• Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
  • Naslovna
  • Najnovije vesti
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Kultura
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Život
  • Sport
  • BBC
  • Beograd
  • Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
Dnevni list Danas
  • Najnovije
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Vladavina prava
    • Ekonomija
    • Klimatske promene
  • Kolumne
  • Dijalog
    • Lični stavovi
    • Reakcije
    • Redakcijski komentar
    • Pisma čitalaca
  • Svet
    • Region
  • Kultura
    • Scena
  • Sport
  • Na lokalu
    • Beograd
    • Novi Sad
    • Kragujevac
    • Niš
  • City Magazine
  • Život
    • Recepti
    • Zdravlje
    • Nauka
    • Na današnji dan
    • Putopisi
    • Auto
    • IT
  • BBC
  • Najnovije
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Kultura
  • Sport
  • Život
  • BBC
  • Beograd
  • Novi Sad
  • Kragujevac
  • Niš

Početna » Život » Recepti » Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Recepti
Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Kristina Gašpar04.08.2018. 08:00
  • 6 komentara
Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 6 komentara

Knedle sa šljivama se najčešće prave. Ali pored šljiva, za knedle možete koristiti i drugo voće.

Osim slatkih, možete napraviti i slane. Knedle sa kajsijama i žutim sirom – slane za ručak,a slatke posle ručka ili obrnuto. Kako ko voli.

Knedle sa kajsijama i žutim sirom, sastojci:
500 g oljuštenog krompira (obično koristim crveni)
1 kašičica omekšalog maslaca
1 žumance
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
po potrebi brašno za oblikovanje knedli, kajsije, žuti sir i začini

Za završnicu: ulje i prezle

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 2


Priprema:
Krompir iseckajte na kockice i skuvajte u kipućoj vodi.
Ocedite ga, dodajte maslac i ispasirajte.
Kada se krompir ohladi, umešajte žumance, brašno i so.
Sjedinite sve sastojke.
Testo podelite na 14-16 delova, dodajte kajsije ili sir i oblikujte knedle.
Od jedne polovine testa sam napravila knedle sa kajsijama, a od druge polovine sa žutim sirom.

Knedle kuvajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Dok se knedle kuvaju, ispržite prezle na vrelom ulju (količine po potrebi).

Kuvane knedle uvaljajte u prezle.

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 3

Napomene:
Kada pravite slatke knedle, zajedno sa prezlama možete ispžiti šećer, mada ja to retko radim.
Obično ih pospem samo vanilin šećerom.

Za slane knedle, u testo možete dodati začine po ukusu – biber, bosiljak, origano…
Slane knedle sam služila sa sosom od paradajza.

Količina brašna varira u zavisnosti od krompira.

Mnogi me pitaju zašto koristim oštro brašno.
Objašnjene je jednostavno – teksura mi se više dopada, testo je vazdušastije, a knedle ostaju iste i sutradan, nisu tvrde i gnjecave.
Ukoliko nemate oštro brašno, možete kombinovati obično i pšenični griz. Knedle možete napraviti sa voćem po želji. Divne su i sa kupinama.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

knedle sa sljivamaKristina Gašparrecept
  • 6 komentara

Komentari Odustani od odgovora


Ostali komentari (6)

Najčitanije

  • Svet • 03.12.2025. 16:31

    Analiza ruske novinarke o NIS-u: Rusija izigrala Srbiju - poslednjeg iskrenog prijatelja u Evropi

  • Sport • 04.12.2025. 12:15

    Sportklub: Dugogodišnji sponzor i čuveni glumac napustili KK Partizan

  • Život • 03.12.2025. 19:05

    Zaboravite neprospavane noći: Metoda koju preporučuje neurolog rešava problem preaktivnog uma

  • Društvo • 03.12.2025. 16:51

    Uhapšen vozač autobusa koji je pod dejstvom droge prevozio decu

  • Sport • 04.12.2025. 17:36

    SNS, luksuzni automobili, jahte... Ko je Ostoja Mijailović, predsednik KK koji je postao "nepoželjna osoba" među navijačima Partizana?

Najnovije

  • Recepti • danas 12:58
    Bela pita: Recept za starinsku poslasticu koja osvaja kremastim i nežnim ukusom
    bela pita
  • Društvo • danas 12:58
    Apsurd na Institutu za hemiju: Radi sa 88godina, ima srednju baletsku i 40% veću platu od naučnog savetnika
    Apsurd na Institutu za hemiju: Radi sa 88godina, ima srednju baletsku i 40% veću platu od naučnog savetnika 4
  • Politika • danas 12:57
    Miloš Jovanović: „Vlast izgubila poštovanje u svetu“
    Miloš Jovanović: „Vlast izgubila poštovanje u svetu“ 5

KOLUMNE

  • Marko Vidojković
    Ima li izbora
  • Nina Savčić
    No other choice
  • Marko Vidojković
    Vrhovni štab oslobođene Jugoslavije
  • Safeta Biševac
    Reči i lažireči
  • Nemanja Rujević
    Navijati za Partizan

Povezane vesti

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike 6
Recepti • 29.11.2025. 07:30

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike

jabuka
Život • 06.10.2025. 12:54

Neodoljiv prevrnuti kolač sa jabukama i karamelom za koji će vam svi tražiti recept

jabuka
Život • 16.09.2025. 12:54

Viralni kolač od jabuka sa samo jednim jajetom – recept koji svi dele

Najnovije

bela pita
Recepti • danas 12:58

Bela pita: Recept za starinsku poslasticu koja osvaja kremastim i nežnim ukusom

Apsurd na Institutu za hemiju: Radi sa 88godina, ima srednju baletsku i 40% veću platu od naučnog savetnika 7
Društvo • danas 12:58

Apsurd na Institutu za hemiju: Radi sa 88godina, ima srednju baletsku i 40% veću platu od naučnog savetnika

Miloš Jovanović: „Vlast izgubila poštovanje u svetu“ 8
Politika • danas 12:57

Miloš Jovanović: „Vlast izgubila poštovanje u svetu“

Recepti

bela pita
Recepti • danas 12:58

Bela pita: Recept za starinsku poslasticu koja osvaja kremastim i nežnim ukusom

Bela pita je jedan od onih klasičnih starinskih kolača čiji recept se prenosi sa generacije na generaciju. Poznata po svojim laganim, svetlim koricama i bogatom kremastom filu, ova poslastica spaja jednostavne sastojke u desert koji osvaja mekoćom i nežnim ukusom.
Život • 04.12.2025. 09:57

Posni prebranac: Jednostavno jelo iz rerne koje svi vole

Prebranac je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela srpske...
prebranac
Život • 03.12.2025. 13:03

Najjednostavnija posna bajadera – savršen desert za svaku priliku

Posna bajadera je jedan od onih kolača koji se...
bajadera
Život • 02.12.2025. 13:03

Najbolja posna pica – hrskava, ukusna i gotova za 30 minuta

Ako ste mislili da posna pica ne može da...
pica
Pogledaj više

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. decembar 2025.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Pretplatite se

Kolumna

Ima li izbora

Marko Vidojković

  • Danas.rs
  • O nama
  • Oglašavanje
  • Edicije
  • Klub čitalaca
  • Politika privatnosti
  • Pretplata
  • Cenovnik Čitulja

Copyright ©1995 - 2025, dnevni list Danas, Alekse Nenadovića 19-23, Beograd