Dok predstavnici opozicije i nevladinog sektora tvrde da se protiv zaštitnika građana vodi medijska hajka jer vlast ne želi nezavisne institucije, članovi vladajuće stranke to negiraju navodeći da Saša Janković zloupotrebljava funkciju u političke svrhe. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će konsultovati Tužilaštvo u vezi s medijskim napisima o zaštitniku građana, odnosno o navodima da se prijatelj ombudsmana ubio iz njegovog nelegalnog pištolja 1993. godine. Iako je Janković oštro negirao te navode, kao i napise da poseduje pištolj bez dozvole, Stefanović je rekao da će i o tome razgovarati sa Tužilaštvom, pod uslovom da je istraga pravno moguća „jer je od tada prošlo mnogo vremena“.

– Postoji nekoliko interesantnih pitanja. Da li je to oružje bilo registrovano, da li je registrovano na Jankovićevo ime i da li ima dozvolu za to oružje, rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže za Danas da se odnos prema zaštitniku građana pokazuje u onoj meri u kojoj se poštuju njegove preporuke.

– Prvi izveštaji ombudsmana usvojeni su u Narodnoj skupštini tek 2013. godine, sa promenom vlasti. Njegove preporuke i sugestije se poštuju u visokom procentu – čak 92 odsto je usvojeno. Time pokazujemo poštovanje prema instituciji ombudsmana. To što Saša Janković koristi funkciju u političke svrhe i za ličnu promociju, govori o njegovom odnosu prema poslu – kaže Babić. Na pitanje o kojim političkim ambicijama je reč, kada je Janković negirao da ih ima, naš sagovornik odgovara kontrapitanjem.

– Zašto onda nije reagovao na navode Borka Stefanovića? On je rekao da bi ga vrlo rado video u svom timu, ali da vlast neće smenjivati zaštitnika građana jer bi time ojačao opozicioni blok. Zašto Janković to nije demantovao? Od opozicionog delovanja ga deli samo plata – smatra Babić. On nije želeo da komentariše napise o Jankoviću ističući da će se time baviti tužilaštvo, a da on ne želi ni na koji način da utiče na pravosuđe.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović smatra da se protiv zaštitnika građana vodi medijska hajka.

– Nije to lični obračun sa Jankovićem, već deo kampanje protiv nezavisnih institucija. Ministar Stefanović sam najavljuje istragu. Zašto se ranije nije konsultovao sa tužilaštvom, po mnogim pitanjima? Zašto nije pokrenuo istragu o tome što se registarski broj pištolja iz istrage pojavio na naslovnoj strani dnevnih novina? Ili povodom sumnjivih diploma? I to treba istražiti – naglašava Stefanović za Danas. On dodaje da se protiv Jankovića vodi prljava kampanja i da će DS, u okviru zakonskih mogućnosti, pokrenuti to pitanje i raspravu u Parlamentu.

– Šta mogu da očekuju građani ako se protiv njihovog zaštitnika vodi ovakva kampanja. Poruka je jasna, svako može da se nađe na tapetu ukoliko postavlja nezgodna pitanja – zaključuje Stefanović.



 

Sprečite hajku

Nevladina organizacija Centar za praktičnu politiku pozvala je demokratsku javnost da se, kako navode u pismu, svim demokratskim i legalnim sredstvima suprotstavi autoritarnim tendencijama u državi i da se angažuje na sprečavanju daljeg urušavanja nezavisnih institucija, vladavine prava i demokratije u Srbiji. „Predstavnici vlasti nastavljaju hajku na zaštitnika građana Sašu Jankovića koristeći sve grublji i sve neprimereniji jezik. Predstavnici vlasti u Parlamentu uvek mogu pokrenuti postupak i razrešiti funkcije Sašu Jankovića. Uslov je, naravno, da prvo dokažu da Janković nestručno i nesavesno obavlja svoj posao“, navode u Centru.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari