Smokve sa medom i kozijim sirom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Sveže smokve, bilo da su spolja zelene, modre, braonkaste, sa predivnom rozikastom pulpom su veliki izvor energije, utiču povoljno na naše raspoloženje tako što stumulišu proizvodnju serotonina.

Pored toga smokve pomažu kardio-vaskularnom sistemu ljudskog organizma, utiču dobro i na probavu (suve smokve).

Podjednako su dobre za stimulaciju, rad i podizanje imunog sistema. Konzumiramo ih sveže, osušene ili u vidu slatka ili džema.

Sveže smokve podjednako će biti zanimljive kako u slatkim tako i u slanim kombinacijama namirica.

Danas ćemo se pozabaviti interesantnom preporukom za recept smokve sa kozijim sirom. Idealno bi bilo da pronađete velike smokve sa modrom kožicom, jednostavno su čvršće.

Smokve sa medom i kozijim sirom (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 6 komada smokava
  • 100g starijeg kozijeg sira ili kačkavalja
  • 50g meda
  • sveža majčina dušica
  • balzamiko sirće

Način pripreme:

Smokve oprati, osušiti ubrusom, te nožem laganim pokretima preseći smokvu na četiri dela.

Smokve poređati na tanjir preko njih izmrviti sir, bogato preliti medom i od gore staviti sveži timijan i po neku kap balzamika.

Servirati uz dobar rustični hleb i bocu rashlađenog belog vina.

Napomena: probati sa još nekom vrstom sira, poput bria, kamembera, sir sa plavim plesnima, sa dodatkom pršute, oraha,

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.