Suđenje za „Jovanjicu 1“: Pregledani rokovnici, sveske i zapisnici kao dokaz 1Foto: R.Z./ATAImages

Suđenje vlasniku plantaže marihuane „Jovanjica“ Predragu Koluviji i ostalim okrivljenima nastavljeno je danas u Specijalnom sudu uvidom u pisanu dokumentaciju raspoređenu u tri registratora.

Na današnjem pretresu prikazani su rokovnici i sveske za koje tužilaštvo tvrdi da potkpreljuju njihove sumnje o tome da se na samom imanju “Jovanjica” gajila opojna droga marihuana.

U registratoru sedam našao se tako rokovnik A5 formata, svetlo zelene boje sa natpisom „MPC.ГPNH“ koji je napisan delimično ćiriličnim, a delimično latiničnim pismom, a za koji tužilaštvo tvrdi da označava reči engleskog jezika „MRS.GREEN“.

Kako tvrdi tužilaštvo, u rokovniku se nalaze nazivi biljaka koje su bile predmet veštačenja, kao i količine.

Advokat prvooptuženog Koluvije Aleksandar Živanović istakao je kao primedbu da se o krivičnom delu može govoriti samo ukoliko su fizički pronađene biljke, a da ispisi u rokovnicima ne mogu predstavljati dokaz na taj način.

Potom je prikazan i crni rokovnik A5 formata sa natpisom „Jovanjica“, a u kom se nalazio spisak dežurstava i radnih obaveza sa imenima i prezimenima gotovo svih optuženih. Na spisku se nalazi i ime i prezime jedne osobe koja se ne nalazi na spisku optuženih.

Svetlo plavi rokovnik A4 formata, sa natpisom “2017”, prema tvrdnjava tužilaštva, sadrži zabeležen proizvodni proces za pomenutu godinu.

Našla su se u spisima predmeta i još dva rokovnika, kao i tri sivo-plave sveske sa oznakom „Dnevnik prakse praktičnog rada“.

Dok su prva dva označena brojevima, na trećem je ispisan naziv “Rasadnik”.

U pomenutim dnevnicima, kako je ukazao postupajući tužilac Saša Drecun, na više mesta ispisani su nazivi poznatih vrsta indijske konoplje, a među njima “Painkiller”, “Džeronimo” i “J – kush”, odnosno “Strawberry kush” ili “Jagoda Kush”.

Dnevnici su pokrili tri različita perioda uzogoja, odnosno od 12.3.2018. do 18.6.2018, potom 9.7.2018. do 26.7.2018, a na posletku i 12.1.2019. do 27.3.2019. godine, a među informacijama koje su se mogle videti bili su i podaci o mestu čuvanja, fazi uzgajanja, količini i vrsti.

Iako je preglednost javnosti bila otežana, u sudnici su se mogli videti natpisi u sveskama koji se odnose na “kloniranja” biljaka, “fajtanje”, kao i druge procese u uzgoju biljaka, a za koje odbrana tvrdi da su standardni procesi u uzgoju raznovrsnih vrsta voća i povrća, te da nisu specifični za uzgoj industrijske konoplje ili marihuane.

Tužilac je, govoreći o rokovnicima i sveskama, naglasio da je reč o izuzetno značajnim dokazima, jer se u njima beleži proizvodnja opojne droge u periodu od 15. juna 2016. pa do policijskog upada na „Jovanjicu“.

Advokat Predraga Koluvije Vladimir Đukanović upitao je tužilaštvo na osnovu čega se zaključuje da se radi o drogi, te istakao da ono što se vidi u rokovnicima i sveskama to ne dokazuje, kao ni da je u pitanju izvršenje krivičnog dela, „jer se mogu pročitati samo neki brojevi i slova koji ništa ne znače“.

Takođe, u sudnici su danas prikazani i dopisi i rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za zaštitu bilja, odsek za priznavanje sorti od različitih datuma, a koji se odnose na priznavanje i ispitivanje biljnih sorti, pre svega industrijske konoplje, koje je uzgajala kompanija “Superior” iz Velike Plane, a koja je sarađivala sa Koluvijinim imanjem “Jovanjica”.

Kako tvrdi tužilaštvo, pomenuta firma je za potrebe „Jovanjice“ proizvodila konoplju i izvozila je.

Prikazan je i Pravilnik o metodama ispitivanja sorte konoplje, konkretno sorte Cannabis sativa L, radi priznavanja sorte, Plan postavljanja mikroogleda, ogleda broj 1 i ogleda broj 2 na lokalitetu Sombor i Bački Petrovac, potom i brojni zapisnici o veštačenju Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i o pretresanju prostorija u firmi Superior od 26. i 28. novembra 2019. godine.

U sudnici su prikazane i fotografije koje je policija tom prilikom napravila, a na njima su se mogle videti staklene teglice i epruvete sa biljnom materijom.

Prvooptuženi Predrag Koluvija ukazao je danas da je nelogično da se teglice, prvobitno oduzete prvog dana kada je policija upala u prostorije kompanije „Superior“, vide i na fotografijama sačinjenim tokom pretresa održanog drugog dana.

Tužilac Saša Drecun replicirao je rečima da Koluvija takvim navodima „dezavuiše sudsko veće“ i objasnio da je prvog dana pretresanja zaplenjen samo biljni materijal, a da su epruvete i teglice oduzete drugog dana.

Odbrana Predraga Koluvije ranije je uputila Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti u vezi sa odlukom Apelacionog suda da prethodno izdvojene dokaze vrati u postupak, a predsednik sudskog veća sudija Zoran Ganić rekao je da će po završetku današnjeg pretresa dostaviti Vrhovnom sudu spise predmeta radi odlučivanja.

Tek pošto spisi budu vraćeni, biće zakazan i novi termin za pretres u ovom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari