Gužve u poštama širom Srbije zbog turističkih vaučera, podeljeno svih 100.000 za samo par sati 1Foto: Miloš Obradović/Danas

Širom Srbije danas su počele prijave za turističke vaučere u vrednosti od po 10.000 dinara, a odmah su i završene, pošto je svih 100.000 vaučera podeljeno u roku od samo par sati. Kako javljaju reporteri Danasa, u mnogim poštama jutros su bile velike gužve.

Reporteri Danasa obišli su pošte u različitim delovima Beograda, a u većini njih zabeleženi su redovi i velike gužve.

Već do devet časova jutros, bilo je podneto oko 60.000 prijava, a kako je potvrdila Pošta Srbije, već sat vremena kasnije nestalo je i svih 100.000 vaučera.

Sajt „Pošte Srbije“ od jutros radi otežano, a neki nisu ni bili u mogućnosti da mu pristupe, jer je interesovanje građana za vaučere ogromno.

Ni hladno vreme nije obeshrabrilo ljude koji žele da se prijave za ove turističke vaučere i obezbede sebi odmor u nekoj banji, na planini ili u nekom gradu u Srbiji.

U Višnjičkoj banji u Beogradu, ispred pošte čekalo je više od 40 ljudi. Prema javljanju našeg reportera, pretežno penzionera.

Oni su kod sebe imali potrebnu dokumentaciju za prijavu za vaučere.

Slična situacija zabeležena je i u pošti u Jajincima, gde je velika kolona ljudi čekala ispred pošte, a i tu su u najvećoj meri bili stariji koji su došli da se prijave za vaučere za odmor.

Mnogi građani koji su jutros došli da se prijave za vaučer, na kraju su ostali praznih ruku jer su prijave popunjene pre nego što su stigli na red.

Velike gužve za vaučere i u Nišu

Prijava za vaučere za subvencionisani odmor izazvala je ogromne gužve ispred svih pošti u Nišu.

Dugi redovi formirani su još pre nego što su šalteri u poštama otvoreni, a prema rečima onih koji su stajali u redu, pojedini građani došli su u pet časova jutros.

Nišlijka Zorica Marković kazala je za agenciju Beta da je tačno u sedam časova kada se ispostave pošti otvaraju bila ispred ispostave na Bulevaru Nemanjića, ali da je tada u redu već bilo sedamdesetak ljudi.

„Vrlo sporo se dolazi na red. Za dva sata je na red stiglo samo tih sedamdesetak ljudi. Otvorena su dva šaltera, ali nije i treći koji postoji u ispostavi, a to bi ubrzalo prijavljivanje“, rekla je Marković.

Podsetimo, u opticaj je pušteno 100.000 vaučera, a interesovanje za njih je i ranije bilo veliko, pa se tako već u privih nekoliko dana popune kapaciteti.

Vaučeri se dele u vrednosti od po 10.000 dinara, za subvencionisani odmor u Srbiji.

Kako je ranije objavljeno, pravo na vaučere imaju zaposleni sa platama do 80.000 dinara, nezaposleni, penzioneri, kao i lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Uz prijavu za vaučere, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije i Ministarstva turizma i omladine, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji smeštaja, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 80.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Pošta je osim evidentiranja prijava, zadužena i za dostavu vaučera u vidu vrednosnih pisama na kućne adrese korisnika, koji se o statusu svoje prijave i uslovima korišćenja mogu informisati pozivanjem kontakt centra Pošte 0700/100-300.

Vaučeri se mogu koristiti u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu dodele vaučera.

Trenutno je više od 4.000 prijavljenih ugostitelja u čijim smeštajnim objektima će građani moći da koriste vaučere, a otvoren je poziv i ostalim ugostiteljima da se priključe do kraja trajanja akcije.

Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine.

Tokom prethodnih devet godina građanima Srbije je podeljeno više od milion vaučera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari