Usvajanje predloženih izmena i dopuna tri zakona iz oblasti ekologije doprineće dobrim razvojnim i ekonomskim efektima na zaštitu životne sredine. Jasno je da to iziskuje velike troškove, ali može biti jedna od najvećih razvojnih šansi Srbije. Srbija može biti ekološka država u pravom smislu te reči i lider u regionu kada je reč o zdravoj okolini – rekla je juče u Skupštini Srbije ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Obrazlažući predložene izmene zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima, kao i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, ona je rekla da je ta oblast jedna od najsloženijih na putu ka EU.

– Cilj donošenja izmena i dopuna Zakona i biocidnim proizvodima je usklađivanje sa odlukom o ukidanju Agencije za hemikalije čije se nadležnosti prenose na Ministarstvo – rekla je ministarka poljoprivrede, dodajući da je cilj izmena i dopuna Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine usklađivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Očekuje se da će većina poslanika podržati ova tri ekološka zakona, dok je opozicija svoju podršku uslovila prihvatanjem amandmana.

Inače ekološkim zakonima, i uz himnu „Bože pravde“ i svečanu gardu Vojske Srbije na ulazu, Skupština Srbije juče je započela prolećno zasedanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari