Foto: Shutterstock/Liliya KandrashevichZapečene tikvice su lagano jelo bez mesa, koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.
Ovaj recept za zapečene tikvice, koji prenosimo sa Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za letnje dane. Možete ga pripremiti unapred i čuvati u frižideru za obroke tokom nedelje. Obavezno probajte!
Zapečene tikvice sa sirom
Sastojci:
- 3 tikvice
- 3 jajeta
- 3 čena belog luka
- 200 g rendanog čedar ili gauda sira
- 100 ml milerama
- 30 g rendanog parmezana
- 2 kašike putera
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- so i biber po ukusu
- svež peršun za dekoraciju
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Operite tikvice, osušite ih i isecite na kolutove debljine oko 0,5 cm.
- Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutove tikvica.
- Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.
- U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno seckani beli luk.
- Prelijte ovu smesu preko tikvica i sira u plehu.
- Pecite u rerni oko 25 minuta.
- Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.
- Po želji, pospite svežim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


