Šta se jede na internetu 1Kristina Gašpar ; Dragana Pušica ; Nataša Pralica

Poslednjih decenija, kuvanje je prestalo da bude samo potreba za zadovoljavanjem jedne od osnovnih životnih potreba, već dobija sasvim novu dimenziju.

Pored raznoraznih kulinarskih emisija na televizijskim kanalima i časopisa iste tematike, internet preuzima dominaciju kada je reč o kuvanju. Na svim društvenim mrežama može se naći neverovatan broj recepata i slika spremljene hrane, a pojedini fud ili gastro blogeri imaju više pratilaca na društvenoj mreži fejsbuk nego neke od estradsnih “zvezda”.

Jedna od njih svakako je i Dragana Pušica koja vodi blog “Moje grne” čija fejsbuk stranica ima više od 361.000 pratilaca. Ova Boranka, mama  dvojice mladića, udata za jednog Dakra, blog piše već devet godina.

– Ono što je meni bio podstrek da se upustim i zaplovim gastro blog „vodama“ prvenstveno je bila ljubav prema kuvanju, jer ono za mene ne predstavlja obavezu, već zadovoljstvo. A „vetar u leđa“ da to sve postavim na viši nivo dala mi je moja dobra drugarica i blogerka Suzana Janačković Živković, kao i moji sugrađani iz „Borske internet organizacije“, prve registrovane takve organizacije u Srbiji. Takođe i prijatelj Dejan Vesić koji je i dalje uz mene za sve nepoznatice koje me muče, kada je reč o tehničkim stvarima. Bez njih, ja danas zaista ne bih bila ovo što jesam – ističe sa ponosom Dragana.

Kristina Gašpar devojka koja je za kratko vreme napravila senzaciju u gastro blog svetu, nema toliko pratilaca na fejsbuk starni ali zato njeni recepti i slike sa bloga “Domaćica za vas” jedni su od najdeljenijih na društvemim mrežama. Inače ekonomista iz Bele Crkve koja se od malena, rastući u Vojvodini, susrela sa bogadstvom različitih kuhinja i običaja, što ju je i opredelilo da kuhinja i hrana postanu jedna od njenih velikih ljubavi.

– Vegetarijanac sam poslednjih dvadesetak godina i ne privlači me nijedan od pomodnih koncepata ishrane. Ljubav u hranu, pretočila sam u blog, koji sam počela da pišem pre dve godine. Iako mi nije omiljeno i ne jedem ga, umem da spremam i jela sa mesom. Jedan od ciljeva mog bloga je da sačuvam recepte od zaborava i da svoje znanje i ljubav podelim sa svima – kaže naša sagovornica.

A kada je reč o slatkišima blog Nataše Pralice iz Osijeka, bez premca je u regionu, a njenih dvoje mališana mogu se pohvaliti da mama pravi najboljie kolače. Ona je već četiri godine autor bloga Natašine slastice/kolači.biz na kojem se mogu pronaći ideje i recepti za razne poslastice popraćene slikama.

– Ideju o pokretanju bloga dao mi je suprug koji je godinama u internet svijetu, tako da se često mogu osloniti na njega u situacijama kada mi nešto zapne oko tehničkog dijela. Naime, prije četiri godine kada sam zatrudnila i ostala bez posla, odlučila sam se posvetiti onome što zaista volim na način da to podijelim sa drugima – objašnjava Nataša.

Sve tri se slažu u jednom da je ključ uspeha za dobar i kvalitetan blog koji će privući veliki broj poseta i omogućiti  da ljudi cene i poštuju vaš rad, jesu ljubav prema pripremi hrane, dobri oprobani recepti, zanimljiva prezentacacija i kvalitetne fotografije.

Kristina napominje da je sve recepte sa bloga isprobala, i dodaje da sve radi na svoj način i potpuno drugačije.

– Nikada nisam objavilja recept, a da ga nisam isprobala. Moji posetioci i pratioci vole kada mogu da mi veruju. Za sada, posnim i vegeterijanskim receptima najviše mogu da zahvalim na velikoj poseti. Sa mesom, ili bez njega, neodoljivi ukusi i kvalitetne fotografije su ključ uspeha.  Ljudi me prepoznaju po fotografijama, a ja baš uživam u tome i dok nisam potpuno zadovoljna ne mogu da završim post. Moj alat za fotografisanje je mobilni telefon i sama radim sve, nemam tim stručnjaka koji bi sve to radio umesto mene ali u tom slučaju to ne bih bila ja – ističe „Domaćica“.

Dragana, poznatija i kao Gaga-grne smatra da je važno izgraditi svoj stil, nešto po čemu na kraju i postanete prepoznatljivi. Njen stil je kako kaže blog post sa receptom, objašnjenjem pripreme i fotografijama.

– Veoma važno je da podjednako dobro prihvatate pohvale i kritike. Morate izgraditi svoj stil kuvanja, način stilizovanja hrane i na kraju svoj stil fotografisanja, ali treba naći meru u svemu. Ne možete biti ekspert i razumeti se baš u sve, ja barem ne spadam u tu kategoriju.  Nisam ni profesionalni kuvar, a nisam ni nutricionista, pa smatram da na tom polju ne treba da dajem savete. Na blogu prezentujem recepte koji se dopadaju mojoj porodici i prijateljima. Ne želim, a nisam ni u mogućnosti da bacam hranu. Nisam ni ljubitelj neke preterane egzotike, tako da je kuhinja koja je nama najdraža upravo ova sa prostora bivše SFRJ i to najviše kuvam – objašnjava Dragana.

Prema njenim rečima bitno je da to što neko prezentuje na blogu, zaista sam pripremi i proveri recept, kao i da stoji iza svake izrečene reči, da jelo odnosno recept budu tačni u svakom smislu i da uvek budu spremni da pomognu ako im se obrate za pomoć.

– Nije lepo, postaviti recept i fotografiju, a da jedno sa drugim nemaju veze, što je veoma često na internetu kod poznatijih i „jačih“ portala i sajtova, a još češće u raznoraznim štampanim izdanjima, kako dnevnih, tako i mesečnih časopisa. Ne treba se „kititi tuđim perjem“ jer na kraju krajeva, sve to na izađe na videlo. Na žalost, pitanja autorskih prava kod nas još uvek nisu regulisana kako treba, tako da naš trud često bude zloupotrebljen i to je nešto što muči gastro blogere u Srbiji – ukazuje vlasnica bloga “Moje grne”.

Priprema hrane odavno je prestala da bude puko zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, sada svi kuvaju. Naše sagovornice smatraju da je to uzrokovano promenom svesti kod ljudi o važnosti zdrave i domaće ishrane, kao i da to nije samo pomodarstvo koje nam donose nove tehnologije.

Nataša smatra da je u današnje vreme lepo videti da osim žena ima i dosta muškaraca koji kuvaju. Kao primer navodi svog supruga koji voli da eksperimentiše sa novim začinima i namirnicama, sve to radi sa puno ljubavi, a ponekad sve poprati i fotografijom.  Što se tiče kuvanja kao pomodarstva kroz šalu kaže da moramo biti u korak s vremenom.

–  Zapravo sve ovisi o kome pričamo. Oni koji to vole i uživaju u tome sigurna sam da će ustrajati i napredovati, govorim o blogerima. Na žalost sve više se pojavljuju neka nova nepoznata lica koja kradu recepte blogera, dodaju svoj potpis i misle da će naglo nešto zaraditi. Na početku sam znala i sama nasjesti na takve i na kraju se razočarati sa receptima, eto mislim da je njima kratak rok trajanja – napominje Pralica.

Prema Kristininim rečima industrija prerade hrane je postala previše opterećena raznim aferama i ne uspeva to da ispravi ni velikim marketinškim kampanjama. Ljudima je cilj da se hrane zdravije, zbog toga se sve više interesuju za pripremanje hrane. Kuvanje je umetnosti u njemu treba uživati.

– Kuvanje postaje sve modernije, ljudi postaju svesni važnosti prave domaće hrane od kontrolisanih i prirodnih sastojaka. Mislim da ovaj trend neće brzo proći. To prestaje da bude moda i postaje potreba – napominje Gašpar. Ona dodaje da se u poslednje vreme, sve više pažnje  posvećuje dekoraciji hrane, jer je prvi kontakt sa hranom  vizuelni, odnosno ”prvo jedemo očima”. Kako kaže to je jedna vrsta umetnosti o kojoj se posebno vodi računa na proslavama i svečanostima.

Dragana pak smatra da su ljudi oduvek kuvali, ali je sa internet “bumom” to više došlo do izražaja.

– Ranije smo razmenjivali sveske sa zapisanim receptima od drugarica, teta, strina… Danas radimo isto, samo na malo moderniji način. Mene raduje činjenica da sve više mladih kreće da kuva i zanima se za to, pre nego što osnuje svoju porodicu. Ja nisam znala da skuvam ništa dok se nisam udala, jer je majka mene i sestru uvek štedela kada su ti poslovi bili u pitanju – kaže Dragana. Ona objašnjava da kuvanje samo po sebi nije moda, vođenje takvog bloga, stranice na fejsbuku i tome slično, smatra da jeste postalo po malo moderno, mada nije sigurna koliko će to trajati.

Prema iskustvima naših sagovornica od blogovanja kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji novac može da se zaradi, ali da se od toga živi, još uvek ne može. Barem ne u branši gastro blogera.

– Iskreno mogu reći da će u Hrvatskoj proći još neko vrijeme da se može živjeti od bloga. Do sada sam imala nekoliko suradnji sa velikim firmama, ali bile su to samo kampanje. Zaista je tužno kada imate najposjećeniji blog sa slasticama u Hrvatskoj, a nije prepoznato, ipak to sve u nekim drugim zemljama puno bolje funkcionira – zaključila je Nataša.

 

Recepti naših blogerki 

Punjene kifle/Kristina Gašpar

Predjelo-Punjene kifle (Kristina Gašpar –Blog/Domaćica za vas)

Kvasno testo za 15 komada:

500 grama brašna,

2,5 dl vode ili mleka,

1 kašičica soli,

 2 kašičice šećera,

3 do 4 kašike ulja,

2 do 3 kašike kisele pavlake,

pola paklice kvasca.

 

Fil za punjenje kifli: Spanać, sir, sir sa plavim plesnima, zrna crvenog pasulja.

Pripremu ovog recepta možete naći na http://domacicazavas.blogspot.rs/2016/04/punjene-kifle.html

 

 Jagneća kapama/Dragana Pušica

Glavno jelo-Jagnjeća kapama (Dragana Pušica /Blog:Moje –Grne) 

Potreban materijal:

500 grama jagnjećeg mesa
1 veza zelja (100 grama)
50grama duguljastog pirinča
1 srednja glavica crnog luka
1 mladi beli luk – beli deo
1 mladi crni luk – beli deo
pola litre pileće supe
1 kašika brašna
mleveni biber, so, aleva paprika
ulje

Pripremu ovog recepta možete videti na http://moje-grne.com/2013/09/16/jagnjeca-kapama/

 

 Princes krofne ili profiterole/Nataša Pralica

Dezert-Princes krofne ili profiterole (NatašaPralica -Blog/Natašine slastice/kolači.biz)

 

Krofne:

500 mililitara vode

180 grama svinjske masti

prstohvat soli

370 grama brašna

8 jaja

Fil:

4 jaja

9 žlica šećera

10 žlica brašna

1 litra mlijeka

Ostalo:

jagode po želji

250ml vrhnja za šlag

čokolada za dekoraciju

šećer u prahu za posipati

 

Pripremu ovog recepta možete videti na http://www.kolaci.biz/princez-krafne.html

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari