Pomoćnik direktora namestio tender vredan 55 miliona dinara, a kažnjen sa 100.000 dinara i uslovno osam meseci 1Foto: JKP Gradsko zelenilo

Pomoćnik direktora „Zelenila“ Radojica Graovac priznao je krivicu za nameštanje tendera ovog preduzeća i izrečena mu je uslovna kazna zatvora od osam meseci.

Kako piše 021. rs Graovac mora da plati i novčanu kaznu od 100.000 dinara, kao i sudski paušal od 10.000 dinara, a izrečena mu je i mera zabrane obavljanja poslova u vezi sa javnim nabavkama u trajanju od tri godine, odluka je Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu.

Pomoćnik direktora u „Zelenilu“ je, zajedno sa faktičkim vlasnikom preduzeća „Agroprogres“ P. M, kojem je namestio posao vredan 55 miliona dinara, uhapšen 1. septembra. Potom je vreme do ročišta proveo u pritvoru, da bi tužilaštvu ubrzo priznao sve što mu se stavljalo na teret.

On, ipak, i dalje radi u „Zelenilu“. Kako navode u preduzeću, nisu još uvek dobili pravnosnažnu presudu, pa ne postoji uslov za otkaz ugovora o radu.

Presuda o prihvatanju krivičnog dela zaključena je 19. septembra i odmah je postala pravnosnažna, a obe strane – i zakonski zastupnik Graovca, advokat Milan Đukić, i tužilaštvo, odrekli su se prava na žalbe.

Rukovodilac posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, javni tužilac Vidak Daković, optuženi je oglašen krivim za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz Krivičnog zakonika i uslovna osuda od osam meseci zakona ima rok provere od dve godine.

Pomoćnik direktora „Zelenila“ je, prema presudi kriv jer je omogućio privatniku s kojim se dogovorio bogaćenje na štetu preduzeća, ali je usput uspeo i da nabavi mašinu koja je nebezbednija od one koju je za isti novac mogao da kupi.

On je bio član komisije za javnu nabavku mašine za vađenje i presađivanje stabala, koju je „Zelenilo“ raspisalo 16. septembra prošle godine i procenilo da vredi 46 miliona dinara bez poreza. Tokom istraživanja tržišta, koje je Graovac radio na osnovu naloga direktora preduzeća Miloša Egića, pribavio je ponude od firme „Tehnika hidraulike ST“ i dve ponude „SMD Machinery“ Beograd, a potom odlučio da uslove tendera prilagodi drugopomenutoj firmi.

Graovac je i pre objave oglasa o ovoj javnoj nabavci obavešten da za tu sumu može da nabavi mašinu sa mnogo boljim tehničkim karakteristikama od one koju bi dostavila firma čiji je predstavnik i zakonski zastupnik P. M, ali je imao dogovor i odlučio je da ne odstupa od svojih nameštenih uslova.

Kako se navodi u presudi, on je znao i bio svestan da se za procenjenu vrednost može nabaviti mašina koja je bezbednija u smislu stabilnosti i sigurnosti vozila i vozača, sa većim brojem osovina, sa većom čvrstinom šasije, sa motorom koji emituje manje štetnih gasova, sa automatskim umesto manuelnim menjačem i sa snažnijim motorom, sa kabinom za vozača za zimske uslove i sa maksimalnom opremom za bezbednost vozača.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari