Informacija da je Vlada Srbije stavila van snage uputstvo za postupanje advokata tokom protesta koje je donela Advokatska komora Srbije, izazvala je smeh kod velikog broja okupljenih advokata koji su juče protestovali na platou ispred Palate pravde.


– Nama uputstvo nije ni potrebno, mi sami znamo kako da postupamo, poručio je Radoslav Nedić, bivši predsednik Advokatske komore Beograda.

Plato ispred Palate pravde bio je isuviše tesan da primi sve one koji su želeli da prisustvuju protestnom skupu advokata koji već dve nedelje odbijaju da se vrate na posao. Na skupu je poručeno da će sudnice biti prazne sve dok se ne ispune zahtevi advokata za promenom Zakona o javnim beležnicima i smanjenjem osnovice za plaćanje paušalnog poreza na nivo iz 2013. godine.

Radoslav Nedić je istakao da je sama činjenica da su se advokati pojavili u „impozantnom“ broju dovoljan pokazatelj razmere problema sa kojim se profesija suočava.

– Sve što mi tražimo je da država poštuje svoj Ustav i svoje zakone – rekao je Nedić. Prema njegovim rečima, sudovi ne rade zbog toga što su loše organizovani, a ne zbog advokata.

– Država pokušava da nas razjedini. To su možda i mogli da urade dok nismo dobili zajedničkog neprijatelja. Sada ćemo ostati jedinstveni i dočekati ispunjenje svojih zahteva – kazao je Nedić. On dodaje da je dugo verovao da je pravni sistem iz perioda komunizma bio najgori, ali da ga je sadašnja situacija naterala da se predomisli.

– Gde su sudnice, gde su pisarnice, zbog čega predmete vode sudije koje se ne razumeju u svoj posao? Čiji interes je da imamo ovakvo pravosuđe – pita Nedić. Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić je rekao kako ima isuviše obaveza da bi se sastao sa advokatima i izrazio puno poverenje u ministra pravde Selakovića.

– Ali mi ne verujemo ministru Selakoviću. Ukoliko se Vučić ne sastane sa nama, mi ćemo i dalje štrajkovati – istakao je Nedić.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, počeo je svoj govor ironičnim obraćanjem advokatima, aludirajući na skorašnje izjave ministra pravde.

– Mafijašice i mafijaši, žabokrečino, vi koji urušavate pravni poredak, sram vas bilo – rekao je Đorđević. On je pozvao i sudije i tužioce da ih podrže, ne zbog advokata, već zarad odbrane svoje profesije.

– Ovaj protest je mnogo veći od samih advokata. Ovo je priča iz koje se ide u budućnost ili u propast – istakao je Đorđević. Prema njegovim rečima, poslednja reforma pravosuđa i uvođenje notara je pokušaj „podržavljenja“ advokata, koji, kako napominje, neće uspeti.

– Ostavka je moralni čin čoveka koji je shvatio svoju grešku. Ministar Selaković mora da bude smenjen – naglasio je Đorđević. On je dodao da advokatura mora da računa na najdrastičnije poteze vlasti u nameri da osujeti protest.

– Očekujte naloge i rešenja Vlade kojima vam se nalaže da se vratite na posao. Vi poslušajte svoju savest pre nego što odlučite kako ćete da postupite – kazao je on.

Govoreći o pregovorima sa ministarstvima pravde i finansija, Đorđević je istakao da su oni obesmišljeni, jer su ljudi koji na te sastanke dolaze nekompetentni i bez ovlašćenja da donesu ikakve odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari