• Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
  • Naslovna
  • Najnovije vesti
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Kultura
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Život
  • Sport
  • BBC
  • Beograd
  • Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
Dnevni list Danas
  • Najnovije
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Vladavina prava
    • Ekonomija
    • Klimatske promene
  • Kolumne
  • Dijalog
    • Lični stavovi
    • Reakcije
    • Redakcijski komentar
    • Pisma čitalaca
  • Svet
    • Region
  • Kultura
    • Scena
  • Sport
  • Na lokalu
    • Beograd
    • Novi Sad
    • Kragujevac
    • Niš
  • City Magazine
  • Život
    • Recepti
    • Zdravlje
    • Nauka
    • Na današnji dan
    • Putopisi
    • Auto
    • IT
  • BBC
  • Najnovije
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Kultura
  • Sport
  • Život
  • BBC
  • Beograd
  • Novi Sad
  • Kragujevac
  • Niš

Početna » Život » Recepti » Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Recepti
Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Kristina Gašpar04.08.2018. 08:00
  • 6 komentara
Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 6 komentara

Knedle sa šljivama se najčešće prave. Ali pored šljiva, za knedle možete koristiti i drugo voće.

Osim slatkih, možete napraviti i slane. Knedle sa kajsijama i žutim sirom – slane za ručak,a slatke posle ručka ili obrnuto. Kako ko voli.

Knedle sa kajsijama i žutim sirom, sastojci:
500 g oljuštenog krompira (obično koristim crveni)
1 kašičica omekšalog maslaca
1 žumance
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
po potrebi brašno za oblikovanje knedli, kajsije, žuti sir i začini

Za završnicu: ulje i prezle

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 2


Priprema:
Krompir iseckajte na kockice i skuvajte u kipućoj vodi.
Ocedite ga, dodajte maslac i ispasirajte.
Kada se krompir ohladi, umešajte žumance, brašno i so.
Sjedinite sve sastojke.
Testo podelite na 14-16 delova, dodajte kajsije ili sir i oblikujte knedle.
Od jedne polovine testa sam napravila knedle sa kajsijama, a od druge polovine sa žutim sirom.

Knedle kuvajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Dok se knedle kuvaju, ispržite prezle na vrelom ulju (količine po potrebi).

Kuvane knedle uvaljajte u prezle.

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 3

Napomene:
Kada pravite slatke knedle, zajedno sa prezlama možete ispžiti šećer, mada ja to retko radim.
Obično ih pospem samo vanilin šećerom.

Za slane knedle, u testo možete dodati začine po ukusu – biber, bosiljak, origano…
Slane knedle sam služila sa sosom od paradajza.

Količina brašna varira u zavisnosti od krompira.

Mnogi me pitaju zašto koristim oštro brašno.
Objašnjene je jednostavno – teksura mi se više dopada, testo je vazdušastije, a knedle ostaju iste i sutradan, nisu tvrde i gnjecave.
Ukoliko nemate oštro brašno, možete kombinovati obično i pšenični griz. Knedle možete napraviti sa voćem po želji. Divne su i sa kupinama.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

knedle sa sljivamaKristina Gašparrecept
  • 6 komentara

Komentari Odustani od odgovora


Ostali komentari (6)

Najčitanije

  • Ekonomija • 20.12.2025. 12:31

    Pogoni se gase, a hiljade radnika ostaje bez posla: Zašto se zatvaraju fabrike u Srbiji?

  • Svet • 20.12.2025. 19:26

    Ruski mediji: Banke u Srbiji i Jermeniji počele da blokiraju račune i transfere ruskih državljana nakon odluke EU

  • Lični stavovi • 20.12.2025. 17:20

    Kada pada Vučić: Kraj svemu ovome biće u ponedeljak

  • Kultura • 20.12.2025. 08:00

    Gledaoci kažu da je ovo najbolji vestern film ikad snimljen

  • Društvo • 21.12.2025. 18:55

    Završen protest "Ili oni ili mi" u Novom Pazaru: DUNP-ovi studenti i profesori simboli protiv nepravde, verbalno napadnut Fahrudin Kladničanin direktor Akademske inicijative Forum 10 (VIDEO, FOTO)

Najnovije

  • Društvo • danas 07:30
    Vreme danas umereno oblačno, biće najviše osam stepeni
    Vreme danas umereno oblačno, biće najviše osam stepeni 4
  • Kultura • danas 07:15
    Ko je Grinč, mrzovoljno stvorenje koje ne voli radost, a simbol je Božića u filmovima?
    grinč
  • Zdravlje • danas 07:03
    Doktori savetuju: Ako udišete zagađen vazduh, jedite ovu hranu
    vazduh

KOLUMNE

  • Miša Brkić
    Treba li Srbiji Peter Lajbinger
  • Božidar Andrejić
    „Prijatelji stari, gdje ste“ (Naslov pozajmljen iz pesme Tereze Kesovije)
  • Aleksej Kišjuhas
    Republika Ćacilend
  • Marko Šelić Marčelo
    Šifrovano udvaranje
  • Bratislav Braca Marković
    Od sirene u 15.05 do Ćacilenda

Povezane vesti

kolač
Recepti • 10.12.2025. 12:57

Mekan, sočan i ukusan: Starinski kolač sa višnjama za prave sladokusce

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike 5
Recepti • 29.11.2025. 07:30

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike

jabuka
Život • 06.10.2025. 12:54

Neodoljiv prevrnuti kolač sa jabukama i karamelom za koji će vam svi tražiti recept

Najnovije

Vreme danas umereno oblačno, biće najviše osam stepeni 6
Društvo • danas 07:30

Vreme danas umereno oblačno, biće najviše osam stepeni

grinč
Kultura • danas 07:15

Ko je Grinč, mrzovoljno stvorenje koje ne voli radost, a simbol je Božića u filmovima?

vazduh
Zdravlje • danas 07:03

Doktori savetuju: Ako udišete zagađen vazduh, jedite ovu hranu

Recepti

krompir
Život • 21.12.2025. 12:52

Trik za najhrskaviji pečeni krompir: Isprobajte čuveni praznični recept Džejmija Olivera

Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver otkrio je nekoliko ključnih trikova za pripremu savršenog božićnog pečenog krompira. Gostujući u emisiji „The One Show“ na BBC-ju, podelio je svoj provereni recept za izuzetno hrskav krompir koji će, prema pisanju Express-a, zasigurno impresionirati sve za prazničnom trpezom.
Recepti • 20.12.2025. 12:57

Panakota: Praznični desert koji izgleda luksuzno, a sprema se vrlo lako

Ako postoji desert koji izgleda luksuzno, a pravi se...
panakota
Recepti • 20.12.2025. 10:05

Italijanske bake sa Instagrama koje svi obožavaju: Recepti, ples i pečenje u peći na drva

Vešte ruke usmeravaju nesigurne pokrete početnika kroz mekano, elastično...
bake
Recepti • 18.12.2025. 12:57

Trouglasta baklava sa orasima: Provereno dobar recept za dane posta

Baklava sa orasima jedan je od najpoznatijih tradicionalnih kolača...
baklava
Pogledaj više

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. decembar 2025.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Pretplatite se

Kolumna

Treba li Srbiji Peter Lajbinger

Miša Brkić

  • Danas.rs
  • O nama
  • Oglašavanje
  • Edicije
  • Klub čitalaca
  • Politika privatnosti
  • Pretplata
  • Cenovnik Čitulja

Copyright ©1995 - 2025, dnevni list Danas, Alekse Nenadovića 19-23, Beograd