• Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
  • Naslovna
  • Najnovije vesti
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Kultura
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Život
  • Sport
  • BBC
  • Beograd
  • Klub čitalaca
  • Podcast
  • Prodavnica
  • NewsLetter
Dnevni list Danas
  • Najnovije
  • Vesti
    • Politika
    • Društvo
    • Vladavina prava
    • Ekonomija
    • Klimatske promene
  • Kolumne
  • Dijalog
    • Lični stavovi
    • Reakcije
    • Redakcijski komentar
    • Pisma čitalaca
  • Svet
    • Region
  • Kultura
    • Scena
  • Sport
  • Na lokalu
    • Beograd
    • Novi Sad
    • Kragujevac
    • Niš
  • City Magazine
  • Život
    • Recepti
    • Zdravlje
    • Nauka
    • Na današnji dan
    • Putopisi
    • Auto
    • IT
  • BBC
  • Najnovije
  • Politika
  • Dijalog
  • Kolumne
  • Društvo
  • Ekonomija
  • Svet
  • Klimatske promene
  • City Magazine
  • Kultura
  • Sport
  • Život
  • BBC
  • Beograd
  • Novi Sad
  • Kragujevac
  • Niš

Početna » Život » Recepti » Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Recepti
Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Kristina Gašpar04.08.2018. 08:00
  • 6 komentara
Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 6 komentara

Knedle sa šljivama se najčešće prave. Ali pored šljiva, za knedle možete koristiti i drugo voće.

Osim slatkih, možete napraviti i slane. Knedle sa kajsijama i žutim sirom – slane za ručak,a slatke posle ručka ili obrnuto. Kako ko voli.

Knedle sa kajsijama i žutim sirom, sastojci:
500 g oljuštenog krompira (obično koristim crveni)
1 kašičica omekšalog maslaca
1 žumance
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
po potrebi brašno za oblikovanje knedli, kajsije, žuti sir i začini

Za završnicu: ulje i prezle

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 2


Priprema:
Krompir iseckajte na kockice i skuvajte u kipućoj vodi.
Ocedite ga, dodajte maslac i ispasirajte.
Kada se krompir ohladi, umešajte žumance, brašno i so.
Sjedinite sve sastojke.
Testo podelite na 14-16 delova, dodajte kajsije ili sir i oblikujte knedle.
Od jedne polovine testa sam napravila knedle sa kajsijama, a od druge polovine sa žutim sirom.

Knedle kuvajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Dok se knedle kuvaju, ispržite prezle na vrelom ulju (količine po potrebi).

Kuvane knedle uvaljajte u prezle.

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom 3

Napomene:
Kada pravite slatke knedle, zajedno sa prezlama možete ispžiti šećer, mada ja to retko radim.
Obično ih pospem samo vanilin šećerom.

Za slane knedle, u testo možete dodati začine po ukusu – biber, bosiljak, origano…
Slane knedle sam služila sa sosom od paradajza.

Količina brašna varira u zavisnosti od krompira.

Mnogi me pitaju zašto koristim oštro brašno.
Objašnjene je jednostavno – teksura mi se više dopada, testo je vazdušastije, a knedle ostaju iste i sutradan, nisu tvrde i gnjecave.
Ukoliko nemate oštro brašno, možete kombinovati obično i pšenični griz. Knedle možete napraviti sa voćem po želji. Divne su i sa kupinama.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

knedle sa sljivamaKristina Gašparrecept
  • 6 komentara

Komentari Odustani od odgovora


Ostali komentari (6)

Najčitanije

  • Svet • 22.12.2025. 16:35

    Ruski portal o NIS-u: Pronađeno rešenje koje bi moglo da zadovolji i Moskvu i Beograd

  • Ekonomija • 22.12.2025. 15:45

    Pošta, Putevi Srbije i Srbijavode više nisu javna preduzeća

  • Društvo • 23.12.2025. 09:58

    Rektor Đokić: "Vaša misija nije završena"

  • Društvo • 22.12.2025. 16:54

    Oglasila se advokatska kancelarija Tomanović o slučaju smene doktora Vladimira Dugalića

  • Sport • 22.12.2025. 23:27

    Mijatović završio posao sa legendom da dođe u Partizan na mesto šefa stručnog štaba: "Postigao sam dogovor, ali sam shvatio da u tom trenutku nismo bili spremni za stranog trenera"

Najnovije

  • Društvo • danas 11:30
    RHMZ izdao upozorenje na sneg i nanose: U ovom delu Srbije i preko 40 centimetara
    RHMZ izdao upozorenje na sneg i nanose: U ovom delu Srbije i preko 40 centimetara 4
  • Politika • danas 11:29
    Niš: Sednica završena posle 15 sati
    Niš: Sednica završena posle 15 sati 5
  • Politika • danas 11:26
    Mediji: Otkaz posle posete predsednika Srbije, radnik kritikovao uslove rada
    Mediji: Otkaz posle posete predsednika Srbije, radnik kritikovao uslove rada 6

KOLUMNE

  • Nemanja Rujević
    Hermanito Santos i njihovo zato
  • Marko Vidojković
    Individualna ložišta, kolektivna onkologija
  • Jasmina Lukač
    Umorni od Vučića
  • Pavle Simjanović
    „Ludnica je kanda otključana“
  • Nenad Kulačin
    Debakl za debaklom

Povezane vesti

kolač
Recepti • 10.12.2025. 12:57

Mekan, sočan i ukusan: Starinski kolač sa višnjama za prave sladokusce

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike 7
Recepti • 29.11.2025. 07:30

Komisbrot: Dezert koji najavljuje dolazak zime i božične praznike

jabuka
Život • 06.10.2025. 12:54

Neodoljiv prevrnuti kolač sa jabukama i karamelom za koji će vam svi tražiti recept

Najnovije

RHMZ izdao upozorenje na sneg i nanose: U ovom delu Srbije i preko 40 centimetara 8
Društvo • danas 11:30

RHMZ izdao upozorenje na sneg i nanose: U ovom delu Srbije i preko 40 centimetara

Niš: Sednica završena posle 15 sati 9
Politika • danas 11:29

Niš: Sednica završena posle 15 sati

Mediji: Otkaz posle posete predsednika Srbije, radnik kritikovao uslove rada 10
Politika • danas 11:26

Mediji: Otkaz posle posete predsednika Srbije, radnik kritikovao uslove rada

Recepti

papir
Život • danas 09:59

Zašto hrana profesionalaca ispadne bolje: Tajna je u triku sa papirom za pečenje koji retko ko koristi

Papir za pečenje bi, bar u teoriji, trebalo da spada u one pametne kuhinjske izume koji značajno olakšavaju pripremu hrane: sprečava lepljenje za pleh, štedi vas mukotrpnog ribanja zagorele masnoće i uklanja potrebu za direktnim kontaktom sa starim, izlizanim metalom rerne. Ipak, stvarnost je često drugačija. Umesto da pomaže, on se uporno savija, klizi i odbija da ostane na mestu baš u trenutku kada pokušavate da na njega pažljivo rasporedite testo ili hrskave komade krompira.
Život • 23.12.2025. 12:56

Bez njih nema praznika: Mekani i mirisni posni medenjaci koji uvek uspevaju

Medenjaci su jedni od onih tipičnih kolača koji se...
medenjaci
Život • 22.12.2025. 12:57

„Obrnuta“ topla čokolada je hit napitak ove zime: Evo u čemu je njena tajna i kako da je lako pripremite kod kuće

Zima je gotovo nezamisliva bez tople šoljice vruće čokolade....
topla
Život • 21.12.2025. 12:52

Trik za najhrskaviji pečeni krompir: Isprobajte čuveni praznični recept Džejmija Olivera

Poznati britanski kuvar Džejmi Oliver otkrio je nekoliko ključnih...
krompir
Pogledaj više

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. decembar 2025.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Pretplatite se

Kolumna

Hermanito Santos i njihovo zato

Nemanja Rujević

  • Danas.rs
  • O nama
  • Oglašavanje
  • Edicije
  • Klub čitalaca
  • Politika privatnosti
  • Pretplata
  • Cenovnik Čitulja

Copyright ©1995 - 2025, dnevni list Danas, Alekse Nenadovića 19-23, Beograd