U dokumentu Haškog tribunala kojim se Šešelj pušta na privremenu slobodu, a u koji je Danas imao uvid, naznačeno je da se optuženi pušta „iz strogo humanitarnih razloga“. Interesantno je da tročlano veće nije bilo jednoglasno u odluci o puštanju Šešelja.

Tome se protivio sudija Mandije Niang, koji će, kako je navedeno u dokumentu, uskoro priložiti suprotno mišljenje nalogu koji je potpisao predsedavajući Pretresnog veća, sudija Žan-Klod Antoneti. Tačan datum povratka Šešelja zasad je nepoznat, jer Tribunal iz bezbednosnih razloga uvek objavljuje kada je neko pušten na privremenu slobodu tek kada napusti Holandiju.

Odluku Tribunala o povratku lidera radikala Vojislava Šešelja u Srbiju akteri političke scene u Srbiji različito tumače. Dok jedni u njoj vide humanitarne razloge, drugi smatraju da je to pokušaj destabilizacije Vlade Srbije i zastrašivanja premijera Aleksandra Vučića.

Tog mišljenja je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je u izjavi elektronskim medijima naveo da se Haški tribunal ponaša kao politički sud. Za povratak Šešelja, kako je ocenio, najzaslužniji je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

– Drago mi je da se svaki državljanin pusti i vlada je dala garancije bez uslovljavanja, bez pitanja, bez kalkulisanja da li je ovo pravi trenutak, ali mene brine politička poruka Haškog tribunala, koji se ponaša kao politički sud – rekao je Vulin. On je dodao da je Zapad i ranije ucenjivao premijera da ukoliko ne napusti politiku „i EU i Rusija“, da će da destabilizuje Srbiju. Prema njegovim rečima, nije slučajno da je lider radikala pušten na slobodu tri dana pošto je poslanik te stranke dao podršku za rekonstrukciju Vlade Vojvodine čiji je premijer Bojan Pajtić.

Na izjavu ministra Vulina oštro je reagovala Demokratska stranka, zatraživši njegovu ostavku ukoliko ne pruži dokaze o „zaveri“ zapadnih sila protiv premijera Srbije.

„Prvo je izneo stav da je premijer Aleksandar Vučić omogućio

puštanje Vojislava Šešelja na slobodu, da bi odmah zatim ocenio da Hag želi da destabilizuje stanje u Srbiji puštanjem Šešelja na slobodu“, naveo je DS u saopštenju, „zamolivši“ Vulina, koji je povezao dolazak Šešelja sa rekonstrukcijom Vlade Vojvodine, da DS izostavi iz svojih „unutarporodičnih“ razmirica.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić ocenjuje za Danas da će SRS ubuduće sarađivati sa DS, ali da je njihova snaga „toliko minorna da ne može destabilizovati vlast“.

– Pozdravljam odluku Vlade Srbije o davanju garancija. Time je pokazala da vodi računa o svim našim građanima, pa i o gospodinu Šešelju. Mislim da je odluka Tribunala stvar humanitarne prirode, a što se tiče politike SRS, ona je davno prevaziđena. Repovi te politike služe Demokratskoj stranci u pokušaju destabilizovanja Vlade, ali im to neće uspeti – zaključuje Babić.

Funkcionerka SRS Vjerica Radeta kaže za Danas da su „jadne izjave“ ministara koji odluku Tribunala o puštanju Šešelja vide kao političku.

– Čovek koji je 12 godina u pritvoru bez izrečene presude pušten je jer mu je ugroženo zdravstveno stanje. Drugačija tumačenja nisu vredna komentara – kaže Radeta.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić ocenjuje za Danas da je odluka o puštanju Vojislava Šešelja pokušaj Tribunala da izađe iz situacije u koju je sam sebe doveo neprimereno dugim suđenjem.

– Prvi put u radu Tribunala traženo je da se Vlada izjasni o garancijama za nekog u ekspresno kratkom roku, za dva do tri sata, što je i učinjeno. Prvi put se desilo da se od optuženog ne traži da se izjasni o uslovima koje postavlja Haški tribunal. Odluka o Šešeljevom puštanju motivisana je pre svega namerom Tribunala da izađe iz situacije zbog koje je sam upao zbog neprimereno dugog suđenja – smatra Ljajić.

Vojislav Šešelj je u Haškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici, boravio duže od 11 i po godina, počev od 24. februara 2003. On je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993. Puštanjem na privremenu slobodu, Tribunal je od Šešelja tražio da ne utiče na svedoke i žrtve, kao i da se vrati u Hag kada sudsko veće to od njega bude tražilo.

Doček na aerodromu

Vjerica Radeta kaže da svakog momenta očekuje da se Šešelj javi i kaže „krećem“. Ona se u više navrata čula sa liderom radikala, pa i nakon odluke sudskog veća o puštanju. „Zvao je telefonom i pitao – „Šta ima novo?“ Mi smo se nasmejali i odgovorili kontrapitanjem, na šta je on potvrdio da je dobio odluku Tribunala o puštanju, kao da se radi o nekom trećem. Protiv je euforičnih dočeka. Međutim, mi ćemo ga sačekati na aerodromu čim čujemo kad dolazi. Sledeće subote organizujemo miting na Trgu republike u Beogradu – kaže Radeta. Ona dodaje da Šešelj malo govori o svom zdravlju, već u telefonskim razgovorima priča o stranačkim pitanjima, politici i stanju u državi.

SPC: Šešelju ugrožena ljudska prava

Portparol SPC, episkop bački Irinej kritikovao je Haški tribunal zbog odnosa prema optuženom Vojislavu Šešelju, koji je u pritvoru 12 godina, objavljeno je juče na sajtu SPC. „Činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države skandalozna je i čudovišna sama po sebi. Ali, da se neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala koji su osnovale UN govori o stanju zapadne civilizacije uopšte, a najglasnijih zagovornika ljudskih prava u savremenom svetu posebno“, naveo je episkop bački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari