– Fond za humanitarno pravo (FHP) i Centar za unapređenje pravnih studija (CUPS) predstavili su juče u Medija centru Model zakona o pravima civilnih žrtava – povreda ljudskih prava u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima od 1991. do 2001. koji osim novčane naknade žrtvama obezbeđuje i pravo na poštovanje statusa žrtve, kao i prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, zapošljavanja i pravne pomoći.

Kako se predlaže, lica za koja se utvrdi da su civilne žrtve ovih ratova imale bi pravo na novčanu naknadu – osnovnu ili uvećanu. Iznos osnovne je 10.000 evra, a uvećane 20.000 evra i to za najteža kršenja ljudskih prava.

Sandra Orlović, izvršna direktorka FHP, ukazala je da je postojeći Zakon o pravima civilnih invalida rata iz 1996. „vrhunski primer ozakonjene diskriminacije“. Ona je podsetila da u Srbiji ima 20.000 civilnih žrtava rata ili pripadnika njihovih porodica, a da su najveći broj njih izbeglice ili prinudno raseljena lica. Prema njenim rečima, odnos države i institucija prema tim ljudima je katastrofalan i poražavajući.

– Postojeći zakon prepoznaje samo 10 odsto civilnih žrtava rata i oni imaju pravo na neku vrstu nadoknade – rekla je Orlovićeva i ukazala da Nacrt zakona koji priprema Ministarstvo rada, socijalnih i boračkih prava „ni za milimetar“ ne odstupa od postojećeg stanja.

Na pitanje Danasa da li su sa Modelom zakona upoznate nadležne institucije, Orlovićeva je najavila da će isti biti prosleđen u toku dana na brojne adrese. Ona je najavila da će Model zakona uskoro biti predstavljen u Novom Pazaru i Novom Sadu, kao i da će u junu biti organizovane konsultacije sa udruženjima žrtava.

– I ranije smo se obraćali državnim institucijama, poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ombudsmanu, ali, nažalost, nismo naišli na razumevanje da zajedno sa nama rade na izradi ovog modela – ukazala je Orlovićeva, dodajući da je neizvesno kako će Model zakona biti primljen kod institucija. Ona je napomenula da je veliki broj žrtava u poznom životnom dobu, te da „ne bi smeli da dozvolimo da se usvajanje ovakvog zakona odlaže“.

Član UO CUPS-a i jedan od autora Modela zakona, Saša Gajin, ocenio je da je Model zakona deo pravne regulative koja se tiče suočavanja sa prošlošću i mehanizma tranzicione pravde. 

– Navikli smo da je potrebno da prođe puno godina da se ideja koja se afirmiše u javnosti prihvati na nivou institucija sistema. Podsetio bih na Zakon o zabrani diskriminacije čije smo usvajanje čekali osam godina. Ne očekujemo da će preko noći biti prihvaćen, ali je od najvećeg značaja da je Model zakona na stolu i da svi zajedno na njemu možemo dalje da radimo – istakao je Gajin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari