Zvezde za stolom: Meni Merilin Monro 1Foto: EPA-EFE/ EUGENE GARCIA

Merilin Monro je, skoro 60 godina nakon svoje tragične smrti, prevazišla status ikone do tačke u kojoj deluje više kao mitska figura nego stvarna osoba.

Da li je moguće da je ova američka Afrodita nekada hodala zemljom radeći ono što rade običnih ljudi?

Dakle, šta tačno jedete ako ste proglašeni za najlepšu ženu na svetu svih vremena? Za doručak u osam ujutru svakog dana Monro bi jela dinstane suve šljive, kuvane žitarice, beli tost namazan puterom, mleko ili „slabi kakao“.

Ručak u 13 časova sastojao se od jaja, malo svežeg sira ili krompira ili rezanaca, kao i hleba ili tosta, sa želeom ili kuvanim voćem za desert.

U 18:30 večerala bi govedinu, piletinu, ribu, slatke hlebove ili pileću džigericu uz krompir, uz dodatno povrće i pečenu jabuku ili neki puding za desert.

Zanimljivo, Merilin Monro je imala režim doručka koji bi mogao da podigne obrve nutricionistima. Svakog jutra je pila toplu šolju punomasnog mleka – sa dva sirova umešana jaja.

U intervjuu iz septembra 1952. godine Merilin je podelila neke od načina na koje ostaje u formi. Tada je rekla: „Rečeno mi je da su moje prehrambene navike apsolutno bizarne, ali ne mislim tako. Pre nego što se istuširam, počinjem da zagrevam šolju mleka na ringli koju držim u hotelskoj sobi. Kad je vruće, razbijem dva sirova jajeta u mleko, umutim ih viljuškom i pijem dok se oblačim. Ovo dopunjavam multivitaminskom pilulom i sumnjam da bi neki lekar mogao da preporuči tako hranljiv doručak za radnu devojku u žurbi.“

Ali koliko je bezbedno započeti dan sa ovom napitkom? Pre nego što progutate čašu toplog punomasnog mleka i sirovih jaja kao što je to činila Merilin svakog jutra, važno je da budete svesni nekoliko potencijalnih rizika.

Konzumiranje sirovih jaja može povećati rizik od zaraze salmonelom – izuzetno štetnom bakterijom koja uzrokuje trovanje hranom. Pored toga, vaše telo možda neće pravilno apsorbovati mnoge hranljive materije iz jaja kao kada se jaja kuvaju.