Sofija: Kad zamiriše čubrica 1

Svakakve asocijacije, čulne ili intelektualne, prijatne ili manje prijatne mogu čoveku da se jave kada se pomene reč „Orijent“.

Uz nužna uprošćavanja koja uvek nosi kratko objašnjenje, moglo bi se reći da je to mesto gde kvalitet začina u obrnutoj srazmeri sa kvalitetom pločnika i trotoara. Iz nekog, teško objašnjivog razloga, koji verovatno ima veze i sa klimom, istorijom, ekonomijom i kulturom, mesta na kojima ćete probati najraskošnije i izuzetno raznovrsne začine uglavnom iziskuju od pešaka oprez pri kretanju, jer ume da vreba razlokan ili pomalo razbarušen – da upotrebimo tu šarmantnu hrvatsku reč – nogostup.

Mnogo je načina da otkrijete i zavolite Sofiju. Jedan je da se, recimo, gde god da ste u gradu odseli, na nekoliko sati prepustite ulici Graf Ignatiev, njenim žutim tramvajima, prodavnicama, restoranima, pokušavši da uhvatite onaj kratak momenat kada se može stati baš između tramvajskih šina i pogledati kako se, inače vrlo prava, putanja ulice spušta i penje uz sofijske brežuljke. Međutim, neka vaše oko ne bude fokusirano uvek i samo na gradsku vrevu, zanimljive izloge i gotovo neizbežno ljubazno nuđenje da nešto probate ili negde svratite; svaki pasaž, svaka prilika da se iz ulice skrene, možda nudi jedan dragulj vašeg turističkog iskustva: unutrašnju baštu restorana, senovito mesto sa pogledom na ređe viđene strane fasada i – tako neizbežno na svim mestima geografski i kulturno bliskim Mediteranu – mačke, puno raznih mačaka, gotovo uvek dostojanstvenih, gracioznih, u granicama njihovog slobodnog vremena i volje raspoloženih za maženje, a u nešto većoj meri i uz manje ograde spremnih da deo vašeg mesnog obroka podele sa vama. Ako imate sreće da se u Sofiji nađete od maja do oktobra, takvih unutrašnjih restoranskih dvorišta ćete naći za svaki ukus: doteranih i pretenciozno ušminkanih tourist trapova, boemskih mesta sa lokalnim specijalitetima i obaveznom komunikacijom na bugarskom jeziku, kompromisa između ove dve krajnosti. Ovaj grad, naravno, ima da ponudi i zanimljive muzeje, stare crkve, noćne klubove, šoping-molove. Neka vam svakako na listi budu Arheološki muzej, u prostoru nekadašnje džamije iz 15. veka i crkva Svetog Đorđa, izgrađena na osnovama starohrišćanske rimske crkve iz 4. veka, kao ćup sa blagom sakrivena i potpuno opkoljena monumentalnim i arhitektonski svetlosnim godinama udaljenim, a fizički tako bliskim, zgradama predsedništva i drugim državnim organima. Ova crkva i bašte restorana kriju jednu zajedničku karakteristiku: kao i grad Sofija nisu odmah vidljive, na dohvat ruke, ne daju se brzo upoznati i odmah zavoleti. Ali, kao i Sofija, taj retko uspeli spoj gradnje iz fondova Evropske unije (treća linija metroa, nula muzičkih fontana) i šarmantnog nereda orijenta, kad ih jednom vidite i upoznate, uvek ćete im se vraćati. Miris začina čubrice koji lebdi gradom u vreme ručka jednostavno uđe u pluća, ureže se koru velikog mozga ili već negde gde se čuvaju senzorijelne uspomene i tera vas da se u Sofiju vratite. Učinite to pre nego što počne suviše da liči na gradove sa neumereno urednim nogostupima i oskudnim izborom začina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari