Ugljeni hidrati koji su korisni za srce, pritisak i pamćenje 1Foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Skoro svaka namirnica ima svoje dobre i loše strane. Tako postoje i one namirnice koje su uprkos velikoj količini ugljenih hidrata, bogate i ostalim hranljivim stvarima, korisnim za naše zdravlje. A ključ svega je, pretpostavljate, u umerenosti.

U nastavku vam donosimo popis zdravih ugljenih hidrata.

1. Kinoa

Klasifikovana je kao pseudožitarica. U kuvanom obliku sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, odnosno 21,3 grama na 100 grama, što je čini namirnicom sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Međutim, takođe je dobar izvor proteina i vlakana. Bogata je mnogim mineralima i biljnim jedinjenjima i povezana je sa raznim zdravstvenim prednostima. Ako se jede u umerenim količinama, može imati blagotvorno dejstvo na nivo šećera u krvi i zdravlje srca kod nekih ljudi. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini dobrom alternativom pšenici.

2. Zob

U svom neprerađenom obliku, ovas je zdravo, celo zrno i odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. U sirovom stanju, zob sadrži 70 odsto ugljenih hidrata, odnosno oko 80 grama sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući osam grama vlakana. Zob je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ove žitarice može smanjiti rizik od srčanih oboljenja snižavanjem nivoa holesterola. Osim navedenog, zob je zasitna, što dodatno doprinosi održavanju zdrave telesne težine.

3. Heljda

Još jedna pseudožitarica bez glutena. Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata, dok kuvana kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Heljda sadrži proteine i vlakna, a takođe ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica. Jedna od mnogih studija je pokazala da heljda može biti veoma korisna za zdravlje srca.

4. Batat

Ovo ukusno, hranljivo korenasto povrće kuvano u svojoj ljusci sadrži 20,7 grama ugljenih hidrata na 100 grama, koje se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Bogat je izvor vitamina A i C, kalijuma i antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.

5. Cvekla

Cvekla je ljubičasto korenasto povrće koje nije preterano bogato ugljenim hidratima, ali ih ipak ima. Sirova i kuvana repa sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama proizvoda, uglavnom iz šećera i vlakana. Pored toga, puna je vitamina i minerala i, kao i prethodno pomenute namirnice, bogata je i snažnim antioksidansima i biljnim jedinjenjima. Ovo povrće je bogato neorganskim nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid, koji snižava krvni pritisak. Sok od cvekle takođe ima veoma visok sadržaj nitrata, pa ga sportisti ponekad konzumiraju kako bi poboljšali svoje fizičke performanse.

6. Narandže

Narandže su popularna vrsta citrusnog voća koje se uglavnom sastoji od vode i oko 15,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Narandže su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C, grupe B i kalijuma. Sadrže limunsku kiselinu, kao i nekoliko moćnih biljnih jedinjenja i antioksidanata. Konzumiranje ovog voća može poboljšati zdravlje srca i sprečiti kamenje u bubregu. Takođe može povećati apsorpciju gvožđa iz druge hrane koju jedete, što zauzvrat može pomoći u zaštiti od anemije zbog nedostatka gvožđa.

7. Borovnice

Ove fine bobice su bogat izvor antioksidanata. Sastoje se uglavnom od vode, kao i oko 14,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama borovnica. Sadrže velike količine vitamina i minerala, uključujući vitamine C, K i mangan. Istraživanja pokazuju da konzumacija borovnica može blagotvorno uticati na starije osobe. Između ostalog, poboljšati njihovo pamćenje.

Dobar izbor ugljenih hidrata su i:

Banane, grejpfrut, jabuke, crveni pasulj, leblebije, prenosi živim.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari