Zahvaljujući zajedničkim istražnim timovima tužilaštava za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine, u poslednjih par meseci rasvetljena su dva slučaja koja su godinama opterećivala proces suočavanja sa najtežim ratnim zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Radi se, ovog puta, o slučajevima otmice putnika iz voza na stanici Štrpci 1993. godine i masovnom ubistvu civila u Kravicama kod Srebrenice 1995. godine.

Kako objašnjavaju u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, zajednički istražni timovi, u kojima su zamenici tužilaca Vladimira Vukčevića i Gorana Salihovića, zatim pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina pri MUP-u Srbije i SIPA-e u BiH, „oficiri za vezu“ u Haškom tribunalu, na osnovu materijalnih dokaza i izjava svedoka rasvetlili su posle 20 i više godina ova dva slučaja.

– Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegova dva zamenika – Bruno Vekarić i Mioljub Vitorović, pokrenuli su sa mrtve tačke predmete koji su, zbog brojnih i kontinuiranih opstrukcija, „zastali“ pre više od osam godina, kada je, na primer, predmetu „Štrpci“ iz Ustaničke ulice prosleđen zahtev MUP-u za prikupljanje potrebnih obaveštenja na koji nije stigao odgovor, kažu u Tužilaštvu.

Oni objašnjavaju da je potpuno novi pristup u predmetima ratnih zločina, uz korišćenje rešenja novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), odnosno tužilačke istrage i bilateralnih sporazuma između tužilaštava u regionu, poverenje u Službu za otkrivanje ratnih zločina i Jedinicu za zaštitu svedoka, saradnja sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, omogućilo da se „klupko“ ovih događaja odmota. Prema njihovim rečima, to je naišlo na pozitivan odjek porodica žrtava i podršku svih za koje je vladavina prava vrhovno načelo.

– Sve do tada je, kao iz beležaka Hane Arent, jedan od osumnjičenih, glavni egzekutor u masovnim likvidacijama, prema pisanju dnevne štampe, „živeo među nama mirno i normalno“. Glavni tužioci Goran Salihović i Vladimir Vukčević bili su u stalnom kontaktu i koordinaciji. Iz Tužilaštva Haškog tribunala, preko oficira za vezu, dostavljeni su materijali iz postupaka u predmetima protiv Milana i Sredoja Lukića kao i protiv onih kojima se sudilo za zločine u Srebrenici, a pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina pri MUP-u Republike Srbije i SIPA-e stavili su se na raspolaganje tužiocima. Upravo je značaj ovih akcija u tome što je policija izuzetno profesionalno izvela hapšenja, što je nova slika saradnje između MUP-a Srbije i Tužilaštva za ratne zločine, kao i Tužilaštva BiH i SIPA-e, naglašavaju u Tužilaštvu. Dodaju i da je značajna karakteristika ovih postupaka to što je stvoren široki front podrške u koji su uključeni eksperti – pravni i vojni, a dokumentacija i informacije pribavljane su i od udruženja žrtava i organizacija za ljudska prava u Srbiji i u BiH.

„Tako je javnosti poslata jasna poruka, nekoliko puta naglašena iz oba tužilaštva: ni žrtve ni počinioci potencijalnih ratnih zločina neće biti zaboravljeni“, zaključuju u Tužilaštvu.

 

Podrška

Povodom uspešno izvedene akcije hapšenja osumnjičenih za masakr civila u Štrpcima i u Kravicama kod Srebrenice, čestitke Tužilaštvu za ratne zločine i Tužilaštvu BiH javno su uputili Delegacija EU u Srbiji, Evropska komisija, komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Hasan Bubakar Dželou…

„Top vest“

O hapšenju osumnjičenih lica u predmetu „Srebrenica“ objavljeno je ukupno 10.400 tekstova u najčitanijim i najuglednijim internacionalnim medijima – Asošiejted pres, Rojters, AFP, zatim u australijskom „Obzerveru“, novozelandskom listu „The Press“, indijskom portalu „Zeenews“, u malezijskom „Presrideru“, Bi-Bi-Siju, Njujork tajmsu, Gardijanu, Indipendentu, Dojče Vele, Ajrištajmsu, „Sputnjiku, „Boreno biltenu“. Ova vest je bila značajna i za čitaoce portala „Japantimes“.

Pretnje

Ceo Višegrad se podigao na noge kada su 5. decembra prošle godine uhapšeni osumnjičeni za ratni zločin u Štrpcima, nakon što su „srpski borci“ (Boračka organizacija Višegrad) u maju 2014. godine uputili pretnje tužiocima i policajcima tako što su danima u javnost iznosili dezinformacije o „kidnapovanjima svedoka i njihove dece tokom noći“, o „višemesečnom neovlašćenom i nezakonitom vršljanju“ po Višegradu i zapretili „samoorganizovanjem“ ako tužioci ne obustave svoju „prljavu igru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari