Život

Domaćica za vas i portal lista Danas svake subote preporučuju vam

Recept nedelje: Knedle sa kajsijama i žutim sirom

Knedle sa šljivama se najčešće prave. Ali pored šljiva, za knedle možete koristiti i drugo voće.

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Osim slatkih, možete napraviti i slane. Knedle sa kajsijama i žutim sirom – slane za ručak,a slatke posle ručka ili obrnuto. Kako ko voli.

Knedle sa kajsijama i žutim sirom, sastojci:
500 g oljuštenog krompira (obično koristim crveni)
1 kašičica omekšalog maslaca
1 žumance
120 g oštrog brašna
prstohvat soli
po potrebi brašno za oblikovanje knedli, kajsije, žuti sir i začini

Za završnicu: ulje i prezle


Priprema:
Krompir iseckajte na kockice i skuvajte u kipućoj vodi.
Ocedite ga, dodajte maslac i ispasirajte.
Kada se krompir ohladi, umešajte žumance, brašno i so.
Sjedinite sve sastojke.
Testo podelite na 14-16 delova, dodajte kajsije ili sir i oblikujte knedle.
Od jedne polovine testa sam napravila knedle sa kajsijama, a od druge polovine sa žutim sirom.

Knedle kuvajte u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Dok se knedle kuvaju, ispržite prezle na vrelom ulju (količine po potrebi).

Kuvane knedle uvaljajte u prezle.

Napomene:
Kada pravite slatke knedle, zajedno sa prezlama možete ispžiti šećer, mada ja to retko radim.
Obično ih pospem samo vanilin šećerom.

Za slane knedle, u testo možete dodati začine po ukusu – biber, bosiljak, origano…
Slane knedle sam služila sa sosom od paradajza.

Količina brašna varira u zavisnosti od krompira.

Mnogi me pitaju zašto koristim oštro brašno.
Objašnjene je jednostavno – teksura mi se više dopada, testo je vazdušastije, a knedle ostaju iste i sutradan, nisu tvrde i gnjecave.
Ukoliko nemate oštro brašno, možete kombinovati obično i pšenični griz. Knedle možete napraviti sa voćem po želji. Divne su i sa kupinama.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti

Komentari (6)

Ostavite odgovor

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Naucite vec jednom razliku izedju „knedle“ I „gomboce“, prvo se stavlja u supu a drugo se pravi kao po gorepomenutom receptu.

    1. Kurjak
      04. avgusta 2018. u 10.32

      Naucite vec jednom razliku izedju „knedle“ I „gomboce“, prvo se stavlja u supu a drugo se pravi kao po gorepomenutom receptu.
      Mozda, gospodine u vasem kraju, u mom su i jedno i drugo knedle, a za izraz „gomboce“ sam cula tek u mojim zrelim godinama, od prijateljice iz Zrenjanina.

  2. Opet propagiranje neprirodne hrane – jaja i mleka, u ovom slučaju. Jaje je fetus pileta. Ko jede jaja, jede fetuse. Jaje koka izbacuje kroz isti kanal kroz koji vrši veliku nuždu, zato redovno i ima vidljive delove izmeta na ljusci. Jaja su puna holesterola koji izaziva srčana oboljenja. To i ne čudi, jer jaje treba da stvori celo jedno pile, dakle sa sve perjem, organima, kljunom, kandžama… zato je puno i štetnih zasićenih masti.

    Čovek je jedina vrsta koja pije mleko u odrasom dobu, i to mleko druge vrste! Koja je to logika? Mleko izaziva upale u organizmu, sadrži holesterol i opterećuje organe svojim metaboličkim nusproduktima poput uree i amonijaka.

    Umesto životinjskog mleka može se koristiti mleko od bilo badema, indijskog oraha ili običnog oraha. Isto važi za puter.