Foto: Shutterstock/Elena ShashkinaKremasta, aromatična i savršena za jesenje dane – ova pasta spaja najbolje sezonske ukuse. Zapečena pasta s bundevom, kozjim sirom i hrskavom slaninom pravo je jelo za dušu: zasitno, toplo i utešno, a pritom se priprema jednostavno i brzo.
Kombinacija nežne bundeve, aromatične žalfije i otopljenog sira ne može biti bolja, a komadići slanine dodaju divnu hrskavost. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili večeru tokom nedelje ili za one prilike kada treba da nahranite mnogo gladnih ljudi, piše Punkufer.hr.
Evo detaljnog recept:
Zapečena pasta sa bundevom, kozjim sirom i slaninom
Sastojci:
- 450 g testenine po vašem izboru
- 60 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, iseckana
- 2 crna luka, iseckana
- 480 ml pavlake za kuvanje
- 250 ml punomasnog mleka
- 110 g kozjeg sira, izmrvljenog
- 50 g rendanog parmezana
- 120 g konzervirane ili kuvane bundeve
- 1/2 kašičice belog bibera
- 2 kašike seckane sveže žalfije
Dodatni sastojci:
- 450 g trakica slanine, prženih i izmrvljenih
- 50 g izmrvljenog kozjeg sira
- 25 g rendanog parmezana
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju.
- Dok se pasta kuva, zagrejte puter i maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri.
- Dodajte beli i crni luk, pa pržite mešajući oko 1-2 minuta.
- Dodajte sledećih 6 sastojaka sa liste.
- Smanjite vatru i kuvajte, stalno mešajući, dok se ne zgusne, 6-8 minuta.
- Dodajte žalfiju, pa sklonite sa vatre.
- Ocedite pastu i lagano umešajte sos.
- Prebacite u podmazan pleh dimenzija 33×23 cm. Pospite slaninom, kozjim sirom i parmezanom.
- Pecite, pokriveno, 15 minuta. Otkrijte i pecite dok se sir ne otopi, još oko 5 minuta.
- Poslužite toplo uz omiljenu salatu i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


