tikviceFoto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Zapečene tikvice su lagano jelo bez mesa, koje možete poslužiti toplo ili hladno, uz sezonsku salatu.

Ovaj recept za zapečene tikvice, koji prenosimo sa Zadovoljna.hr, jednostavan je za pripremu i odličan za letnje dane. Možete ga pripremiti unapred i čuvati u frižideru za obroke tokom nedelje. Obavezno probajte!

Zapečene tikvice sa sirom

Sastojci:

  • 3 tikvice
  • 3 jajeta
  • 3 čena belog luka
  • 200 g rendanog čedar ili gauda sira
  • 100 ml milerama
  • 30 g rendanog parmezana
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Operite tikvice, osušite ih i isecite na kolutove debljine oko 0,5 cm.
  3. Podmažite pravougaoni pleh puterom i poređajte kolutove tikvica.
  4. Pospite polovinom rendanog čedar ili gauda sira.
  5. U činiji umutite jaja, dodajte parmezan, mileram, so, biber, sušeni bosiljak i sitno seckani beli luk.
  6. Prelijte ovu smesu preko tikvica i sira u plehu.
  7. Pecite u rerni oko 25 minuta.
  8. Izvadite pleh, pospite preostalim sirom i vratite u rernu na još 5–10 minuta dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ne omekšaju.
  9. Po želji, pospite svežim peršunom i poslužite uz sezonsku salatu. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari