične, pa na ovaj način možete uživati u svom omiljenom jelu, ali uz znatno manji unos kalorija – 100 grama pečenog testa za picu može da sadrži do 360 kalorija, dok ista količina tikvica sadrži samo oko 20 kalorija.
Verujemo da su vas ovi argumenti ubedili da probate ovo slasno jelo koje se topi u ustima, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr, pogledajte u nastavku:
Pica tikvice
Sastojci:
- 4 tikvice srednje veličine
- 200 g seckanog paradajza
- 125 g paradajz sosa
- 125 g mocarela sira
- 3 kašike rendanog parmezana
- 3 kašike seckanih crnih maslina
- 1 mali luk
- 1-2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so i biber po želji
- svež bosiljak
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
- Prerežite tikvice na pola i kašičicom izdubite sredinu, ali ostavite oko jedan centimetar povrća uz koru (da liči na mali čamac).
- Tikvice posolite i pobiberite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u rernu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.
- Polovinu izdubljenih tikvica sitno iseckati i prodinstati na ulju zajedno sa seckanim crnim i belim lukom. Dinstajte oko tri do četiri minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte seckani paradajz i paradajz sos i sve zajedno kuvajte još oko dva minuta.
- Sos ravnomerno podelite na prepolovljene pečene tikvice.
- Na tikvice dodajte rendani sir i masline. Po želji možete dodati i malo šunke ili pršute.
- Punjene tikvice vratite u rernu i kratko zapecite dok se sir ne otopi.
- Poslužite sa svežim bosiljkom i uživajte u savršenom prolećnom obroku. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.