Kazneno-popravni zavod Niš ne snosi nikakvu odgovornost za slučaj ubistva Bojane Bačević od strane osuđenika Ivana Milovanovića, inače njenog bivšeg supruga, koje se dogodilo unutar naše ustanove, jer smo postupali u skladu sa zakonom, pravilnicima i procedurom.

Ipak, ovih dana smo doneli odluku da svako lice koje dođe u posetu osuđeniku ubuduće popuni obrazac da to čini na sopstvenu odgovornost, za koju očekujemo saglasnost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kaže za Danas Pravo Aleksandar Grbović, upravnik Kazneno popravnog zavoda u Nišu.

Ovakva odluka doneta je nakon što je osuđenik Milovanović (35) iz Niša 22. avgusta ubio svoju bivšu suprugu Bojanu (29), koja mu je došla u slobodnu posetu, koja se odvija u zatvorenoj prostoriji unutar KPZ-a, takozvanoj „ljubavnoj sobi“, koja je u vreme posete potpuno bez nadzora. Milovanović od decembra prošle godine izdržava kaznu zatvora u trajanju od tri godine i deset meseci zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u primet opojnih droga.

– Poseta je trajala tačno propisanih dva sata, od 10,20 do 12,20 časova, i stražari su ušli tačno na vreme kako bi je prekinuli. Reanimacija nastradale žene počela je pet minuta po njihovom ulasku. Osuđenik nije imao kod sebe nikakvo oružje, a bivša supruga je lice koje se nalazi na listi za posete. Milovanović je pravo na slobodnu posetu ostvario u skladu sa propisima. On na izdržavanju kazne nije napravio nijednu disciplinsku grešku sa elementima nasilja. Tačnije, protiv njega je pokrenut samo jedan disciplinski postupak jer – nije ujutru ustao na vreme. U skladu sa Pravilnikom o tretmanu, vaspitači su sa njim individualno radili i kod njega nije primećen nikakav porast agresivnosti – tvrdi Grbović.

On negira spekulacije u pojedinim medijima da je Milovanović već osuđivan zbog nasilja u porodici, ali potvrđuje da je bio višestruki povratnik. Kao maloletnik osuđen je za pokušaj ubistva na kaznu zatvora od godinu i šest meseci, pa za razbojništvo na šest meseci, te za krađu na šest meseci. Bivša supruga Bojana je pre njegovog dolaska na izdržavanje sadašnje kazne, u toku brakorazvodne parnice, izjavljivala da ju je on fizički zlostavljao i tražila zabranu pristupa.

– Mi smo nezvanično čuli takve priče, ali nismo imali zvanične informacije o tome, pošto je brakorazvodna parnica postupak iz kojeg je isključena javnost. Na osnovu krajnje nezvaničnih priča nismo mogli osuđeniku da uskratimo pravo na slobodne posete ili preduzmemo bilo koje druge mere – kaže on i dodaje da je Bojana dolazila bivšem suprugu u porodične i slobodne posete od samog početka izdržavanja njegove aktuelne kazne.

Grbović kaže da novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, koji uskoro stupa na snagu, predviđa pravo osuđenika na veći broj poseta nego do sada – kada imaju pravo na jednu porodičnu posetu mesečno i jednu slobodnu u dva meseca. Takvo rešenje u skladu je sa jednim od osnovnih ciljeva tretmana osuđenika – da se obezbedi njegovo prihvatanje od strane porodice. Zakon će omogućiti osuđenicima i veći broj telefonskih poziva, koji se mogu uskratiti samo na osnovu sudske odluke.

U nekim slučajevima, međutim, novi zakon predviđa oštriju kontrolu, u cilju opšte i pojedinačne bezbednosti. Tako će osuđenik imati obavezu da navede jedinstveni matični broj osobe koja mu dolazi u posetu, što do sada nije bio slučaj. Niški KPZ je od osuđenika to već tražio, ali ih je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio da to čine na nedozvoljen način.

– Takođe, novi zakon predviđa da stručno lice može detaljno da pregleda osobu koja dolazi u posetu osuđeniku, ukoliko se proceni da je to neophodno, na šta do sada nismo imali pravo. Tako smo imali masu slučajeva da žene prilikom posete u telesnim šupljinama unesu drogu, koje potom završe u telesnim šupljinama osuđenika. Jednom prilikom je, recimo, na taj način uneto 97 tableta ekstazija, a mi nismo mogli da učinimo ništa osim da „dežuramo“ nad osuđenikom, čekajući da ih on izbaci prirodnim putem – dodaje Grbović.

Vanbračna supruga 15 osuđenika

U niškom KPZ-u se može čuti da je bilo slučajeva da jedna ženska osoba kao prijateljica ili vanbračna supruga dolazi kod 15 osuđenika, a da se zapravo radi o prostituciji, pošto su osuđenici nalazili način da im uplate novac za „uslugu“. Uzimanje JMBG-a posetilaca, po osnovu novog zakona, obezbediće lakše detektovanje takvih i drugih poseta.

Posete nasilnicima i dalje bez ograniČenja

Među zaposlenima u KPZ-u može se čuti mišljenje da bi kazneno- popravne ustanove trebalo da imaju pravo da uskrate pravo na porodične i slobodne posete osuđenicima koji izdržavaju kaznu zbog krivičnih dela sa elementima nasilja. Osim slobodnih, i porodične posete odvijaju se bez nadzora stražara. Takva odredba, međutim, nije ušla u novi zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari