Noćni protesti radnika na groblju 1

Pedesetak radnika niškog pogrebnog preduzeća Gorica provelo je pretprošlu noć na Novom groblju, zahtevajući isplatu svih zaostalih primanja, a neki od njih najavili su da će „ukoliko bude trebalo spavati u novoiskopanim rakama kako bi upozorili na katastrofalan položaj u kojem se nalaze“. Radnici su kazali da oni ne štrajkuju, već „organizuju noćne proteste na groblju, na kojem danju rade“.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

– Noć smo proveli na groblju, a malo odspavali u prostoriji za presvlačenje u upravnoj zgradi, na klupama i pločicama, zajedno sa buvama. Nastavićemo ova noćna protestna okupljanja na groblju sve dok nam ne bude uplaćeno osam plata i 11 naknada za prevoz, koje nam firma duguje. Nemamo više šta da izgubimo, jer jedva preživljavamo i na kraju smo snaga. Niko iz poslovodstva Gorice ili grada nam se još nije obratio, ali očekujemo da se nađe neko rešenje. Ukoliko kojim slučajem bude pritisaka na nas, spremni smo i na poslednju soluciju – da u znak protesta legnemo na grobna mesta ili u novoiskopane rake – kaže za Danas Goran Zlatković, predsednik sindikata Sloga u Gorici, koji je jedan od organizatora protesta.

Među radnicima se može čuti da „nemaju deci šta da daju za doručak“, da komunalne račune nisu izmirili po deset meseci ili da nemaju da plate ni gradski prevoz kako bi došli na posao. Neki od njih kažu da im „nije jasno kako preduzeće nema para“, kada se svakoga dana organizuje po šest sahrana, a svaka košta od 30.000 do 70.000 dinara, što znači da mesečni prihod iznosi oko osam miliona dinara.

– Gde idu te pare – pitaju oni.

Direktor JKP Gorica Igor Jovanić kaže za naš list da veliki deo prihoda odlazi upravo na isplatu zaostalih zarada radnicima koji su tužili preduzeće. Račun Gorice je u blokadi za oko 88 miliona dinara, od kojih 90 odsto čini blokada po utuženju radnika za plate. Oni po zakonu imaju pravo da tuže preduzeće zbog neisplaćenih zarada, ali na taj način dovode firmu u još veću dubiozu, ocenjuje on.

– Rešenje sadašnje situacije moglo bi biti u dokapitalizaciji. Nadzorni odbor Gorice i ja smo uputili predlog za dokapitalizaciju u iznosu od 100 miliona dinara nadležnim gradskim organima i očekujemo da uskoro o tome bude doneta odluka. Skupština grada Niša je u oktobru prošle godine već odobrila dokapitalizaciju Gorice u iznosu od 100 miliona, od kojih je u januaru ove godine uplaćeno 50 miliona, koje smo dali radnicima za plate, ali nam nije uplaćen i ostatak te sume, tako da su radnici prema kojima nismo mogli da izmirimo dugovanja nastavili sa utuženjima – kaže Jovanović.

On dodaje da je „način iskazivanja nezadovoljstva“ lični čin svakog radnika.

– Sve dok je njihov protest u skladu sa zakonom ja neću reagovati – kaže.

Diskriminacija

Radnici su nezadovoljni i zbog toga što je socijalnu pomoć od 45.000 dinara nedavno od ukupno 220 zaposlenih, dobilo samo stotinak onih koji nisu tužili Goricu, što smatraju diskriminacijom. Odluku da se samo radnicima koji nisu tužili firmu, iz gradskog budžeta uplati socijalna pomoć, donelo je Gradsko veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari