Zastava oružje uspešno privodi kraju pregovore o plasmanu lovačko – sportskog i vojnog naoružanja na inostranim tržištima u narednoj godini. Ovih dana preliminarno je sa američkim partnerom, kompanijom Century arms, za sledeću godinu ugovoren izvoz svih 100.000 lovačkih karabina, mahom prerađenih vojnih poluatomatskih pušaka (čuvenih „papovki“), u vrednosti od oko 25 miliona dolara.

 Koliko je poznato, radi se o rekordnom izvozu „Zastavinih“ lovačkih karabina u Ameriku, koja je ubedljivo najveće i najprobirljivije oružarsko tržište na svetu.

U fabrici je krajem protekle sedmice boravila delegacija jedne severnoafričke zemlje, kojoj će, prema potpisanom ugovoru, biti isporučena veliki kontingent najnovije automatske vojne puške M21, rađene po principu „kalašnjikov“ i sa NATO kalibrom. Direktor Zastave oružja Rade Gromović kaže da je ta afrička zemlja zainteresovana za kupovinu čak 17.000 vojnih pušaka M21. Državna (srpska) firma SDPR, koja se bavi prometom oružja, zaključila je sa tom zemljom početni ugovor o isporuci prvih 6.000 pušaka.

– To je dobra šansa da pušku M21, koja je uvrštena u sistem naoružanja Vojske Srbije, komercijalizujemo i na inostranim tržištima – ističe Grmović.

Zastava će naredne godine u Africi, konkretno u Libiji, prodavati i pištolje, dok će zemljama Bliskog istoka (Irak i Ujedinjeni Arapski Emirati, pre svih) nastaviti da isporučuje pešadijsko naoružanje.

Nedavno su put Azerbejdžana, u skladu sa ranijim ugovorom, krenule prve isporuke materijala i opreme za instaliranje linija na kojima će se, prema Zastavinoj tehnologiji, proizvoditi pešadijsko naoružanje. Vrednost trogodišnjeg ugovora o transferu tehnologije u Azerbejdžan iznosi blizu 30 miliona evra.

Zastava oružje je u ovoj godini širom sveta izvezla robu u vrednosti od 20 miliona dolara. Kragujevački oružari očekuju da će u poslednjem ovogodišnjem kvartalu na inostranim tržištima uspeti da zarade još najmanje osam miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari