apple, iphone, openaiFoto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

Proizvođač iPhone-a, poznat po svojoj opreznosti i sistematičnosti pri usvajanju novih tehnologija, u ponedjeljak je na svojoj godišnjoj konferenciji „Worldwide Developers Conference“ najavio kako ulazi u svet veštačke inteligencije. U sedištu svoje kompanije u Kaliforniji, čelnici Apple-a objavili su da počinju saradnju s OpenAI-em.

ChatGPT će povećati bazu znanja glasovne aplikacije Siri, poboljšati Vision Pro i operativni sistem iPhone-a i Mac-a. Kolekcija novih pametnih usluga dobila je naziv Apple Intelligence. Među najavljenim AI funkcionalnostima su rezimei poruka, generisanje slika te već spomenuta integracija ChatGPT-ja u tekstualne poruke i u Siri.

Korisnici iPhone-a moći će da vode prirodnije razgovore sa Siri zahvaljujući poboljšanjima veštačke inteligencije koja će digitalnom asistentu omogućiti lakše traženje određenih fotografija po albumima, zakazivanje tekstualnih poruka i uređivanje fotografija, piše Forbes.

Isti mediji prenosi i kako će novo softversko ažuriranje za iPhone, iOS 18, omogućiti dodatno prilagođavanje početnih ekrana, zaključavanje ili skrivanje aplikacija i slanje tekstualnih poruka preko satelita, što je sada moguće samo za hitne SOS tekstualne poruke.

Neke od novih opcija koje je najavio Apple

  • slanje SMS-ova putem satelita
  • zakazivanje poruka za kasnije slanje
  • upravljanje AirPods Pro slušalicama pokretima glave (kimanje za da, odmahivanje za ne)
  • aplikacija za upravljanje lozinkama dostupna na svim uređajima
  • mogućnost skrivanja nekih aplikacija i njihovo otključavanje Face ID-em ili lozinkom

Među najavljenim novitetima je i nadogradnja softvera za Apple-ov „headset“ za Vision Pro, koji će omogućiti prikaz u još većoj rezoluciji. Osim toga, korisnici će moći da pretvore standardne slike u aplikaciji Photo u impresivne, prostorne fotografije te koristiti aplikaciju istovremeno s drugim korisnicima Vision Pro uređaja.

Tim Kuk, izvršni direktor Apple-a, rekao je na otvaranju konferencije kako je saradnja s OpenAI-em potez koji će dovesti proizvode njegove kompanije “na novi nivo”, izveštava Bi-Bi-Si.

Bezbednosni rizici

Vesti iz Apple-a nisu svi dočekali s odobravanjem. Ilon Mask, vlasnik Tesle i X-a, zapretio je zabranom iPhone-a u svojim kompanijama zbog straha za bezbednost podataka. To je neprihvatljiva bezbednosna pretnja, napisao je,

Kao što već znaju oni koji ga prate, Mask nije ostao samo na tome. Dodao je i kako će svi posetioci u njegovim kompanijama na ulazu morati da predaju svoj iPhone. A komentisao je i kako je “apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da razvije svoj AI, ali su nekako sposobni da osiguraju da OpenAI štiti vašu privatnost i bezbednost podataka”.

“Apple nema pojma šta se zapravo događa nakon što vaše podatke preda OpenAI-u”, napisao je na X-u.

Inovacije koje je najavio tehnološki gigant naišle su i na kritike korisnika. Mogućnost prilagođavanja ekrana koju će sada imati korisnici iPhone-a na Androidu postoji već godinama. Razmeštanje ikona, promene tema i novi izgled u tamnom načinu rada i nisu neka novost, objavljuju podrugljivo korisnici na društvenim mrežama.

Snažan pritisak

Apple se suočio s pritiskom da u svoje proizvode uvede nove funkcionalnosti veštačke inteligencije nakon brzog uspona rivala koji su usvojili ovu tehnologiju. Nakon što ga je u januaru Microsoft pretekao i preuzeo njegovu poziciju najvrednije kompaniju na svetu, početkom juna Apple je prestigla i Nvidia. Proizvođač čipova prvi put je probio granicu vrednosti od tri hiljade milijardi dolara.

Ulazak Apple-a u AI segment tržišta dugo se iščekivalo. Google, Microsoft i OpenAI već su odavno zauzele svoje pozicije na tom tržištu. Prema pisanju Vašington posta, Google je objavio kako će u svakom tromjesečju ove godine u veštačku inteligenciju uložiti oko 12 milijardi dolara. Microsoft povećava sume ulaganja u veštačku inteligenciju nakon što je u poslednjem kvartalu u nju investirao 14 milijardi dolara.

Ta ulaganja donose i određene rizike. Google i Microsoft nedavno su se suočili s greškama koje su napravili njihovi AI proizvodi. Google je morao urgirati i isključiti novu funkcionalnost nakon što su pogrešni odgovori pretraživača postali viralni.

Apple je poznat po svom igranju na sigurno. Godinama zbog bezbednosnih razloga nije dozvoljavao nijedan drugi veb-pregledač osim svog Safarija i onemogućavao je preuzimanje aplikacija izvan svog App Store-a. No, sada je i on objavio saradnju s OpenAI-em. Moguće stoga što je prepoznao da se protiv te kompanije ne može takmičiti, već da mora da se s njom udruži. Puno to govori o snazi novog igrača na tehnološkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari