Asocijacija Duga, Gejten, Izađi, Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, Parada ponosa Beograd i Siguran puls mladih potpisali su i predstavili juče u beogradskom Medija centru LGBT Platformu.


Kako su saopštili predstavnici ovih sedam nevladinih organizacija, potpisivanje Platforme je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji LGBT pokreta u Srbiji, pa i na Balkanu, a rezultat je jednogodišnjeg procesa konsultacija i analiza. Boban Stojanović iz Parade ponosa Beograd istakao je da se potpisivanje Platforme podudara sa obeležavanjem 25 godina LGBT aktivizma, koji je započet devedesetih godina, „a mi smo danas zahvalni i duboko inspirisani radom naših prethodnika u tim neslavnim vremenima“.

– Platforma treba da bude inspiracija za naredne generacije koje će zauzeti naše mesto – poručio je Stojanović. Dragana Todorović iz Labrisa naglasila je da Platforma obeležava ujedinjenje LGBT pokreta i novu etapu borbe protiv diskriminacije. Kako je ukazala, LGBT populacija se u Srbiji oseća kao građani i građanke drugog reda i podsetila da su u prethodnih mesec dana napadnute čak četiri LGBT osobe.

– Cilj Platforme je koordinisan rad LGBT organizacija na unapređivanju kvaliteta života gej populacije, i to u okviru saradnje sa državnim organima i institucijama, ali i praćenje njihovog rada, izgradnja i osnaživanje LGBT zajednice, povećanje njene vidljivosti i uključivanje u društvene tokove i procese donošenja odluka, kao i rad sa opštom populacijom u cilju uspostavljanja dijaloga, smanjenja socijalne distance, homofobije, transfobije i drugih oblika diskriminacije – istakla je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari